Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ГАЛЕРИЯ

МАЛЦИНА ДОСТИГАТ ТОВА НИВО НА ЛЮБОВТА

Тенорът АРТУР ЕСПИРИТУ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за дебюта си на българска сцена с Ромео в „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно; Ромео и Жулиета като символ; предизвикателството да се слееш с героя, но и да се дистанцираш от самия себе си; възможностите за изява на певеца и операта на Гуно като перфектна комбинация между музика и драма, усещане за мажор и минор, постигане на дълбочина и баланс.

В първата варненска постановка на „Ромео и Жулиета“ от Гуно посрещаме Артур Еспириту като Ромео.

За мен е голямо удоволствие да изпълня ролята на Ромео в „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно, продукция на Държавна опера Варна. Харесва ми вашият красив град и особено сърдечните хора, които срещнах тук. Ромео е моят дебют на българска оперна сцена. За мен е чест да бъда първият Ромео в тази първа варненска постановка на операта на Гуно. Пял съм вече ролята, така че за мен сега е много интересно да я изпълня отново, под диригентството на маестро Светослав Борисов и режисурата на Урсула Хорнер, с нашите две Жулиети Илина Михайлова и Мария Павлова, както и с останалите колеги. Радвам се, че за пръв път имам възможността да работя с този екип.

Живеят ли Ромео и Жулиета в нашата съвременност?

Историята на Ромео и Жулиета е универсална, така че може веднага да бъде пренесена в нашето общество. Това е вечна история, независима от епохи и граници, история за първата любов. Нейната романтика кореспондира със съвременната представа за истинската любов, която изисква да обичаш някого безкористно, с цялото си същество. Малцина достигат това ниво на любовта. Ромео е един от тях. Влюбвайки се в Жулиета, той усеща, че животът му ще бъде неразделен от нейния, дори когато обстоятелствата не го позволяват. Двамата са готови на всичко в името на това да бъдат заедно. Трагичната смърт придава ореол на саможертвата им и я превръща в романтичен символ на любовта.

 

С кои черти в характерa си Ви докосва Ромео?

Като млад мъж Ромео е мечтател и философ, романтична натура. Той не знае как да изживее живота си, няма точна представа за любовта, но я желае с цялото си сърце. Това обилие от емоции го кара да се влюби безрезервно в Жулиета, да й се отдаде всецяло, да й посвети живота си, да слее душата си с нейната. Изпитвам всички тези чувства, когато играя Ромео. В началото на историята вярвам с неговата вяра в любовта, с неговата надежда призовавам вечното щастие, с него заедно очаквам светлото бъдеще. Но то не се сбъдва и идва гибелният край. Тази несправедливост всеки път дълбоко ме разтърсва. Невинността и откритите намерения на Ромео го правят толкова трагичен и в края на спектакъла аз трябва да положа усилия, за да се дистанцирам от състраданието, което започвам да изпитвам. След този критичен момент на самопреодоляване, отново се съсредоточавам върху невинността и душевната чистота на героя, които трябва да пресъздам.

„Ромео и Жулиета“ Вашата музика ли е и каква възможност за изява на певеца дава тя?

Харесвам начина, по който Гуно е написал произведението. Ясно изведените теми във всяка част на операта, сполучливо намерените акценти във всяка сцена, усещането за мажор, когато се случват хубави неща и усещането за минор, когато се задава нещо драматично и жестоко. Композиторът не предоставя на певеца поле за импровизация, но ако се придържаш към партитурата и внимателно съблюдаваш цветовете и формите на звука, ще откриеш много възможности за извайване на красиви фрази и героично звучене.

Смятам, че Гуно е намерил перфектната комбинация в съчетаването на музиката с драматичната история на Шекспировите Ромео и Жулиета. Изполването специално на арфа, както и на духови инструменти внася много дълбочина. Впечатлява също начинът, по който композиторът противопоставя инструментите на човешкия глас, за да постигне най-добрия баланс.

Филипино-американският тенор АРТУР ЕСПИРИТУ е роден в Моронг, Ризал, Филипините, а в тийнейджърските си години, емигрира, заедно с родителите си, в САЩ. Завършва оперно пеене в Консерваторията Oberlin College при Ричард Милър, с бакалавърска степен по изкуства. Защитава и магистърска степен по вокално изпълнение от Университета на Ню Орлиънс в студиото на д-р Ракел Кортина. Работи с преподавателите: д-р Ракел Кортина в Ню Орлиънс, д-р Робърт С. Уайт младши в Ню Йорк и сопраното Нели Мирициу в Лондон.

Артур Еспириту  изгражда респектираща кариера на международната сцена. Изпълнява множество водещи тенорови партии в Северна Америка, Европа и Азия. Последните му роли включват няколко дебюта: главната роля във „Фауст“ от Гуно (Театър Санкт Гален); Робърт, граф Лестър в „Мария Стюарт“ на Доницети (Theater am Gaertnerplatz); Едгардо в „Лучия ди Ламермур“ на Доницети на Международния оперен фестивал в Тегу, Южна Корея; Гуалтиеро в „Пиратът” на Белини. Превъплъщава се в ролите на Алфредо в „Травиата”; Касио в „Отело” на Верди; Родолфо в „Бохеми” на Пучини; Дон Рамиро в „Пепеляшка“ на Росини (Theater am Gaertnerplatz); дебют в Операта в Сидни като Родолфо в „Бохеми” на Пучини и като Пастир в операта на Шимановски „Крал Роджър”; дебют на оперния фестивал St. Margarethen като Херцога в „Риголето“ на Верди и др.

През сезон 2015-2016 дебютира като Ромео в „Ромео и Жулиета“ на Гуно в Театър Магдебург; Ринучио в „Джани Скики“ на Пучини в Опера Франкфурт; Принц Рамиро в „Пепеляшка“ и Елвино в „Сомнамбула“ на Белини в Staatstheater am Gaertnerplatz; дебют в Театър Базел като Ферандо в „Така правят всички“ на Моцарт; Родолфо в „Бохеми“ на Пучини в Театър Магдебург. Следва Ернесто в „Дон Паскуале“ на Доницети в Опера Лайпциг, Фенерджия в „Манон Леско“ на Пучини на Festspiele в Баден Баден.

Акцентите в началото на кариерата му са ролите на Ферандо в постановката на Михаел Хампе на операта „Така правят всички“ (Моцарт) в Teatro alla Scala, Тамино във „Вълшебната флейта“ (Моцарт) с Израелската опера - Тел Авив, дебютът с ролята на Публион в едно от ранните произведения на Моцарт "Il sogno di Scipione" на сцената на Gotham, Ню Йорк. За сезон 2021-2022 Артур Еспириту ще дебютира с ролята на Рикардо/Густаво в “Бал с маски” на Верди в Театър Бон; ще участва като Фауст в Литовската национална опера и балет; Алфред в „Травиата“ в Театър Базел; Робърт, граф Лестър в „Мария Стюарт“ от Доницети в Ирландската национална опера и Едгардо в „Лучия ди Ламермур“ от Доницети и др.

Носител на престижната награда „Джордж Лондон“ 2009; наградата „Ла Скала“ на конкурса Белведере 2007; първите награди в конкурсите: Irene Dalis Competition Opera San Jose, Калифорния; Opera Birmingham Voice, Алабама. Финалист и носител на награда от прослушванията на Regional Metropolitan Opera; победител в многобройни състезания на NATS Southern District; отличен с награда от вокалния конкурс на Националната оперна асоциация в Ню Йорк.

 

„РОМЕО И ЖУЛИЕТА“

 

Опера от Шарл Гунов с пролог и пет действия

Либрето Жюл Барбие и Мишел Каре

Диригент постановчик Светослав Борисов

Режисьор Усула Хорнер, Австрия

Сценография Даниела Николчова

Костюми - Мария Пупучевска, РС Македония

Светлинен дизайн Васил Лисичов, РС Македония

Диригент на хора Цветан Крумов

Плакат Славяна Иванова

 

Действащи лица и изпълнители:

Жулиета - Илина Михайлова

Ромео - Артур Еспириту

Лоренцо – Деян Вачков

Меркуцио – Иво Йорданов, Свилен Николов

Стефано – Мария Павлова

Граф Капулети – Венцеслав Анастасов, Пламен Димитров

Тибалт – Борис Луков

Гертруда – Михаела Берова, Силвия Ангелова

Херцогът на Верона – Гео Чобанов

Граф Парис – Велин Михайлов

Грегорио – Петър Петров

Бенволио – Христо Ганевски, Лев Караван

Жан – Лъчезар Александров

Оркестър и хор на Държавна опера Варна.

Концертмайстори: Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев.

Помощник-режисьори: Димитър Левичаров, Вероника Минкова. Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

 

Първа постановка в 75-годишната история на Държавна опера Варна

Премиера Варна - 7 юли 2022, 21.00, Опера в Летния театър

Премиера Балчик - 8 юли 2022, 21.00, Двореца Балчик

TOP