Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ГАЛЕРИЯ

Кузман Попов - главен режисьор

(30 октомври 1942 - 29 октомври 2020)

Кузман Попов - Главен режисьор - Държавна опера - Варна

Роден в София, Кузман Попов завършва театрална режисура във ВИТИЗ в класа на проф. Филип Филипов и проф. Сашо Стоянов (1966). През 1966 – 1967 г. е режисьор в Драматичен театър «Йордан Йовков» - Добрич. През 1967 – 1969 г. работи като режисьор в музикалната редакция на БНТ. През 1971-1972 г. специализира оперна режисура в Комише опер в Берлин при професорите В.Фелзенщайн и Г.Фридрих. След завръщането си в България е назначен за режисьор във Варненската опера. Реализирал е 10 драматични и над 150 оперни произведения, а също така редица музикални предавания в БНТ. С негови постановки на оперите "Симоне Боканегра", "Бал с маски", "Тоска", "Отело", "Травиата", "Макбет", "Аида и др., Варненската опера е участвала в Националните прегледи на оперното и балетно изкуство – Ст. Загора. Поставя операта "Травиата" специално за откриването на новия Оперен театър в Кайро (1988). Гостува с Пловдивска опера на сцената на Дойчес опер в Берлин с постановки на оперите "Княз Игор" от Бородин и "Ернани" (1997), поставя "Кармен" на сцената на Националната опера в Анкара (1998). Реализирал е свои постановки на сцените на оперите в България, Русия, Турция, Египет, Гърция, Башкирия, Македония и др. Участва в програмите на ММФ “Варненско лято”; ММФ на остров Корфу - Гърция; ММФ в гр. Аспендос, Анталия – Турция; Европейски месец на културата – Пловдив (1999); Международен коледен фестивал на изкуствата в Новосибирск – Русия; “Салон на изкуствата” – НДК-София (2003); Новогодишен музикален фестивал” – НДК (2004); Опера на площада – София (2004).

Високата оценка на българската и чуждестранната критика за творческите постижения на Кузман Попов се измерва с редица награди. Неговият “Едип цар” във Варненската опера е оценен като най-добрата оперна постановка за 1995 г. За цялостно творчество и принос в музикално-сценичното изкуство Кузман Попов е удостоен двукратно с награда „Варна“ - за постановката на операта “Дон Карлос” (2003) и за постановката на сценичната кантата “Кармина Бурана” от Карл Орф (2004 ).

За заслуги към оперното изкуство и по повод 60-годишнината му СБМТД го удостоява със „Златна лира“, а Министерството на културата - с Грамота и Плакет по повод неговата 70-годишнина. През 2017 г.,  по повод 75-годишния му юбилей и 50-годишната му творческа дейност, е удостоен с най-високата награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци "Кристално огърлие", както и с наградата на Държавна опера Варна „Кристален Феникс“. През същата година е отличен с Почетен знак на кмета на Варна с лента и Почетен знак "50 години Фестивал на оперното и балетното изкуство" за режисьорското и сценографско решение на операта "Норма" от Белини. За режисьорската си и сценографска интерпретация на „Макбет“ от Джузепе Верди, неговата последна постановка (2020), Кузман Попов бе удостоен посмъртно с „Кристален Феникс“ на Варненския оперен театър. Театърът, на който той посвети целия си творчески път и на чиято сцена създаде забележителни постановки на най-великите творби от световната оперна съкровищница. 

 

 

 

Прочетете още: ФУРОР ЗА „ЕРНАНИ” В ИСТАНБУЛСКАТА ОПЕРА С ВАРНЕНСКИ ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

"КРИСТАЛНО ОГЪРЛИЕ" ЗА КУЗМАН ПОПОВ

ОПЕРНИЯТ РЕЖИСЬОР КУЗМАН ПОПОВ НА 75

ПОЧЕТЕН ЗНАК НА КМЕТА С ЛЕНТА ЗА КУЗМАН ПОПОВ

Кузман Попов: Един съвсем различен „Дон Паскуале”

 

 

 

TOP