Състави

 

 Родена в Мадрид (1999), Нерея Асторя завършва Carmina Ocana, Pablo Savoye School и Victor Ullsate School, посещава майсторски клaсове на видни балетни педагози от English National Ballet School, Dance Intеrnational Meeting Spain – France и др. Участва в Dance International Day Gala в Сан Себастиан (2015, 2016, 2017), била е солистка на Ballet Joven Impulsa (2017).

От 2018 е солистка на балетната трупа на Държавна опера Варна. Отличена е в Международния балетен конкурс Torrelavega с първа награда и в Междунродния балетен конкурс Ribarroja с втора награда и награда за интерпретация.

В репертоара й влизат ролите на Китри в „Дон Кихот“, Принцеса Флорина в „Спящата красавица“, Сванилда в „Копелия“, „Пепеляшка“ в „Пепеляшка“, Клара, Коломбина, Китайски танц в „Лешникотрошачката“, Вилис в „Жизел“, Лебед в „Лебедово езеро“ и др. Танцува също в „Who cares“ от Баланчин и се снима във филма „Юли“, посветен на известния кубински балетист Карлос Акоста.

Николина Арнаудова - Касиер

 

 

Роден в Палермо (1999), Марко ди Салво започва да учи класически балет в родния си град, завършва Балетната академия на Виенската Щатсопер (2013-2018) и участва – освен в нейните майсторски класове, също в майсторски класове на Royal Ballet School, Staatliche Balletschule Berlin, Hamburg State Ballet School, Tanzakademie Zuerich, Balletakademie Hochschule fuer Musik und Theater Muenchen и др.

От 2018 е член, а от 2019 – солист на балетната трупа на Държавна опера Варна. В репертоара му влизат ролите на Базил в „Дон Кихот“, Синя птица в „Спящата красавица“, Франц в „Копелия“, Бено в „Лебедово езеро“, Арлекин, Китайски танц, Руски танц в „Лешникотрошачката“, Бернард в „Раймонда“, участва също в балетите „Пепеляшка“, “Ромео и Жулиета“, „Самсон и Далила“, „Историята на Пулчинела“, „The little Sweep”, Оперния бал на Виенската Щатсопер (2017, 2018), Нуреев Гала във Виена (2018).  Във Варна Марко ди Салво танцува, освен в балетни постановки, също в мюзикъла „Любовта никога не умира“ от Уебър, има и солово участие в Половецките танци на операта "Княз Игор" от Бородин.

 

 

 

Румяна Станчева - Счетоводител

 

 

ФРАНЦИСКО РУИЗ е роден в Алмериа, Испания. Завършва с отличие Conservatorio Profesional de Danza „Kina Jimenez“ през 2014 и Visual Arts and Dance в университета „Крал Хуан Карлос“ в Мадрид. Солист на Madrid Chamber Ballet от 2014 до 2018 и на балета на Държавна опера Варна от 2018. Репертоарът му включва ролите на Базил в „Дон Кихот“, Принца в „Лешникотрошачката“ и „Спящата красавица“, Принц Зигфрид в „Лебедово езеро“, Джеймс в „Силфида“, Gennaro в „Неапол“, Colas в „La Fille mal gardée“, Jean de Brienne в „Раймонда“, Албрехт в „Жизел“, Принц Дезире в „Спящата красавица“.

Ивелина Христова - Счетоводител

 

 Мириам Рока Круз е родена в Луго, Испания, завършва с отличие класическа и съвременна хореография в Professional Conservatory of Dance родния си град. Продължава обучението си в Maria de Avila’s Studio, под ръководството на Lola de Avila, в Сарагоса. Работи с балетния педагог Татяна Севастиянова и е солист в Russian Masters Stars Gala в Аликанте 2017. През март 2018 се присъединява към балетната трупа на Варненската опера, на чиято сцена танцува Големия лебед и Испански танц в „Лебедово езеро“, Фея в „Пепеляшка“, Мирта в „Жизел“, Френски танц в „Лешникотрошачката“, Мерседес в „Дон Кихот“ и Фея Люляк в „Спящата красавица“. Участва в 3-месечното турне на трупата в Англия. От 2019 Мириам Рока Круз е солистка на варненския балет.

Таня Георгиева - Счетоводител

 

Заместник-директор по производствено-техническата дейност на ТМПЦ Варна

 

Стоян Стоянов е завършил Технически университет Варна, Радио и телевизионна техника със специалност инженер по електроника и комуникации (1995-2000); Юридически факултет с професионална квалификация учител (1997-1999) и Център по информационни технологии с професинална квалификация системен администратор (2004-2005). Работил е в Българска академия на науките, Институт по маталознание, съоръжения и технологии “Акад. Ангел Балевски” с Център по хидро и аеродинамика – Варна, Научно-изследователска и експериментална дейност (2003-2017); Учeбен център “Планета”, Езиково и компютърно обучение, преподавател по програмно осигуряване и системи (2007-2017); Телевизия Варна АД, Ефирна телевизия, тонрежисьор, видеооператор и режисьор на пулт (1998-2003).

В научно-изследователската си дейност се занимава с развитие и поддръжка на компютърната мрежа и интернет страниците на Института по хидро- и аеродинамика, 2004; Метод за оценка на заливаемостта на морски кораби при движение на вълнение по данни от проведени моделни изпитания, 2006; Методика за наблюдение и анализ на кавитационна ерозия при изследвания в Института по хидро- и аеродинамика, 2008; Видеосистема за визуализация, обработка и анализ на изображенията при експерименталните изследвания в буксировъчните басейни и кавитационната лаборатория на Института по хидро- и аеродинамика, 2009; Актуализиране на методиките за основните хидродинамични изпитания в съответствие с препоръките на ITTC -  QualityManual – “Оптични методи и средства за регистрация и анализ на кавитационни явления”, 2010; Метрологично атестиране на параметрите на въздушното течение в аеродинамичната тръба, 2012; Разработване на стандартизирана методика за изпитване и/или калибриране на ротационни анемометри в съответствие с международните стандарти в аеродинамичната тръба, 2013; Интегриране на фирмения софтуер на системите SCANIVALVE и шест-компонентен датчик с цифров усилвател в софтуера за сбор на данни в аеродинамичната лаборатория, 2014

Списък с публикации:

  1. доц. д-р инж. Й. Казанджиева, ас. инж. С. Стоянов, “МЕТРОЛОГИЧНО АТЕСТИРАНЕ НА ПАРАМЕТРИТЕ НА ВЪЗДУШНОТО ТЕЧЕНИЕ НА АЕРОДИНАМИЧНАТА ТРЪБА НА ЦЕНТЪРА ПО ХИДРО- И АЕРОДИНАМИКА”, втора национална конференция с международно участие - Металознание, нови материали, хидро- и аеродинамика, 2012, БАН.
  2. Y. Kazandzhieva , S.Stoyanov, METROLOGY TEST RESULTS OF  FLOW QUALITY  IN SHIP HYDRODYNAMICS CENTRE'S  WIND  TUNNEL, “Engineering Sciences” - Journal of the Bulgarian Academy of Sciences, 1/2013, ISSN 1312-5702.
  3. доц. д-р инж. Й. Казанджиева, ас. инж. С. Стоянов, “АНАЛИЗ НА НЕОПРЕДЕЛЕНОСТТА НА СКОРОСТТА НА ВЪЗДУШНОТО ТЕЧЕНИЕ В АЕРОДИНАМИЧНАТА ТРЪБА”, III НКМУ, Металознание, хидро- и аеродинамика, национална сигурност, 2013, БАН.
  4. гл. ас. инж. Валери Димитров, ас. инж. Стоян Стоянов, “ВЪЗМОЖНОСТИ И ОСОБЕНОСТИ ПРИ ПРИЛОЖЕНИЕ НА МНОГОКАНАЛНА СИСТЕМА ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА НАЛЯГАНЕ В АЕРОДИНАМИЧНАТА ЛАБОРАТОРИЯ”, Сборник доклади 2015, ISSN 1313-8308.
  5. доц. инж. Владимир Ракитин, инж. Стоян Стоянов, “МОДЕЛНИ  ИЗСЛЕДВАНИЯ ПОВЕДЕНИЕТО  НА  ПОВРЕДЕН КОРАБ  ТИП  “RO – RO” НА  ВЪЛНЕНИЕ“, V НКМУ, Металознание, хидро- и аеродинамика, национална сигурност ’2015, БАН
  6. Silviya Kirilova, Stoyan Stoyanov, “VERTICAL ACCELERATIONS OF THE SHIP MEASUREMENT BY USING OPTICAL TRACKING SYSTEM IN TOWING TANK”, 2015, ISSN 1313-8308.
  7. гл. ас. инж. Добрин Ефремов, ас. инж. Стоян Стоянов, инж. Йордан Денев “ИЗСЛЕДВАНЕ ВЛИЯНИЕТО НА ЪГЪЛА НА АТАКА ВЪРХУ ПОДЕМНАТА СИЛА НА КОРАБЕН РУЛ ЧРЕЗ МОДЕЛНИ АЕРОДИНАМИЧНИ ИЗПИТАНИЯ”, 2017, ISSN 1313-8308.

 

 

Oт 1 юни 2017 г. Стоян Стоянов е заместник-директор по производствено-техническата дейност на Театрално-музикален продуцентски център Варна.

 

 

 

Радка Николова - Човешки ресурси

 

 

Радка Николова завършва Икономическия техникум „Г.С. Раковски” в гр. Варна – специалност „Икономист в търговията”.

Продължава образованието си в Института по културно-просветни кадри във Варна и придобива квалификация (приравнена към бакалаварска степен) „Културно-просветен работник”.

В периода 1975 г. – 1990 г. работи в областта на домовете на културата - Дом на културата на корабостроителите; Директор на  Дом на културата към комбинат „Електрон” и Дом на културата – завод „Елпром”.

В продължение на 2 години работи в Районен съвет Приморски – Варна като Заместник председател на Дружеството за разпространение на научни знания “Георги Кирков”.

 

От 1990 г. до сега работи в областта на Човешките ресурси като Началник отдел  Персонал, Специалист методология и планиране човешки ресурси и Мениджър – Обучения.

От 2010 г. е Експерт, управление човешки ресурси в Театрално-музикален продуцентски център –Варна.

 

Балетист, гост-солист от Русия

 

Роден през 1996 г., постъпва в Хореографското училище на Красноярск през 2007 г. Участва в гастрола на училището в Германия с "Лешникотърошачката". По време на обучението в репертоара му влизат па де дьо от балета "Дон Кихот", съвременна хореография "Аз помня" и солови партии. През 2014 г. става лауреат на Младежките Делфийски игри във Волгоград и на конкурса "Гран при Сибир". Стажувайки в Държавния театър за опера и балет в Красноярск, изпълнява партията на Данкайро в балета "Кармен". През 2015 г. завършва Красноярския хореографски колеж и е приет в балетната трупа на Държавния театър за опера и балет в родния си град. С трупата гастролира в България, Турция, Великобритания. В репертоара му присъстват ролите на Бено в "Лебедово езеро", Принц Лешникотрошач в "Лешникотрошачката", Ханс в "Жизел, Мизгир в "Снежанка", Базил в "Дон Кихот".

През 2016 г. е поканен за гост-солист на балетната трупа при ТМПЦ - Държавна опера Варна.  

 

Димитричка Ефтимова - Финансов директор ТМПЦ-ВарнаДимитричка Ефтимова - Финансов директор

 

Балерина, гост-солистка от Русия

 

Родена през 1997 г. в Красноярск, завършва Хореографския колеж в родния си град през 2016 г. и веднага постъпва на работа в балетната трупа на Държавния театър за опера и балет в Красноярск. По време на обучението си участва в много концерти и спектакли със солови номера, сред които балетите "Музикалната табакера", Коломбина от "Лешникотрошачката", "Марш за балерина с оркестър", двойка силфиди в "Шопениана" и др.

Участва в редица конкурси и фестивали, получава трета награда и бронзов медал от XII Младежки Делфийски игри на Русия, Първа награда и златен медал от XIII Младежки Делфийски игри на Русия, втора награда и сребърен медал от Общоруския балетен и хореографски конкурс "Гран при Сибир", награда на директора на Руския балетен колеж в Генуа, първа награда в категорията "Съвременен танц в музикалния театър" на Общоруския балетен и хореографски конкурс.

В репертоара й присъстват партиите на Мари и Коломбина от "Лешникотрошачката", втора и трета вариация на одалиските и вариации на Гюлнар в "Корсар", вариации от "Павилионът на Армида", класическо па де дьо на Мария и Петър в «Привал кавалерии», съвременна хореография в «Я помню», «Зов дождя», «Ricordo canzone», вариация от «Забавы в стиле рококо» и др.

През 2016 г. е поканена за гост-солистка в балетната трупа на ТМПЦ - Държавна опера Варна.

 

Заместник-директор по техн. въпроси – инж. Стоян Стоянов

Главен театър-майстор на ТМПЦ – Никола Колев

Зав. постановъчна част – Яничка Георгиева

Христина Ламбрева – инженер осветителна техника

 

 

СПЕЦИАЛИСТИ

ТЕХНИЦИ И ПРИЛОЖНИ СПЕЦИАЛИСТИ

инж. Яничка Георгиева - Организатор постановъчна част

Будьони Арков - Художник, изпълнител на макети

Венелин Миланов - Оператор Художествено осветление

Христина Ламбрева – инженер осветителна техника

Росица Иванова – осветител

Михаил Шкондов – осветител

Румен Димитров - Тонтехник

Румен Янев -Техник пром. електроника

Милен Петров - Техник ел. системи

инж. Милен Манев - Техник пром. електроника и ел.системи

Румен Катриков – техник ел. системи

 

ГАРДЕРОБ

Галина Ганева - Гардеробиер

Радка Николова - Гардеробиер

Минка Желязкова - Гардеробиер

Димитрина Калчева – Гардеробиер

 

СНАБДИТЕЛ

Минка Мирчева - Снабдител- домакин

 

ГРИМ, ПЕРУКИ

Даниела Стоянова - Гримьор - перукер

 

Уредник оркестър

Георги Пращилов - Уредник оркестър

Пламен Лалев – Уредник оркестър

 

РЕКВИЗИТ

Тонка Митева – Реквизит - сценичен работник

Гинка Петкова

 

ШИВАШКО АТЕЛИЕ

Мария Йорданова - Шивач –дамски костюми

Павлинка Радева - Шивач –мъжки костюми

Теодора Георгиева - Шивач

 

ДЪРВОДЕЛСКО АТЕЛИЕ

Юлиян Митев -  Дърводелец 

Бисер Райчев -  Дърводелец

 

ТАПИЦЕР

Калинка Андонова -  Тапицер

 

ТРАНСПОРТ

Никола Николов - Шофьор

Веселин Димитров - Шофьор

 

СЦЕНИЧНИ РАБОТНИЦИ

Добромир Михайлов - Отговорник група сценични работници Красимир  Петров - Сценичен работник

Росен Недев - Сценичен работник

Деян Янев - Сценичен работник

Пламен Димитров – сценичен работник

 

 

 

 

Балетист, гост-солист от Русия

 

През 2014 г. завършва Хореографския колеж в Красноярск и веднага се присъединява към балетната трупа на Държавния театър за опера и балет в същия град. Гастролира като премиер солист на театъра във Великобритания и получава ласкави оценки от британската преса. Танцува солови партии в творческата лаборатория на В. В. Василев "Проклети и убити" от Астафиев по време на Международния музикален фестивал на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион в Красноярск през 2014 г.

В репертоара му присъстват ролите на Зигрид от "Лебедово езеро", Алберт в "Жизел", Принц Дезире в "Спящата красавица", Принц Лешникотрошач в "Лешникотрошачката" и др.

Удостоен е с редица награди, сред които стипендия на името на н. а. на Русия Н. Л. Семизорова 2009, сребърен медал от конкурса на възпитаниците на руските хореографски школи "Гран при Михайловски театър" 2011, лауреат на фондация "Галина Уланова" 2012, лауреат и трета награда от II Общоруски форум «Балет XXI век» 2012, Гран при на Михайловския театър, победител от общоруския конкурс "Млади руски дарования" 2014, лауреат и трета награда в категория "Съвременен танц в музикалния театър" от Общоруския балетен и хореографски конкурс 2016 и др.

През 2016 г. е поканен за гост-солист в балетната трупа на ТМПЦ - Държавна опера Варна.

 

 

Румяна СТАНЧЕВА

Румяна СТАНЧЕВА

Финансов Директор ТМПЦ

Финансов Директор- Театрално-музикален продуцентски център (ТМПЦ)– Варна

Email: opera[ @ ]tmpcvarna.com
Телефон: 052 66 96 91

Стоян Стоянов

Стоян Стоянов

Заместник-директор по производствено-техническата дейност на ТМПЦ Варна

Заместник-директор по производствено-техническата дейност на ТМПЦ Варна

Email: td[ @ ]tmpcvarna.com
Телефон: 088 93 13 442, 052 66 96 44
Валентина ПЕНЕВА

Валентина ПЕНЕВА

Човешки ресурси ТМПЦ

Експерт, Управление на човешките ресурси - Театрално-музикален продуцентски център (ТМПЦ)– Варна

Email: Email: opera[ @ ]tmpcvarna.com, hr@tmpcvarna.com
Телефон: 052 66 50 17
Петранка БАЙЧЕВА

Петранка БАЙЧЕВА

Финансов контрольор ТМПЦ

Финансов контрольор - Театрално-музикален продуцентски център (ТМПЦ)– Варна

Email: opera[ @ ]tmpcvarna.com
Телефон: 052 66 50 16

Сияна ШЕФКЕНОВА

Сияна ШЕФКЕНОВА

Секретар ТМПЦ-Варна

Секретар ТМПЦ-Варна

Email: opera[@]tmpcvarna.com, operavarna[@]abv.bg
Телефон: 052 66 50 12 факс: 052 60 20 88
Николина АРНАУДОВА

Николина АРНАУДОВА

Касиер

Касиер - Театрално-музикален продуцентски център (ТМПЦ)– Варна

Email: opera[ @ ]tmpcvarna.com
Телефон: 052 66 96 92

Кристина ПРОДАНОВА

Кристина ПРОДАНОВА

Счетоводител

Счетоводител

Email: opera[ @ ]tmpcvarna.com
Телефон: 052 66 96 91

 

Балерина, гост-солистка от Русия

 

Родена през 1986 г., завършва Хореографското училище в Красноярск през 2005 г. и веднага е поканена в трупата на Държавния театър за опера и балет в Красноярск. Гастролира с театъра във Великобритания, Италия, Чехия, Словакия, Мексико. В репертоара й влизат ролите на Одета и Одилия в "Лебедово езеро", Мирта и Жизел в "Жизел", Жулиета в "Ромео и Жулиета", Никия в "Баядерка", Китри в "Дон Кихот", Катерина в "Каменното цвете”, Кармен и Микаела в "Кармен", Пакита в "Пакита", Силфида в "Силфида", Мари в "Лешникотрощачката", Фригия в "Спартак", Аврора в "Спящата красавица", Клитемнестра в "Електра" и др.

Лауреат на много балетни конкурси и фестивали, сред които «Солнце сезона» , "Театральная весна" 2015, лауреат и носител на първа награда в категория „Съвременен танц в музикалния театър"от Общоруския балетен и хореографски конкурс  2016  и др.

През 2016 г. е поканена за гост-солистка на балетната трупа при ТМПЦ - Държавна опера Варна.

 

Хореографи

Гергана Георгиева - репетитор Балет при Държавна опера - Варна

Родена на 14.01.1971г. гр. Долни  Дъбник.

През 1989г. Завършва Държавно хореографско училище  гр. София. Същата година е приета в балета на Държавна опера-Варна, където работи и до днес.

През 1997г. Завършва Висшето си образование в ДМА”П. Владигеров” специалност балетен педагог и репетитор.

От 1996г. паралелно с работата си в операта преподава и в НУИ ”Добри Христов”- гр. Варна –  Класически и исторически танци.

По настоящем е репетитор на балета в Държавна опера-Варна.

Тодор ИГНАТОВ - Тони

Тодор ИГНАТОВ - Тони

Сценограф

Сценограф - Театрално-музикален продуцентски център - Варна.

Email: opera[ @ ]operavarna.bg
toni_ignatov [ @ ] yahoo.com
Телефон: 052 66 96 47
0888 01 10 67

Сребрина Соколова завършва бакалавърска степен във Варненски Свободен Университет „Черноризец Храбър” по специалността Педагогика на обучението по музика – Вокална педагогика през 2007 г. и Предучилищна педагогика – специализация Музика в Шуменски Университет „Константин Преславски” (1992 г.)

В периода 2007 – 2009 г. е Ръководител на Детски Музикален Театър  „Арлекин” - Сдружение Арлекин Арт.

Има Магистърска степен -  Режисура Музикален Театър в Нов Български Университет -  София при доц. Нина Найденова.

Възпитаник е на Варненска детска опера.

 

Мариана ГРИГОРОВА

Мариана ГРИГОРОВА

Асистент-режисьор

Втори асистент-режисьор - Държавна опера - Варна.

Email: opera[ @ ]tmpcvarna.com
Телефон: 052 66 50 12
Елиана КРЪСТЕВА

Елиана КРЪСТЕВА

Асистент-режисьор

Втори асистент-режисьор - Държавна опера - Варна.

Email: opera[ @ ]tmpcvarna.com
Телефон: 052 66 50 12

Сирма Панева - асистент-режисьор Държавна опера - Варна

 

През 1989 г. завършва Средно музикално училище „Д. Христов” – специалност „Ударни инструменти”.

Продължава обучението си в Пловдив и през 1993 г. завършва АМТИ със специалност „Музикална педагогика”.

Работи като тонрежисьор в Радио „Варна”, преподавател по ударни инструменти в НУИ „Д. Христов” – Варна и на свободна практика като корепетитор.

От 2004 г. работи в Оперно-филхармонично дружество – Варна като втори асистент-режисьор.

Работила е с редица български и чуждестранни известни режисьори като Кузман Попов, Павел Герджиков, Нина Найденова, Емануел Кордолиани, Мариане Бергльоф, Марко Катена и др.

Освен регулярните спектакли на варненска сцена, има в репертоара си балетни спектакли като „Доктор Живаго”, „Стената”, „Анна Каренина”, „Лешникотрошачката” на прекрасната хореограф-постановчик Желка Табакова.

Работила е на сцените на големи театри в Абу Даби, Холандия, САЩ, БелгияСирма Панева - Асистент режисьор

Жанета БЕНУН- НИКОЛАЕВА

Жанета БЕНУН- НИКОЛАЕВА

Корепетитор

Корепетитор - Държавна опера - Варна.

Email: opera[ @ ]tmpcvarna.com
janetabenun[ @ ]gmail.com;
Телефон: 052 66 50 12, 0889 55 21 84
Веселина МАРИНОВА

Веселина МАРИНОВА

Корепетитор

Корепетитор - Държавна опера - Варна.

Email: opera[ @ ]tmpcvarna.com
Телефон: 052 66 50 12
Димитър ФУРНАДЖИЕВ

Димитър ФУРНАДЖИЕВ

Корепетитор

Корепетитор - Държавна опера - Варна.

Email: opera[ @ ]tmpcvarna.com
Телефон: 052 66 50 12
Руслан ПАВЛОВ

Руслан ПАВЛОВ

Корепетитор

Корепетитор - Държавна опера - Варна.

Email: opera[ @ ]tmpcvarna.com
Телефон: 052 66 50 12
Соси ЧИФЧИЯН

Соси ЧИФЧИЯН

Корепетитор

Корепетитор - Държавна опера - Варна.

Email: opera[ @ ]tmpcvarna.com
Телефон: 052 66 50 12

Димитър Фурнаджиев - корепетитор

Варненският балет е основан със създаването на Варненска опера.

Първият балетмайстор е Асен Манолов.

През годините с балета работят балетмайсторите Живко Бисеров, Пенка Стойчева, Анастас Петров и др.

Важен принос за израстването на варненския балет имат Галина и Стефан Йорданови, реализирали редица постановки в периода 1960 - 1985 г. - "Раймонда" от А. Глазунов, "Ромео и Жулиета" от С. Прокофиев, "Лешникотрошачката" от  Чайковски,  "Спартак" и "Чиполино" от Хачатурян, "Жизел", "Корсар" от А. Адам, др.

С балета от Варненската опера са работили и най-известните български балетни артисти и хореографи като Асен Гаврилов, Калина Богоева, Маргарита Арнаудова, Желка Табакова, Боряна Сечанова, Константин Уралски, проф. Петър Луканов и др., както и балетмайстори от чужбина (Ренато Греко, Тарек Ассам и др.).

Освен регулярните си участия в оперни, оперетни спектакли и спектакли за деца, балетната трупа осъществява и самостоятелни балетни постановки – „Пепеляшка”, „Хайдушка песен”, „Жизел”, „Зле опазено момиче”, „Копелия”, „Спартак”, „Ромео и Жулиета”, „Шехерезада”, „Чудният мандарин”, „Чиполино”, „Тоска”, „Любовна магия”, „Шопениана”, „Болеро”, „Бохемски живот”.

През последните години са реализирани „Триптих”, „Желание в скреж”, „Танго 18”, „Лешникотрошачката”, „Дневникът на един съблазнител”, „Стената”, „Остави ме да съм...”, „Жестове”, „Д-р Живаго”, „Балетни концерти и миниатюри”, „Щтраусиана”, „Триада Вагнер”, "Сюита Франк Синатра", „Анна Каренина”.

 Балетът на Варненската опера е имал самостоятелни изяви и участия в оперни спектакли в Гърция, Русия, Индия, Египет, Германия, Австрия, Швейцария, Румъния, Испания,  Турция, Финландия, Швейцария, Абу Даби.

 

НАГРАДИ:

  • Носител на награда „ВАРНА” 2004 г.– като формация за балетен спектакъл „Дневникът на един съблазнител” – хореография Боряна Сечанова, художник Иван Токаджиев, техническо изпълнение Агоп Карамфилов.
  • Носител на Награда „ВАРНА” 2009 г. – за спектакъла „Анна Каренина” от колектив участници в балета, режисьор и хореограф Константин Илиев, художник Лора Маринова.

 

От 1999 г. до 2015 г. Художествен ръководител на балета е Екатерина Чешмеджиева.

От 2016 г. Художествен ръководител на балета е Сергей Антонов. Репетитор на балета е Гергана Кирова-Караиванова. Педагог на балета е Свелана Тоншева.

През сезон 2014-2015 Сергей Бобров - з. а. на Русия, става Главен балетмайстор на ТМПЦ – Държавна опера Варна.

Постоянни гост-солисти на Държавна опера - Варна:

Георгий Болсуновски
Екатерина Булгутова
Елена Александровна Свинко
Юрий Кудрявцев

 

БАЛЕТИСТИ:

Анна Андреева             

Аделина Бояджиева

Веселина Иванова

Галина Великова

Галина Велчева

Гергана Георгиева

Денко Стоянов

Евгения Минкова

   

Илияна Божкова

Илияна Славова

Лиляна Георгиева

            

Павел Кирчев

Румен Стефанов

Франсиско Руиз

Мириам Рока

Нерея Асторя

Марко Ди Салво

 

Елена Димитрова
Сандра Дотова - Балерина
Силвия Христова - Балерина
Мона Христова - Балерина
Румен Стефанов - Балетист
Николай Йорданов - Балетист
Павел Кирчев - Балетист
Салваторе Лаудани - Балетист
Даниел Христов - Балетист

 

 

Veselina Marinowa - korepetitor Darjavna opera - Varna

 

Родена в гр. Варна, завършва НУИ „Д. Христов” в класа по пиано на г-жа Юлка Жекова.

Продължава образованието си в Академията за музикално и танцово изкуство, гр. Пловдив със специалност Музикална педагогика.

Пет години работи в Представителният детски хор гр. Добрич под ръководството на маестро Захари Медникаров.

От 1987 г. работи в Държавна опера – гр. Варна като корепетитор.

Смесеният хор е сформиран със създаването на Варненската опера през 1947 г.

Първи хормайстори са били Димитър Младенов и Яким Попилиев.

По-късно със състава работят диригентите Петко Мечков, Никола Бочев, Кръстан Мисирков, Елена Пушкова и Любомира Александрова и Сунай Муратов.

Освен в оперни произведения, хорът при Оперно-филхармонично дружество - Варна участва в реализацията на оперети, мюзикъли и детски музикални спектакли.

В репертоара му са включени и редица произведения от кантатно-ораториалния жанр.

След Малина Хубчева, която в периодите 1990-1992 и 1998-2013 работи като суфльор и диригент на хора на Оперно-филхармонично дружество Варна, по-късно и на Държавна опера Варна при Театрално-музикален продуцентски център Варна, от 2013 г. диригент на хора е Стефан Бояджиев.

 

АРТИСТ - ХОРИСТИ:

Антоанета Маринова

Благовеста Статева

Боряна Равноустова

Владислав Владимиров

Вяра Железова

Галина Великова

Георги Корбаков

Даниела Рабчева

Димитър Илиев

Димитър Ряхов

Диян Богданов

Елена Тодорова

Елеонора Христова

Емил Симидов

Живко Пенчев

Закар Гостанян

Иглика Илиева

Йордан Коцев

Иринка Николова

Камен Николов

Костадин Карабатаков

Красимира Митева

Лиляна Кондова

Людмил Петров

Марина Иванова

Миглена Страдалска

Милен Митев

Мирослав Великов

Надежда Радкова

Неделина Стефанова

Петър Генов

Петър Петров

Светла Манолова

Стефан Хубчев

Стилияна Стоянова

Събина Матеева

Филипа Руженова

Юлка Трендафилова

 

 

Жанета Бенун-Николаева - корепетитор - Държавна опера - Варна

 

 

Жанета Бенун-Николаева Родена в Русе.

Завършва музикална гимназия в родния си град в класа по пиано на Хачик Михранян и Консерватория в София при проф.Лили Атанасова през 1974 г.

Същата година става Лауреат на Националния конкурс "Св.Обретенов"-Провадия. Работи като преподавател по пиано в Музикалната гимназия-Русе.

Има редица изявени ученици-лауреати на наши и международни конкурси.

Пианист и хормайстор на Смесен хор “Дунавски звуци”-Русе (1978-1988г.) и  Смесен хор “Лидия Душек”- Варна (1995-2005 г.), Смесен хор „Морски звуци”- Варна (от 2009 г.).

Трите хора са носители на редица награди на български и международни конкурси.

 

От 1988 г. е  пианист-корепетитор във Варненска Опера.

Активно участва  в концертния живот на Варна, Русе, София, във фестивалите Варненско лято, Европейски музикален фестивал, Мартенски музикални дни, Славянска прегръдка.

Kонцертира в Испания, Швейцария, Германия, Турция, Гърция, Холандия и др.

 

Историята на Варненската филхармония започва от 1913 г., когато е основан любителски симфоничен оркестър.

Той участва с голям успех на Първите летни музикални тържества във Варна през 1926 г. под диригенството на Асен Найденов, които по-късно прерастват в Международен музикален фестивал "Варненско лято".

През 1946 г. по инициатива на диригента и цигулара проф. Саша Попов се създава Варненският държавен симфоничен оркестър, който през 1968 г. прераства в Държавна филхармония.

В първите години като ръководители на състава работят последователно диригентите Руслан Райчев, Васил Стефанов, Йоско Йосифов, Константин Илиев.

Особена заслуга за професионалното израстване на оркестъра имат диригентите Емил Главанаков, Иван Маринов и Йордан Дафов.

Оркестърът има богат репертоар, който включва симфонична музика, кантатно-ораториални произведения от различни композитори, както и много българска музика от различните поколения български композитори.

Изявите му са свързани и с имената на редица известни инструменталисти - Ифра Нийман, Леонид Коган, Давид Ойстрах, Алексис Вайсенберг, Пабло Казалс, Юри Буков, Руджиеро Ричи, Виктор Третяков, Янош Старкър, Михаил Плетньов, Вера Горностаева, Минчо Минчев, Ваня Миланова, Георги Бадев и много други.

По традиция оркестърът участва в тържественото откриване на Международния музикален фестивал "Варненско лято".

Симфоничният оркестър е участвал във всички престижни български фестивали и е гастролирал в Германия, Чехия, Словакия, Полша, Русия, Франция, Австрия, Испания, Италия и др.

Реализирани са множество записи по Българското национално радио и Българската националната телевизия.

 

ОРКЕСТРАНТИ:

КОНЦЕРТМАЙСТОРИ:

Анна Фурнаджиева – Концертмайстор цигулка

Красимир Щерев – Концертмайстор цигулка

Кремена Христова – Концертмайстор виолончело

 

ИНСТРУМЕНТАЛИСТ - СОЛИСТИ:

Александър Тодоров

Божидар Бенев

Георги Бодичев

Даринка Тончева

Димитричка Абди

Ели Кръстева

Красимира Аскерлакова

Красимир Кирилов

Лъчезар  Апостолов

Петя Филчева

Тодор Тодоров

Христина Тусчиева

Юлияна Хрелева Мариана Винокурова

 

СОЛИСТ-ОРКЕСТРАНТИ:

Галина Ледлова

Здравко Гайдаров

Надежда Овчарова

 

ОРКЕСТРАНТИ:

Аврам Хитов

Албена Драганова       

Аглика Цветкова          

Ангел Василев               

Ана Янакиева 

Антон Апостолов     Антоний Попов     Атанас Гайдаров

Борис  Казаков       Божидар Мазев        

Валя Топалова               

Ваня Енчева     

Ваня  Николчева           

Василина  Вътева

Владимир Кръстев      

Владимира Ангелова

Веселина Зайранова

Ганчо Ганчев

Георги Димитров

Григор Джанев

Георги Петров Давид Кокончев

Даниела Кънева

Даниела Стоянова

Джани Джанев

Диана Иванова Димитър Иванов Десислава Тодорова

Евгения Попова

Евгения Хубанчева

Екатерина Нанкова

Емил Игнатов

Зара Сирязева Зорница Стефанова

Иванка Коева Иван Янев Йонко Станев

Каролин Драмбозов

Константина Тодорова

Кремена Атанасова Мадлен Михалева

Марияна Цветанова

Мариянка Маринова Мая Антонова

Милена Стойчева

Минка Кузева

Моника Урумова

Недялка Ганчева Росица Александрова

Светла  Финджикова

Сашка Атанасова

Светла Даневска

Светослав Цолов

Станка Стоева

Стиляна Попова Тонина Милева

Филип Тахмисян

Явор Топалов

Ясенна Иванова

 

Уредници на оркестъра

Георги Пращилов
Пламен Лалев  

TOP