Виолета Тончева - Връзки с обществеността ТМПЦ

 

Завършва немска филология и журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”, специализира радиожурналистика в Berliner Rundfunk, завършва радиомениджмънт и PR в квалификационния център на Deutsche Welle Koeln, специализира обществени медии в НБУ София и в BBC London; творчески продукт в дигитална среда в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и др.

В БНР - Радио Варна работи като автор и водещ на информационно-музикални, културни и публицистични предавания на немски и български език, PR мениджър, автор и модератор на премиери, изложби и други интерактивни културни събития в Концертното студио. Заема длъжностите отг. редактор, зам.-гл. редактор, зав. връзки с обществеността, наблюдател на БНР (2009).

 

PR мениджър на Оперно-филхармонично дружество Варна (2010), PR мениджър на Театрално-музикален продуцентски център Варна – Държавна опера Варна § Драматичен театър „Стоян Бъчваров” (от 2011).

Германист, преводач на книги и разкази от немски език, лектор по радиомениджмънт във ВСУ “Черноризец Храбър”.

Представя книги на издателствата „Славена”, „Жанет 45”, „Сиела”, „Фабер”, „Ателие 89”, „Колибри”, „Рива”, „Морски свят” и др., както и изложби в галериите „Алфа Арт”, „Актив Арт”, „Ларго”, Арт салона на Радио Варна, Дома на архитекта (Варна, София), в рамките на международното биенале на визуалните изкуства „Август в изкуството”, фестивала на изкуствата „Аполония” (Созопол), националната кампания на САБ „Наследство в риск” и др.

Автор на книги, критически студии и публицистични текстове в областта на медиите, литературата, архитектурата, изобразителното, оперното и театралното изкуство.

Автор на историко-изследователската студия в 2 части „Книга за Радио Варна. Традицията задължава” и „Книга за Радио Варна. Традицията е модерна”, изд. „Славена”, 2004, 2007 и сборника с литературна критика „Разказването на света. Литературни рефлексии”, изд „ФИЛ”, 2015, "Пристрастно. Театърът на Варна", изд. ФИЛ, 2018..

Публикува критически студии и публицистични текстове в областта на медиите, литературата, архитектурата, изобразителното, оперното и театралното изкуство във вестниците: „Литературен вестник”, в. „Култура”, списанията “ЛИК”, “Mузикални хоризонти”, „Архитектура”, „Знаци”, алманаха „Света гора”, портал за култура Kultura.bg, портал за литература, критика и хуманитаристика Liternet.bg и др. Представя книги на издателстватa “Жанет 45”, „Сиела”, "Хермес", „Колибри”, „Агата-А”, „Славена”, „ФИЛ” и др.

 

Награди за:

 • превод на научно-фантастична литература, СПБ (1988 );
 • радиопублицистика, СБЖ (1998);
 • превод и авторство на критически текстове в сферата на културата, Художествен музей “Георги Велчев” (2003);
 • номинация за годишната наградаСирак Скитник” на БНР (2005);
 • наградаЗлатното перо” на СБЖ за „Книга за Радио Варна” „Традицията задължава” и „Традицията е модерна” (2004, 2007);
 • награда на Съюза на архитектите в България за архитектурна публицистика и PR дейност в подкрепа на националната кампания „Наследство в риск" (2008);
 • почетен знак и диплом от БНР за утвърждаване на Радио Варна като медиен и културен център (2009);
 • Награда на Галерия „Буларт” за публикации на тема съвременно изкуство (2009).
 • Независима награда за култура Media AwARTs 2018 за книгата "Пристрастно. Театърът на Варна", изд. ФИЛ, 2018
 • Награда ВАРНА 2019 за високи постижения в журналистиката, публикациии книги в областта на литературата и сценичните изкуства
 • Награда „Златна маска“ 2019 на ДТ „Стоян Бъчваров“ за издигане имиджа на театъра през последните 10 години, провеждането на специални
  събития и книгата „Пристрастно. Театърът на Варна“, изд. ФИЛ, 2018

 

E-mail: varnatheatre.pr [@] gmail.com

TOP