ИРИНА ЖЕКОВА

Сопран       photo linkфото галерия

Ирина Жекова е родена във Варна. Завършва СМУ „Добри Христов” в родния си град със специалности класическа китара и класическо пеене. През 2008 г. завършва класическо пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров” със степен магистър. Печели стипендия на Фондация „Борис Христов“ и специализира при Мирела Паруто и Антонио Боайе в Рим през 2009-2010, а през 2014-2015 в Академия „Санта Чечилия“ – Рим работи с оперната прима Рената Ското, както и с Клаудио Дездери, Анна Ванди и Чезаре Скартон.

 

Ирина Жекова - Сопран | Irina Jekova - Soprano

През 2010 г. Ирина Жекова прави своя професионален дебют на сцената на Софийска опера и балет с ролята на Воглинде от операта „Рейнско злато” на Р. Вагнер. От 2010 г. досега е постоянен гост солист на Софийска опера и балет. От 2011 г. Ирина Жекова е солист в ТМПЦ - Държавна опера Варна.

В репертоара й влизат 25 централни сопранови партии, сред които: Джилда от „Риголето”, Виолета Валери от „Травиата”, Оскар от „Бал с маски” и Нанета от ”Фалстаф” на Дж. Верди, Адина от „Любовен еликсир” , Норина от „Дон Паскуале“ и Лучия от „Лучия ди Ламермур”  на Г. Доницети, Микаела и Фраскита от „Кармен” и Лейла от „Ловци на бисери” на Ж. Бизе, Мюзета от „Бохеми” и Лиу от „Турандот”  на Дж. Пучини, Графиня Аделе от „Граф Ори” и Клоринда от „Пепеляшка” на Дж. Росини, Изабел от „Робер Дяволът” на Дж. Майербер, Церлина от „Дон Жуан” на Моцарт, Ксения от „Борис Годунов” на Мусоргски, Ортлинде от „Валкюра” и Воглинде от „Рейнско злато“ и „Залезът на боговете” на Р. Вагнер, Зорница от „Луд гидия” на П. Хаджиев, сопрановите сола от „Кармина Бурана” и „Катули Кармина” на К. Орф, представени на оперните сцени в София и Варна, Марица в „Графиня Марица“ от  Калман, Памина“ от „Вълшебната флейта“ на Моцарт и др.

Ирина Жекова гастролира в Италия, Германия, Испания, Белгия, Холандия, Казахстан, Корея и др.  

Участва в концерти с оркестрите на Софийска опера и балет, Софийска филхармония, Държавна опера Варна, също така и в камерни концерти, където изпълнява българска, руска, немска, италианска, френска, испанска музика. Реализирала е записи за БНР.

 

Галерия снимки ИРИНА ЖЕКОВА:


TOP