ДАНИЕЛА ИВАНОВА - ДИМОВА - Директор

 

Даниела ДимоваДиректор на Театрално-музикален продуцентски център Варна

Даниела Димова (сопран) завършва през 1990 г. оперно пеене в ДМА „Проф. Панчо Владигеров” София, в класа на проф. Реса Колева.
Завършва през 2014 г. магистратура по специалността „Арт-мениджънт” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

През декември 2009 г., след спечелен конкурс, заема длъжността директор на Оперно-филхармонично дружество Варна. През декември 2010 г. спечелва и конкурса за директор на новата организационна структура Театрално-музикален продуцентски център Варна, в който от средата на 2010 г. са обединени Държавна опера Варна и Драматичен театър „Стоян Бъчваров”.
Даниела Димова съчетава успешно творческата с административната дейност, като с поредния спечелен конкурс през 2015 г. поема следващия си мандат като директор на ТМПЦ Варна.

През 2011 и 2015 г. е избрана за два мандата общински съветник и председател на Постоянната комисия по култура при Общински съвет Варна.

Даниела Димова спечели трети мандат като директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна в проведения на 27.10.2020 конкурс, съгласно чл. 13, ал. 1 от Наредба № Н-4/14.06.2007 г. за провеждане на конкурсите за директори на държавните културни институти.

Певческа кариера

Певческата си кариера Даниела Димова започва с дебют на сцената на Русенската опера, а от 1991 до 2009 г. е солистка на Варненската опера. Специализира оперно пеене в Дома на изкуствата “Борис Христов” в Рим и в класа по оперно пеене на проф. Маргарита Лилова, както и белканто при проф. Ида Фарина в Милано. Репертоарът й включва около 30 солистични сопранови роли от опери на Пърсел, Моцарт, Доницети, Верди, Бизе, Пучини, Й. Щраус и др., както и голям репертоар от областта на кантатно-ораториалния жанр, камерни творби и солови песни от Бах, Перголези, Вивалди, Моцарт, Шуберт, Росини, Верди, Р. Щраус, Шьонберг, Карл Орф, Б. Бритън и др.
Даниела Димова се представя с успех и в жанра на мюзикъла с проектите на Опера в Летния театър "Хелоу, Бродуей" (2012), "Супер Стар Гала" (2013), рокоперата „Исус Христос суперзвезда” (2014) и мюзикъла „Котки“ (2017).
Участва многократно в най-значимите български музикални фестивали: “Варненско лято”, “Софийски музикални седмици”, “Европейски музикален фестивал”, изпълнявайки както оперен, така и кантатно-ораториален и камерен репертоар от Ренесанса до съвременни творби.
Гастролира на редица европейски и световни сцени в Испания, Португалия, Белгия, Италия, Швейцария, Австрия и др.Участва в оперни спектакли, камерни концерти и рецитали в Германия, Австрия, Дания, Холандия, Русия, Норвегия, Египет, Гърция, Чехия, Китай, Корея, Хонг-Конг и др. Пяла е под палката на диригентите Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Васил Казанджиев, Йордан Дафов, Иван Филев, Милен Начев, Борислав Иванов, Христо Игнатов, Станислав Ушев, Нело Санти, Роланд Зайфарт, Даниел Инбал, Маркус Хубер и др.
През януари 2007 г. издава компакт диск за Гега Ню със Сефарадски песни – транскрипция на Жул Леви и Кабаретни песни от Арнолд Шьонберг. През май 2008 г. със съдействието на Министерството на културата, излиза втори компакт диск с Ешкеназки песни, обработени от акад. Николай Кауфман и песни от Курт Вайл. Наред с изпълнителската си дейност, Даниела Димова развива активна обществена и културна дейност. Организира и реализира редица интересни проекти в областта на музиката за изпълнение на по-неизвестни и рядко изпълнявани в България музикални произведения. През 2007 г. основава и управлява дружество “Проект Музика”, създадено с цел реализиране на проекти в областта на музикалната култура и осигуряване на допълнителни творчески ангажименти на варненски музиканти в България и чужбина. С операта “Дидона и Еней” от Х. Пърсел варненци гостуват в Ларнака и Никозия - Гърция, а с операта на Моцарт „Асканио в Алба” – във Варезе, Италия.
 

Награди

Даниела Димова е носител на редица престижни награди: Първа награда за оперно пеене от Националния фестивал на оперното и балетно изкуство в Стара Загора (1989) за Царица на нощта от “Вълшебната флейта” на Моцарт; Първа награда от Международния фестивал на изкуствата в Корея (1992); Награда “Варна” (2007) за принос в развитието на оперната и камерната музика; “Кристална лира” (2007) на Съюза на българските музикални и танцови дейци за принос в оперното изкуство; “Златно перо” (2011) на Радио Класик ФМ и Галерия „Макта” за принос към българската култура и възраждане на прекъсналата за 20 години традиция на оперните празници в Летния театър с първото издание на Опера в Летния театър – Варна 2010; Златен медал "100 години Борис Христов" (2014) от Министерство на културата за концерт "Bаssissimo" с големия италиански Вердиев бас Карло Коломбара и български баси на на 28 май 2014 г.; Кристално огърлие (2015) на Съюза на българските музикални и танцови дейци за изключителен принос в развитието на българската музикална култура и по повод кръгла годишнина. Кавалер на Ордена за изкуство и литература на Франция (2023) за културен принос и популяризиране на френската музикална съкровищница; Награда „Златен орел“ на Италия (2023) за културен принос и партньорство с водещи италиански оперни театри и творци; „Кристална лира“ (2023) на СБМТД за XIV издание на Опера в Летния театър

TOP