ПРИМАБАЛЕРИНАТА ОТ СКОПИЕ МАРИЯ КИЧЕВСКА ЗА ПРЪВ ПЪТ ВЪВ ВАРНА

„Лешникотрошачката“ - 30 януари, 19.00, Основна сцена;

„Лебедово езеро“ – 6 февруари, 19.00, Основна сцена

Както обявихме преди време, спектаклите на „Лешникотрошачката“ и „Лебедово езеро“, в главните роли с Мария Кичевска, примабалерина на Националнатата опера и балет на Република Северна Македония, предвидени през декември, се отложиха, заради Covid, за 2021 г. Двата спектакъла са част от V Международен балетен форум, който се реализира с финансовата подкрепа на Фонд Култура при Община Варна.

И така, в края на януари и началото на февруари 2021 г. примабалерината от Скопие Мария Кичевска ще гостува за пръв път във Варна. Тя ще танцува, заедно с артистите от балетната трупа на Варненската опера, в чийто състав влизат танцьори както от България, така също и от Русия, Испания, Италия и други страни.

 

След първия балетен спектакъл за новата година „Лешникотрошачката“ от П. И. Чайковски, хореографска редакция Сергей Бобров, със солистите на Държавна опера Варна Илияна Славова и Марко ди Салво на 28 януари, 19.00, Основна сцена, в същата постановка на 30 януари ще аплодираме за пръв път Мария Кичевска. Тя ще изпълни ролята на Клара, а в ролята на Принца ще бъде премиерсолистът на Държавна опера Варна Павел Кирчев.

На 6 февруари, 19.00, Основна сцена, ни предстои втора среща с Мария Кичевска. Тя ще се представи в една от най-трудните партии в балетната съкровищница - ролята на Одета/Одилия в „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски, по хореографията на Мариус Петипа и Лев Иванов, с хореографска редакция на Сергей Бобров, сценография и костюми Ася Стоименова.

В “Лебедово езеро“ на гостенката от Скопие в главните роли ще партнират солистът на Държавна опера Варна Франциско Руиз като Принц Зигфрид и премиерсолистът Павел Кирчев като Ротбарт.

МАРИЯ КИЧЕВСКА

е родена в Скопие, Република Северна Македония. От 10-годишна учи балет в Националното балетно училище „Илия Николовски Луж“, специализира 5 месеца в Парижкото балетно училище. Работи 3 години в Националния театър в Скопие, след което заминава за Германия. В продължение на 5 години танцува на сцената на Хесенския градски театър във Висбаден, а в следващите 3 години има ангажименти във Виенската Щатсопер. По покана на Националната опера и балет в Скопие, се завръща на родната сцена като примабалерина.

Мария Кичевска изпълнява главни роли на редица европейски сцени, сред които Арена ди Верона, Театър Сан Карло, Виенската Щатсопер, Хесенския градски театър във Висбаден, Театър Chisinau в Молдова и др. Нейни партньори на сцената са именитите балетисти: Giuseppe Picone, Даниил Симкин, Давиде Дато, Robert Tusli, Денис Черевичко, Иван Василиев, Dinu Tamazlacaru.

През 2006 г. печели бронзов медал на Международния балетен конкурс във Варна и наградата „Робърт Джофри“ на Международния балетен конкурс в Джексън, Мисисипи, САЩ. Гастролира в Испания, Италия, Тайван и участва в много балетни гала концерти в Италия, Австрия, Германия, Унгария, Украйна, Молдова, Албания, Хърватия, Гърция.

В репертоара й влизат главните роли: Одета/Одилия в „Лебедово езеро“, Принцеса Аврора в „Спящата красавица“, Жизел в „Жизел“, Раймонда в „Раймонда“, Медора в „Корсар“, Есмералда в „Есмералда“, Силфида в „Силфида“, Китри в „Дон Кихот“, Маргарита в „Дамата с камелиите“, Клара в „Пепеляшка“, Анна Каренина в „Анна Каренина“, Пахита в „Пахита“, Вакханалия във „Валпургиева нощ“, Чайковски – Па де дьо на Баланчин и още много други.

TOP