Оперна гала, посветена на Верди, на 25 септември 2013

4 септемврийски вечери под знака на Джузепе Верди

Държавна опера Варна ще зарадва меломаните с четири поредни септемврийски  вечери, посветени на прекрасната музика, сътворена от Джузепе Верди.

 

От 23 до 26 септември ще бъдат представени „Травиата”, „Набуко”, Оперен гала концерт и „Аида”.

На 25 септември в зала №1 на Фестивален и конгресен център Държавна опера Варна ще направи своя пореден реверанс към творчеството на великия Верди в една Оперна гала, посветена на неговата безсмъртна музика. Интересът на публиката към подобни оперни концерти винаги е много голям. Трябва да се има предвид и участието на знаковите имена в областта на оперната музика в България.

Програмата е съставена от увертюри, арии, ансамбли и хорове из 10-те най-популярни опери на Верди – «Набуко», «Ернани», «Риголето», «Трубадур», «Травиата», «Бал с маски», «Силата на съдбата», «Дон Карлос», «Отело» и «Аида» на Джузепе Верди.

 

СОЛИСТИ

Списъкът от солисти е повече от впечатляващ. Това са: (по азбучен ред) Венцеслав Анастасов – баритон, Гео Чобанов – бас, Димитринка Райчева – сопран, Деян Вачков – бас, Елена Чавдарова-Иса – мецосопран, Илина Михайлова – сопран, Калуди Калудов – тенор, Орлин Горанов – тенор, София Иванова – сопран, Флавиано Бианки (Италия) – тенор

Талантливият български баритон Венцеслав Анастасов неведнъж споменава в свои интервюта, че много от знаковите си роли е направил на сцената на Държавна опера Варна. Както е известно в последните години именитият българин работи с едни от най-големите имена в света на операта, като Лорин Маазел, Зубин Мета, Пласидо Доминго. Кариерата на Венцеслав Анастасов минава през сцени като Палау де Лас Артс – Валенсиа, Гран Театро де Лисео – Барселона, Опера Монте Карло, Фестивала в Солотурн, Залцбург Аудиториум и др.

Гео Чобанов – бас

 

Гео Чобанов – бас, също е от Варна. Завършва НМА „Панчо Владигеров” в класа по оперно пеене на проф. Нико Исаков (2002-2006).

Дебютира с партията на Мазето в ”Дон Жуан” от Моцарт на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” в Русе с Оперно-филхармоничното дружество, под диригентството на Велизар Генчев. Работил е с всички български оперни театри.

От 2011 г. участва в голяма част от продукциите на Държавна опера Варна - „Севилският Бръснар” и „Граф Ори” от Росини, „Сватбата на Фигаро”от Моцарт,  „Фалстаф”, ”Травиата”, „Аида” и „Набуко” от Верди , ”Турандот” и „Бохеми” от Пучини и други, а от тази година е щатен артист-солист в Държавна опера Варна.

 

 

Димитринка Райчева Димитринка Райчева – мецосопран, е родена в Добрич. През 1998 г. завършва висшето си образование и взема участие в студентския спектакъл  “Медиумът” от Джан Карло Меноти, където изпълнява ролята на Мисис Нолън, под режисурата на Пламен Карталов. Следват участия в концерти и спектакли в България и чужбина. През септември 2008 г. става финалистка на Конкурса за млади оперни певци в Алкамо, Сицилия, а през октомври същата година е наградена със специално отличие на конкурса “Мирике” в Контурси Терме, Италия. Там получава и покана за участие в няколко курса на известната оперна певица Лелла Куберли и диригента Даниеле Молес. На XIV-тия Международен конкурс за млади оперни певци “Борис Христов” (2009) след успешен сценичен дебют в ролята на Амелия от операта “Бал с маски” на Верди е удостоена с Трета награда, бронзов медал и диплом. От 2010 г. започват участията й в постановките „Рейнско злато”, „Пръстенът на нибелунга” и „Валкюра” на Рихард Вагнер на сцената на Софийска опера и балет. През юли 2011 г. с успех изпълнява ролята на Амелия от оп. „Бал с маски” на Верди в премиерен спектакъл в рамките на ММФ „Варненско лято” – копродукция на Софийска опера и балет и Държавна опера Варна. От октомври 2011 г. е част от постоянния солистичен състав на Държавна опера Варна.

Двама млади и талантливи певци в последните месеци радват варненската публика. Това са сопраното Илина Михайлова и басът Деян Вачков.

Деян Вачкова Още преди 12 години наричат баса Деян Вачков „новия Борис Христов” на България. Той учи в НМА "Панчо Владигеров" в София. Печели специална награда от Конкурса „Белведере“ във Виена, която му осигурява дебют в ролята на Дон Базилио в „Севилския бръснар“ на Росини. Носител е на Първа награда от конкурса в Падуа, Италия.

Вачков шлифова гласа си в Академията за млади певци на знаменитата „Ла Скала“. Българският бас дебютира в Канада с ролята на Тимур.

Пее в спектакли в Генуа, Триест, в продукциите на Дзефирели „Кармен“ и „Аида“ на сцената на Арена ди Верона, както и в оперните театри в Неапол, Венеция, Токио, Клагенфурт, Лайпциг, Франкфурт, Валенсия, Сиатъл, Билбао, Мадрид. Сред предстоящите ангажименти на певеца за 2013 г. са участия в религиозната кантата „Стабат Матер“ на чешкия композитор Антонин Дворжак в Москва и гостуване в знаменитата концертна зала „Музикферайн“ във Виена.

 

Илина Михайлова

 

 

Неговата съпруга Илина Михайлова дебютира в ролите на Виолета от „Травиата” и Розина от „Севилският бръснар” тази година в родния си град Варна. Тя учи пиано и оперно пеене.

През 2002 г. печели Първа награда на националните конкурси "Светослав Обретенов" в Провадия и "Парашкев Хаджиев" в София.

След дипломирането си продължава образованието си в Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано в класа по оперно пеене на Вилма Борели. В репертоара на певицата влизат ролите на Фиордилиджи от "Така правят всички" и Церлина от "Дон Жуан" на Моцарт, Дидона от "Дидоне и Еней" на Х. Пърсел, Мюзета от "Бохеми на Пучини, Норина от "Дон Паскуале", Мария от "Дъщерята на полка” и Адина от “Любовен еликсир” на Доницети, Розина от “Севилският бръснар” на Росини и др.

От началото на октомври т.г. се очаква двамата талантливи певци да станат част от солистичния състав на Държавна опера Варна.
 

 

 

 

 

 

 

Елена Чавдарова-Иса – мецосопран

 Елена Чавдарова-Иса – мецосопран, е родена в семейство на музиканти. В репертоара на певицата са почти всички най-известни мецосопранови главни солистични роли от оперите на Джузепе Верди, Пучини, Бизе, Маскани, Чайковски, Бородин и др.

Елена Чавдарова-Иса има гастроли в най-реномираните оперни театри на Европа, Азия и Латинска Америка. Пяла е с Миланската филхармония под диригентството на Рикардо Шайи, участвала е в постановка на оп. “Княз Игор” на сцената на Дойче опер в Берлин.

Певицата е гостувала на сцената на Националната опера в Лисабон, Рио де Жанейро, в Театро Ариага – Билбао, “Аудиторио” – Мадрид, и др. испански театри, Нов национален театър – Токио, “Елизабет хол”, “Мюзикхале” – Хамбург и др. театри и концертни зали.

Партнирала е на известни оперни певци като Луис Лима, Николай Геда, Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Бойко Цветанов, Кармела Римиджо и др.

 

Калуди Калудов

 

Световноизвестният тенор Калуди Калудов е израснал във Варна, откъдето започват първите му певчески изяви.  Активната му международна кариера започва през 1983 г. с “Реквием” на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер.

Следват години на неспирен възход по големите световни оперни сцени. В Миланската скала получава договор още през 1985 г. и пее в “Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно “Атила” и “Бал с маски” на Верди, “Манон Леско” на Пучини.

Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия.
Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света през последните 15 години на XX век и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлз Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи и др.

Зубин Мета е привлечен особено от таланта на Калуди Калудов, с когото прави много спектакли и концерти. Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии. През 2003 г. получава званието „Почетен гражданин на Варна”.

 

 

 

София Иванова – сопран

 

 

София Иванова – сопран също е сред големите оперни имена на Варна. През 1977 г. гастролира с Варненската опера в Палма де Майорка (Испания) в ролята на Дездемона и оттогава става постоянен член на операта в родния си град.
Но голямата й мечта е Виолета от безсмъртната опера на Джузепе Верди – “Травиата”.

Скоро тя става коронната й роля и София Иванова има над 150 изпълнения на Виолета в България и в почти всички големи оперни театри на Европа – Русия, Белгия, Испания, Германия Австрия, Дания, Швеция и др., както и 10 спектакъла в Южна Корея.

През 1977 . се запознава в Италия със световноизвестния тенор Марио дел Монако и става негова любима ученичка.

Заедно със съпруга си, маестро Борислав Иванов и Симфоничния оркестър на Берлин е изнесла над 100 концерта, от които 30 – в изпълнение на Девета симфония от Бетовен.

Гостувала е и в прочутата “Дойче опер” в Берлин в ролята на Елвира от “Ернани” на Верди.

 

 

 

 

Орлин Горанов

 

Сцената на Варненската опера е позната на Орлин Горанов.

Както е добре известно, на върха на популярността си като поп-певец, Орлин Горанов се обръща към оперната музика и през 1990 г. завършва Музикалната академия със спецалност оперно пеене.

Пял е в спектакли и концерти на Варненската опера. Звезда и на поп сцената, и в операта, Орлин Горанов е уникално явление в българската музика.

Не бива да се пропуска и успешното му включване в киното – в ролята на президента в „Мисия Лондон”. Неговите концертни изяви винаги са високо емоционални преживявания, всяка негова поява е обгърната от любовта на публиката.

 

 

 

 

 

Флавио Бианкив

 

 

Младият италиански тенор Флавио Бианки е завършил оперно пеене в Консерватория “Alfredo Casella” на гр. Л`Акуила, а пиано и музикознание в Рим. Специализира в Студията на световно известното сопрано Рената Ското.

През 2004 г. дебютира в ролята на Алфред от оп. «Травиата».

В репертоара на певеца присъстват роли от опери на Верди и Пучини. В последните години с успех участва в концерти, посветени на 150 години от обединението на Италия, изпълнявайки музика на Джузепе верди с оркестър Nova Amadeus, под диригентството на Клаудио Микели.

 

 

 

 

 

 

 

 

На диригентския пулт на 25 септември ще застане маестро Борислав Иванов – един от най-добрите интерпретатори на Верди в България и по света.

Очаквайте "Аида" на 26 септември.

http://www.operavarna.bg/news_bg_news.php?page=news_show&nid=1557
 

Билети по 6, 10, 15, 20, 30 лв; ПAKET ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима с 20% отстъпка от цената на билетите и места по избор; ВИП КАРТА с преференции за цяла година на цена 20 лв. Резервации и продажба на билети - тел.: 052 665 022; 052 650 666 и E-mail tickets@operavarna.bg

Работно време на касата: 10:00-13:00 и 14:00- 19:00 ч. всеки ден

 

TOP