Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ГАЛЕРИЯ

XIV ИЗДАНИЕ НА ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2023

16 юни – 31 август 2023

Първа пресконференция - 20 февруари 2023, Сцена Ротонда, Държавна опера Варна

ДАНИЕЛА ДИМОВА – директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна

В XIV издание на Опера в Летния театър – Варна 2023 отбелязваме няколко важни годишнини, които ще придадат концептуален и художествен привкус на програмата. Това са: 210 години от рождението на Джузепе Верди, 100 години от рождението на Мария Калас, 100 години от рождението на Франко Дзефирели, 85 години от рождението на Милчо Левиев и 120 години от установяването на дипломатически взаимоотношения между България и САЩ.

По повод 210 години от рождението на Верди на 16 юни откриваме Опера в Летния театър 2023 с оперна гала „Viva Verdi“, под майсторската палка на нашия постоянен гост-диригент Якопо Сипари ди Пескасероли, с участието на именити оперни певци.

 

На 21 юни отдаваме почит на великата Мария Калас, по повод 100 години от рождението й, със световна премиера на операта-мюзикъл „Калас и Онасис“ от Христос Папагеоргиу; диригент, аранжимент и оркестрация Страцимир Павлов; реж. Петко Бонев, худ. Ася Стоименова, хореография Анна Пампулова. След сериозен кастинг на няколко етапа определихме и солистите. Българската оперна прима, аплодирана на световната сцена, Цветелина Василева ще изпълни ролята на Мария Калас, а в другите състави ще се изявят на свой ред Ева Перчемлиева и Мария Палова; Мариос Андреу - кипърски грък, завършил НМА в София и Момчил Караиванов ще пресъздадат образа на Онасис. За присъствието на това специално заглавие в нашата програма заслуга има художественият консултант на Държавна опера Варна Давиде ла Болита. В резултат от неговата двугодишна работа с партньорски агенции от Гърция и Англия, получихме ексклузивни права да представяме заглавието с минимален процент заплащане за авторско право през следващите 3 години.

По повод 120 години от установяването на дипломатически взаимоотношения между САЩ и България и с убеждението, че музиката е най-добрият дипломат, на 30 юни поднасяме „Музиката на Холивуд“ – гала концерт с музика от прочути филми, като „Форест Гъмп“, “Психо“, „Списъкът на Шиндлер“ и др. Дир. Бенедето Монтебело, колаборация между оркестъра „Suoni del Sud“ (Звуците на Юга), „Sinfonica Abruzzese” (Синфониците на Абруцо) и оркестъра на Държавна опера Варна, реж. Сребрина Соколова.

Първата оперна премиера предстои на 7 юли с „Хитрата лисичка“ от Леош Яначек, като в 76-годишната история на Варненската опера този интересен чешки композитор се поставя за пръв път. Вярвам, че „Хитрата лисичка“ ще привлече в Летния театър зрители от различни възрасти – децата с техните родители, а защо не и с баба и дядо. Постановката, колаборация с Операта в побратимения на Варна град Рощок в Германия, подготвят световноизвестните български творци – постоянният гост-диригент на Държавна опера Варна Павел Балев и постоянният гост-режисьор на Държавна опера Варна Вера Немирова.

На 14 и 15 юли следва лятната оперна кулминация с култовата „Аида“ на Франко Дзефирели, по повод 100 години от рождението на знаковия оперен режисьор и сценограф, както и 210 години от рождението на Верди. Двете представления дирижира маестро Якопо Сипари ди Пескасероли, първата вечер с Йоана Железчева, Валерий Георгиев, Свилен Николов и Деян Вачков в главните роли, а изненадата на втората вечер е световната прима Красимира Стоянова, която ще триумфира в една от коронните си роли – Аида. В ролята на Амнерис ще посрещнем албанската оперна звезда Ивана Ожа. Щастлива съм, че след няколкогодишни преговори успяхме, благодарение на маестро Сипари и в колаборация с Националния театър за опера и балет на Албания и Националната опера на Косово, да закупим правата за представяне на „Аида“ на Дзефирели, възстановка на режисьора Стефано Треспити, най-напред с 2 спектакъла във Варна, а след това и в Тирана и Прищина.

Маестро Светослав Борисов, нашият предишен главен диригент с успешна кариера в Германия и Австрия, подготвя, заедно с режисьорката Сребрина Соколова, сценографа Иван Токаджиев, костюмографката Елена Иванова и хореографката Надя Димокова, премиерата на 20 юли на „Дон Паскуале“ от Доницети. Солистите на Държавна опера Варна Илина Михайлова, Деян Вачков, Рейналдо Дроз и Свилен Николов ще пресъздадат главните персонажи в тази белкантова творба.

На 22 юли, за пръв път в България, ще представим мюзикъла „Бодигард“, прочит на маестро Страцимир Павлов и режисьора Борис Панкин. И за този мюзикъл артистите бяха избрани с тежък кастинг. В главните роли имаме превъзходни солисти в лицето на Манал Ел Фейтури, звездата от West End London, позната от тв сериала "Съни бийч", която ще се превъплъти в образа на певицата Рейчъл и харизматичният Орлин Горанов, който ще бъде бодигардът Франк Фармър. Заглавието посвещаваме както на 120-годишнината от сключването на дипломатически отношения между САЩ и България, така и на 60-годишнината от рождението на Уитни Хюстън – Рейчъл в филма с Кевин Костнър "Бодигард".

Концертът „Музиката на Енио Мориконе“ на 25 юли ще дирижира маестро Бенедето Монтебело, реж. Сребрина Соколова, с участието на солисти, оркестър и хор на Държавна опера Варна.

На 27 юли ще се насладим на Гранд Балет Гала, с режисьор и хореограф Сергей Бобров. Избрахме това заглавие, защото за пръв път в „Лебедово езеро“ на варненска сцена ще излязат 32 лебеда. За сравнение - в престижните театри, като Миланската скала например, обичайният брой на лебедите е 24, докато в Парижката Гранд Опера и в Болшой театър танцуват 32 лебеда. Също за пръв път в България ще бъдат показани откъси от забравения за повече от 2 века романтичен балет «Катарина, или Дъщерята на разбойника“ от Жул Перо и Цезар Пуни, възстановен от Сергей Бобров. В Гранд Балет Гала публиката ще види също „Адажио“ от балета „Спартак“ на Хачатурян, който за пръв път в България поставят във Варна Галина и Стефан Йорданови, дир. Влади Анастасов, худ. Ани Хаджимишева, през далечната 1977 г.

Премиерата на „Фалстаф“ от Верди на 29 юли, по повод 210 години от рождението на великия композитор, ще бъде дело на постоянния гост-диригент на Държавна опера Варна Григор Паликаров и режисьорката Нина Найденова, с най-добрия съвременен Фалстаф Кирил Манолов и примата Мариана Пенчева в ролята на Мис Куикли, също с дебюти на нашите солисти Ирина Жекова, Михаела Берова, Свилен Николов, Жана Костова и др.

На 8 август каним балетната публика на „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев, режисура и хореография Сергей Бобров, с оркестъра на Държавна опера Варна, под палката на маестро Иван Великанов, с балетните солисти Наталия Боброва – Жулиета и Марчелло Пелицони – Ромео.

В cross over концертa „Испански страсти“ на 9 август са включени сарсуела, опера и оперета, в изпълнение на Илина Михайлова, Деян Вачков и Рейналдо Дроз. За пръв път на варненска сцена ще посрещнем племенника на Хосе Карерас, диригента Давид Хименес Карерас, чийто проект „Opera D’Amore“ обиколи най-добрите оперни театри.

На големия джаз музикант Милчо Левиев посвещаваме, по повод 85 години от рождението му,VIP джаз концерта на 11 август, с неговия заветен албум -  "Соната 57“, с оркестъра на Държавна опера Варна, под диригентството на Ганчо Ганчев и звезди на джаза, сред които Теодорси Спасов, Антони Дончев и др.

Предложението за 12 август е „Кармина Бурана“ от Карл Орф, в колаборация с Националната опера и балет на РС Македония, с добре познатите ни маестра Бисера Чадловска и режисьора Деян Прошев. За пръв път във Варна ще гостуват артисти от оперния хор в Скопие, които заедно с хора и солистите на Държавна опера Варна, ще поднесат една внушителна интерпретация на това емблематично кантатно-ораториално заглавие.

На 14 август, в навечерието на Деня на Варна, сме планирали хитовото заглавие от миналия сезон - мюзикъла „Красавицата и Звяра“, дир. Стр. Павлов, реж. Петко Бонев.

Още една кулминация на Опера в Летния театър – Варна 2023 ще бъде „Тоска“ от Пучини на режисьора Кузман Попов, възстановка Сребрина Соколова, на 16 август, съвместен проект с ММФ „Варненско лято“ и изключителен състав – маестро Павел Балев и българските солисти от световния оперен елит Красимира Стоянова, Милен Божков и Пламен Димитров.

На 18 август ще повторим премиерния мюзикъл „Бодигард“, а на 21 август идва ред на балетната премиера „Едит Пиаф“. 60 години след кончината на френската икона на шансона, ще си припомним за нея с хореографията на Сабрина Боско и вълнуващите песни на „Врабчето на Париж“.

Постоянният гост-диригент на Държавна опера Варна, маестро Григор Паликаров, ще дирижира на 23 август „Турандот“ от Пучини, реж. Еди Ловалио, с първокласните оперни певци Габриела Георгиева – Турандот, Иван Момиров – Калаф и Йоана Железчева – Лиу.

Заключителна кулминация ще бъде Оперната гала на 31 август с участието на Соня Йончева. Оперната дива, която триумфира на най-престижните съвременни сцени, ще избере още четирима солисти, с които ще излезе на сцената в последната вечер на XIV издание на Опера в Летния театър 2023. За визуалната рамка на гала концерта, дирижиран от нашия маестро Кръстин Настев, съученик на Соня Йончева, ще се погрижи режисьорката Сребрина Соколова.

Работим за една висококачествена Опера в Летния театър, за която още в края на февруари ще предложим билети с интересни промоции.

ЯКОПО СИПАРИ ДИ ПЕСКАСЕРОЛИ – постоянен гост-диригент на Държавна опера Варна

Винаги приемам с удоволствие предложенията на г-жа Димова и вече чувствам Варна като свой втори дом. Оценявам усилията, които тя полага за да създаде тези програми за Опера в Летния театър, които не са леки и в същото време са достойни за всеки престижен европейски театър. Щастлив съм, че ще дирижирам култовата постановка на режисьора и сценографа Франко Дзефирели „Аида“, един от шедьоврите в световната оперна култура, още повече, че ролята на Аида ще изпълни блестящата Красимира Стоянова. Надявам да предам на публиката моето емоционално отношение към точно тази „Аида“, която със сигурност ще бъде едно от най-вдъхновяващите събития на Опера в Летния театър 2023.

СРЕБРИНА СОКОЛОВА – режисьор

Бих искала всяко едно от заглавията, върху които работя, да бъде само по себе си своеобразен връх. Затова не поставям приоритети. Като мисъл и отношение, ще се постарая във всеки спектакъл да дам най-доброто от себе си и да отговоря на очакванията на публиката.

СТРАЦИМИР ПАВЛОВ – диригент

Много силни заглавия има в тазгодишната Опера в Летния театър. Вълнувам се от световната премиера на операта-мюзикъл „Калас и Онасис“. Музиката е много хубава, а сюжетът проследява бурната връзка между двама гърци, които са постигнали житейски върхове – тя в оперното изкуство, той - във финансовия свят. Опера-мюзикъл е интересен нов жанр. Музиката така е написана, че когато Мария Калас е на оперната сцена, тя пее като оперна певица, но когато слезе от сцената и влезе в диалог с другите герои, тя трябва да поднесе бродуейско мюзикълно пеене. Това е тежко предизвикателство, но нашите 3 певици, които изпълняват ролята, са великолепни и ще се справят по възможно най-добрия начин. „Калас и Онасис“ ще се хареса на публиката, също както и мюзикълът „Бодигард“. Манал ел Фейтури, която избрахме за ролята на Рейчъл, е забележителна певица, танцорка и актриса, която ще си партнира с такъв великолепен певец и многожанров артист с огромен опит като Орлин Горанов. С двамата „Бодигард“ също ще бъде запомнящо се събитие.

НАДЕЖДА МАККЮН – диригент на хора на Държавна опера Варна

Приятно ми е да работя с хора на Държавна опера Варна, надявам се и колегите да са доволни от мен. Диригентите, с които си партнирам, се изказват ласкаво за моите усилия и това ме мотивира да се старая още повече.

ДАВИДЕ ЛА БОЛИТА – художествен консултант на Държавна опера Варна

Мисля, че Опера в Летния театър 2023 предлага най-пъстрия и богат афиш, който сме имали досега. В него са включени разнообразни жанрове от мюзикъл до опера, сред които се открояват мюзикълите „Калас и Онасис“, „Бодигард“, оперите „Аида“ на Дзефирели“, „Тоска“ и др. Искам да изкажа задоволството си от факта, че виждам толкова италиански творци на оперната сцена във Варна и се надявам, че те ще допринесат за още един успешен летен сезон. Много се радвам, че нашите усилия по закупуване на авторските права за „Калас и Онасис“, както посочи и г-жа Димова, завършиха с успех. Тази оригинална творба ще донесе невероятни емоции и на артистите, и на публиката.

 

TOP