МЕСЕЧНА ПРОГРАМА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">МЕСЕЧНА ПРОГРАМА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • МЕЖДУ ПОЕЗИЯТА И МУЗИКАТА
  22 Януари 2021 by MIro, in Актуални новини
  МЕЖДУ ПОЕЗИЯТА И МУЗИКАТА
  23 януари, 17.00, Основна сцена Идеята за среща на велики представители на руската музикална и...
  Read More +
 • Даниела Димова получи наградата на БНТ за Mузикално събитие на декември 2020
  22 Януари 2021 by MIro, in Актуални новини
  Даниела Димова получи наградата на БНТ за Mузикално събитие на декември 2020
  Днес водещият на предаването "Вечната музика" по БНТ 1 Марио Николов връчи на Даниела Димова,...
  Read More +
 • КОТЕШКА ДЖАЗ СИМФОНИЯ – УНИКАЛНА СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА СЪС ЗАПАЗЕНИЯ ЗНАК НА ХРИСТО ЙОЦОВ
  07 Януари 2021 by MIro, in Актуални новини
  КОТЕШКА ДЖАЗ СИМФОНИЯ – УНИКАЛНА СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА СЪС ЗАПАЗЕНИЯ ЗНАК НА ХРИСТО ЙОЦОВ
  “Jazz Cats Symphony” – 20 януари 2021 г., 19.00, Основна сцена, ТМПЦ Варна ХРИСТО ЙОЦОВ пред...
  Read More +
АФИШ
Научете повече +

АФИШ

Заповядайте в операта >> Изберете спектакъл от афиша ни за месеца >> опера, оперета, балет, концерти

ПРОМОЦИИ
Научете повече +

ПРОМОЦИИ

Възползвайте се от специалните ни предложения, отстъпки и промоционални пакети >>

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ
Научете повече +

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Варна струват 6, 10, 15, 20 или 30 лв. Цената на билета зависи от мястото в залата (партер, 1-ви, 2-ри балкон) и конкретния спектакъл.

Варненската опера с Концерт край Фонтаните в Деня на Варна

 

Концертът е с вход свободен и е подарък за варненци от Община Варна и ТМПЦ – Варна. Началото е в 20:30.

Маестро Мартин Пантелеев пристигна от Германия, за да дирижира празничния концерт. В програмата – шедьоври от Бизе, Верди, Дворжак, Веселин Стоянов, Любомир Пипков, Пучини, Гуно, Качини, Птичкин, Лехар, Калман и Андрю Лойд Уебър.

 

Превърналият се в традиционна част от събитията на Община Варна за Деня на Варна концерт на Оркестъра на Варненската опера край Фонтаните, и тази година ще зарадва жителите и гостите на морския град на 15 август. Концертът се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна.

Вчера започнаха репетициите с оркестъра на пристигналия от Германия маестро Мартин Пантелеев, който ще дирижира празничния концерт. В програмата ще чуем шедьоври, създаващи много настроение, от Бизе, Верди, Дворжак, Веселин Стоянов, Любомир Пипков, Пучини, Гуно, Качини, Птичкин, Лехар, Калман, Фредерик Лоу и Андрю Лойд Уебър.

Участват солистите на Държавна опера - Варна, Свилен Николов, Жана Костова, Иво Йорданов, Веселина Андреева, Момчил Караиванов, Лилия  Илиева и Велин Михайлов.  

Веднага след първата репетиция с оркестъра маестро Мартин Пантелеев беше любезен да сподели очакванията си за концерта.

Маестро, тази година случването на всеки концерт е плод на специално усилие на музиканти и организатори. Как виждате празничния концерт край Фонтаните в контекста на трудностите пред артистичната общност и публиките в Европа?

Този концерт се е превърнал в една много хубава традиция и аз няколко години подред идвам във Варна да го дирижирам. Край фонтана цари една прекрасна атмосфера и аз всеки път се радвам от цялото си сърце. С фонтаните и чудесната музика се получава истински празник. А тази година всичко е много специално. Благодарен съм на Община Варна и на директора на ТМПЦ-Варна Даниела Димова, че продължават тази хубава идея за гражданите и гостите на града и в тази трудна година. За самия мен също е важен този концерт, той като в Германия, където живея, положението е много трудно по отношение на концертите. В близко бъдеще не се очертават изяви, така че за мен се получи добре – защото над 40 концерта загубих в този сезон. Сега е перфектна възможност да дойда.

Всъщност, ние, варненската публика, през август се оказваме явно едни привилегировани хора, защото всеки ден имаме поне по две музикални събития.

 Наистина, смятам, че това е така. В Германия, където имам преки наблюдения, всички мерки за безопасност във връзка с корона вируса се спазват по един много стриктен начин. Най-много 30% от местата в залите могат да бъдат заети, а в момента, мисля, че са и затворени всички зали, единствено на открито може да се провеждат събития, и то с ограничения. Докато тук, във Варна, ние сме в един музикален рай и се надявам, че това ще донесе само позитиви, защото мисля, че хората имат нужда от нашето изкуство.

Да не би да искате да кажете, че Варна е феномен в европейски мащаб?

Като гледах афишите на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ и „Опера в Летния театър“, а и другите събития – фестивали, концерти, Варна е истински музикален град, което е много важно за такъв красив град. Тук се обръща внимание не само на обикновения туризъм, но и на културния туризъм, който е много важен за една туристическа дестинация. Аз съм много щастлив, че мога да бъда част от музикалния афиш на лятна Варна.

Каква е празничната идея на програмата на концерта за Деня на Варна?

Винаги държа на такъв празник да има български автори. Веселин Стоянов е от доайените на нашето композиторско творчество, също Любомир Пипков – това са наистина композитори, които не могат да отсъстват на един такъв празник. Опитах се да бъде малко по-различна програмата от предишни години и мисля, че се получи хубав букет от известни и не съвсем известни арии, които зрителите ще чуят. Този път си позволявам да съм отново с моята стара приятелка - цигулката. Ще изпълним един аранжимент на „Аве Мария“ от Джулио Качини – музика на над 400 години, която и в днешно време звучи толкова актуално. Аз направих една обработка за струнен оркестър и цигулка и много се вълнувам, тъй като ще я изпълнявам за пръв път пред публика. Имаме млади талантливи солисти от екипа на Варненската опера – те са наистина прекрасни като гласове и интерпретация. Днес на първата репетиция с тях уточнихме как да звучат по-добре произведенията и аз смятам, че се получава една много хомогенна и красива продукция.

Финалът традиционно ще е с оперетна музика, нали?

В програмата ще има не само оперни и оперетни арии, има и мюзикълни произведения – ще чуем дуети от „Моята прекрасна лейди“ на Фредерик Лоу и „Фантомът на операта“ на Андрю Лойд Уебър. А накрая, разбира се, ще завършим с Калман -  “Цял съм в радост, цял съм в щастие” из оперетата “Царицата на чардаша”. Подготвили сме една богата палитра от опера, оперета, мюзикъл – за първи път правим такъв шпагат между трите музикални жанра и вярвам, че ще се получи истински музикален празник.

Началото на концерта е в 20:30 на централния варненски площад „Независимост“ край Фонтаните.

Вход свободен.

 

 

 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP