Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ГАЛЕРИЯ

РАХМАНИНОВ, ЧАЙКОВСКИ И ЕЛГАР В ЕДНО ОБЩО ДУХОВНО ИЗВИСЯВАНЕ

МАЕСТРО ГРИГОР ПАЛИКАРОВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за подбора и същността на музикалните произведения, включени в Симфоничния концерт от XXIII Коледен музикален фестивал – Варна 2022 на 9 декември, 19.00, ФКЦ, зала 1.

XXIII Коледен музикален фестивал 2022 на Държавна опера Варна включва два стилни симфонични концерта, които определят високото ниво на целия фестивал. След фестивалния старт със Симфоничния концерт на 21 ноември, в който аплодирахме варненската премиера на Концерт за цигулка и оркестър от Емил Табаков, под диригентството на самия композитор, със солист виртуозния Светлин Русев, за когото е писано произведението, на 9 декември, 19.00, ФКЦ, зала 1, предстои нова среща с високия симфонизъм. Под диригентството на Григор Паликаров, постоянен гост-диригент на Държавна опера Варна, проф. д-р в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и носител на „Кристална лира“ 2022 на СБМТД, ще прозвучат „Симфонични танци“, оп. 45 от С. Рахманинов; „Вариации «Рококо» за виолончело и симфоничен оркестър“ от П. И. Чайковски със солист Разван Сума, един от най-известните румънски виолончелисти, проф. в Университета по музика в Букурещ; и „Sursum corda за орган и оркестър“ от Е. Елгар, със солист Боян Бъчваров. Свири Оркестърът на Държавна опера Варна с концертмайстор Красимир Щерев.

 

Маестро Паликаров, поднасяте много интересна програма, каквито всъщност са програмите на всички Ваши концерти. Разкажете, с какви мотиви избрахте произведенията в предстоящия концерт?

Започваме с Рахманинов, тъй като през 2023 г. се навършват 150 години от рождението на великия композитор и аз реших, че би било добре да изпреварим честването и да го почетем още в навечерието на тази забележителна годишнина. Харесвам „Симфонични танци“, те отдавна ми стояха в главата с намерението да ги направя в концерт, затова ги сложих като първа творба в нашата програма. Изборът ми е продиктуван и от това, че Оркестърът на Държавна опера Варна вече има качествата на оркестър, който може да покрие изискванията на това сложно произведение, само по себе си доста предизвикателно като мащаб и като брой изпълнители, като фактура и трудност.

В „Симфонични танци“ Рахманинов използва цитати от предишни свои произведения, което освен че им придава своеобразна представителност, внася и допълнителна сложност.

Да, в тази последна негова творба Рахманинов цитира дори злополучната си Първа симфония, провалила се някога на премиерата, представена тук носталгично в мажорна тоналност. Въпреки че Рахманинов е известен предимно с концертите си за пиано и оркестър, със сигурност неговите „Симфонични танци“, посветени впрочем на легендарния за XX век Филаделфийски оркестър, са корона на симфоничното му творчество. Щастлив съм да ги представя във Варна и във Фестивалния и конгресен център, който е точното място за тази творба.

Оттам нататък имаме много добро сътрудничество с румънския виолончелист Разван Сума, концертирал неведнъж в България...

... участвал във фестивалите „Челисимо“, „Euronotturno”, ММФ Вaрненско лято“, т. е. говорим вече за „Вариации „Рококо“ за виолончело и симфоничен оркестър“ от Чайковски.

Да. Чайковски написва „Вариации „Рококо“ за виолончело и симфоничен оркестър“ в концертен дух в стила на появилия се в края на барока и оказал влияние върху всички изкуства стил рококо. С намерението да възроди славата на виолончелото като виртуозен инструмент, за който отдавна не били композирани нови произведения, той създава „Вариациите“ с мисълта за прочутия тогава немски виолончелист Вилхелм Фитценхаген, професор в Московската консерватория, комуто посвещава творбата си. Нашият солист Разван Сума също е много добър, интересен и подчертано самобитен челист с огромен репертоар. Той може да изсвири абсолютно всичко, но за да обвържем стилистично нещата, а и за да не товарим оркестъра с още едно прекомерно трудно или предизвикателно произведение, се спрях на „Вариации „Рококо“ за виолончело и симфоничен оркестър“ на Чайковски, които си кореспондират със славянския дух на „Симфонични танци“ от Рахманинов. От друга страна „Вариациите“ са една доста популярна и определено виртуозна пиеса за вилончелото, а в определени моменти също и за оркестъра.

И тъй като ФКЦ разполага с орган – истинско богатство за една концертна зала, щеше да бъде грехота да не го изполваме.

Тук в съзнанието изниква онази докосваща "Органова симфония" от Камий Сен-Санс във ФКЦ с Оркестъра на Държавна опера Варна, един от трите концерта, дирижирани от Вас на различни сцени в България, за които бяхте удостоени с наградата на СБМТД „Кристална лира“ 2022. Поздравления още веднъж!

Благодаря! Сега във ФКЦ, отново със солист Боян Бъчваров, ще поднесем „Sursum corda за орган и оркестър“ - една прекрасна пиеса от Едуард Елгар, която предколедно ще ни помогне да се извисим над днешните малко пошли и злободневни времена.

Нали "Sursum corda", в превод от латински, означава точно това "Да извисим сърцата си!"

Така е, затова и си помислих, че нещо такова трябва да чуем предколедно и то именно с органа във ФКЦ. Става дума за церемониално произведение, поръчано на Елгар за посещението в Уорчестър на Дука на Йорк, станал по-късно Крал Джордж Пети. Партитурата е публикувана чак през 1901 г. и може би поради тази причина това красиво и духовно извисено произведение рядко се изпълнява. Нямам данни дали то е звучало във Варна, но се радвам, че ще прозвучи именно сега.

„Симфонични танци“ от Рахманинов, които едва ли се свирят често, също си струва да бъдат чути. Мисля, че се получи една хубава и балансирана концертна програма, като подбор на музикални произведения. Това, което остава, е ние да ги изпълним също толкова хубаво, колкото те са написани. Надявам се, ценителите на симфоничното изкуство да дойдат на нашия концерт във ФКЦ, за да съпреживеем заедно непреходната красота на музиката.

 

ПРОФ. Д-Р ГРИГОР ПАЛИКАРОВ, носител на „Кристална лира“ 2022, е родeн в Пловдив (1971), завършва НУМТИ „Добрин Петков“ в родния си град със специалност пиано и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с магистърски степени по четири специалности: оперно-симфонично дирижиране при акад. В. Казанджиев и проф. Ив. Вульпе, композиция при проф. Д. Тъпков, пиано при проф. Кр. Тасков и хорово дирижиране при проф. Ст. Кралев. Специализира композиция при проф. Ерих Урбанер от Виенския университет за музика и изпълнителско изкуство. Професионалната си кариера като диригент започва в Симфоничния оркестър на Ансамбъла на Българската армия (1995–1997), на който става главен диригент (1997–1999). Дебютира в Софийската национална опера и балет, като дирижира гала концерт на Гена Димитрова по нейна лична покана през 1998 г., а от 2001 г. е щатен диригент на операта. От сезон 2005/2006 поема поста на главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество „Маестро Г. Атанасов“ в Пазарджик, а от 2015 г. ръководи и Студентския симфоничен оркестър към НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Григор Паликаров е чест гост-диригент на много оркестри и оперни театри в страната. Сред изявите му специално място заемат многобройните студийни записи със Симфоничния оркестър на БНР, както и участията му в национални и международни музикални фестивали. Заставал е на пулта на Кралската белгийска филхармония – Брюксел, Националната опера и балет – Любляна, Виенския камерен ансамбъл „Нов тон“, Симфоничния оркестър „Сенчъри“ – Тайпе, Компания Опера Съркъл – Кливланд, Красноярската опера и балет – Русия, Филхармония „Яначек“ – Чехия, Ченстоховската филхармония – Полша, симфоничните оркестри на Бари, Юкатан, Монтерей в Мексико, Солун, Националния оркестър (СОДРЕ) и националния хор на Уругвай, оркестър „Магна Греча“ – Италия и др.

От сезон 2021/22 Григор Паликаров е постоянен гост-диригент на Държавна опера Варна. Наред с диригентската си дейност той композира, концертира като пианист и преподава в НМА „Проф. П. Владигеров“ в София.

ПРОФ. РAЗВАН СУМА е един от най-известните виолончелисти в Румъния. Започва да свири на виолончело още 6-годишен, а на 7 години получава първата си конкурсна награда. Завършва Музикалния университет в Букурещ, Румъния и Longy School of Music в Кеймбридж, Масачузетс. Носител е на множество международни награди, свири с оркестри в цяла Европа. От 2010 г. е солист-виолончелист в резиденцията на румънските радиооркестри.

От 2011 г. организира всяка година проекта “Vă place…?” (Харесвате ли...?). Първото издание на турнето „Харесвате ли Бах?“ е последвано от „Харесвате ли Брамс?“, „Харесвате ли танго?“, „Харесвате ли Шуберт“ и т.н.

Основава Ансамбъл „PlaCello“ с най-известните челисти в Румъния и означава всичките си турнета с бранда PlaCello.

Професор по виолончело в Букурещкия музикален университет, Разван Сума е създател и артистичен директор на първия фестивал на виолончелото в Румъния – CellEAST Festival.

XXIII КОЛЕДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ – ВАРНА 2022

СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ

9 декември, 19.00, ФКЦ, зала 1

Диригент Григор Паликаров

Солисти: Разван Сума – виолончело и Боян Бъчваров – орган

Оркестър на Държавна опера Варна с концертмайстор Красимир Щерев

В програмата:

С. Рахманинов – „Симфонични танци“ оп. 45;

П. И. Чайковски – „Вариации «Рококо» за виолончело и симфоничен оркестър“;

Е. Елгар – „Sursum corda за орган и оркестър“.

TOP