ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

„ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА” - 2021

Опера в две действия от В. А. Моцарт

Либрето Емануел Шиканедер

 

Постановъчен екип:

Диригент – постановчик Христо Христов

Диригент Стефан Бояджиев

Режисьор-постановчик Антониу Замфир, Опера Крайова - Румъния

Сценография и костюми Ася Стоименова

Консултант сценография Иван Токаджиев

Диригент на хора Цветан Крумов

Мултимедия Elektrick.me

 

Действащи лица и изпълнители:

ПАМИНА - Ирина Жекова

ПРИНЦ ТАМИНО - Александър Баранов

ЗАРАСТРО - Евгений Станимиров

ЦАРИЦАТА НА НОЩТА - Мариана Буликану, Опера Крайова - Румъния

ПАПАГЕНО - Иво Йорданов

ПАПАГЕНА - Лилия Илиева

ГОВОРИТЕЛ - Людмил Петров

ПЪРВА ДАМА  - Мария Павлова

ВТОРА ДАМА  - Галина Великова

ТРЕТА ДАМА  - Бойка Василева

ПЪРВО МОМЧЕ - Веселина Андреева

ВТОРО МОМЧЕ – Мария Палматите

ТРЕТО МОМЧЕ - Калина Жекова

МОНОСТАТОС - Христо Ганевски

ПЪРВИ МЪЖ В БРОНЯ -  Пламен Райков

ВТОРИ МЪЖ В БРОНЯ -Лъчезар Александров

СТАРА ЖЕНА - Антоанета Маринова

 

Солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна с концертмайстори Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев.

Асистент-режисьор Димитър Левичаров. Помощник-режисьор Елиана Атанасова, Вероника Минкова. Корепетитори Жанета Бенун, Веселина Маринова, Димитър Фурнаджиев, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев

 

22 юни, 2021, 21.00 - Премиера на XII Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021

Премиерната среща с операта-завещание на В. А. Моцарт "Вълшебната флейта", която не е поставяна от 32 години на варненска сцена, е посветена на 230 години от кончината на великия композитор. Прочитът на диригента Христо Христов и режисьора Антониу Замфир от Опера Крайова в Румъния впечатлява с мащабния режисьорски замисъл, костюмите и сценографията на Ася Стоименова, атрактивно доразвита с мултимедията на Лора Руневска от Elektrick.me. Премиерата се реализира със съдействието на фонд „Култура“ при Община Варна.

 

Последната си опера „Вълшебната флейта” Моцарт изгражда като Singspiel – говорни диалози с пеене, по сюжета на приказната поема „Лулу, или Вълшебната флейта” от книгата на Виланд „Джинистан”. Вдъхновена от философията на Просвещението и вярата в човешкия разум, „Вълшебната флейта” е наситена и с масонска символика - Моцарт и либретистът Шиканедер са били масони. Историята пресъздава пътя, който човечеството изминава в търсене на познанието - от хаоса, през суеверието, до разума, като крайната цел е да се превърне „Земята – във небесно царство, а смъртните – в богоподобни”. Неслучайно този куплет се повтаря във финала и на двете действия. Премиерата във „Freihaus Theater” край Виена на 30.09.1791 г., под диригентската палка на самия Моцарт, жъне незапомнен успех. Една година по-късно вече се играе 100-тното представление, но Моцарт не го доживява.

 

„Вълшебната флейта“ засяга проблема за вътрешната свобода на човека. Свободата е вечна тема, защото тя е най-първото нещо, за което копнеят всички биологични същества, хората, птиците, животните. Свободата е висша ценност, която човек трябва да заслужи и да употребява добре”, отбелязва диригентът Христо Христов.

„Във „Вълшебната флейта“ откриваме голяма част от идеите на Просвещението с онази непрекъсната борба между доброто и злото, между деня и нощта, между слънцето и луната, между светлината и мрака. Светлината - много ми харесва как звучи тази дума на български, има много музика в нея. Светлината, която побеждава. Що се отнася до масонските символи в сюжета, те отдавна са разкрити, но за мен по-важни са масонските символи в музиката на Моцарт. Като тритонуса - акорд, който съдържа интервал от три цели тона или „Маршът на жреците“ във второ действие, както и на други места в операта. Не смятам обаче, че трябва да разпознаеш масонските символи, за да разбереш смисъла и хуманистичните внушения на „Вълшебната флейта“. Същите символи съществуват и в християнската религия, например Светата Тройца“, смята режисьоръ Антониу Замфир.

Още по темата:

„Вълшебната флейта“ – музика в устата на Бог

Антониу Замфир: „Вълшебната флейта“ или светлината, в която има музика

Христо Христов: Среща след 30 години с първата любов

Артистите в премиерата на „Вълшебната флейта“.

TOP