ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ШЕХЕРЕЗАДА

ШЕХЕРЕЗАДА

по музика на Н. Римски-Корсаков и музикален колаж на Buddha Bar

Балет Вижте снимки от спектакълаВижте видео от спектакъла

 
 

 photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

 

 

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

Хореография БОРЯНА СЕЧАНОВА
Художник на декора БОРИС СТОЙНОВ
Художник на костюмите ЦВЕТАНКА ПЕТКОВА-СТОЙНОВА

С участието на балета при ТМПЦ – Държавна опера – Варна

Художествен ръководител ЕКАТЕРИНА ЧЕШМЕДЖИЕВА
Репетитор ГЕРГАНА ГЕОРГИЕВА
Корепетитор РАДОСЛАВА КАРЕЕВА
Музикално оформление РУМЕН ДИМИТРОВ

СОЛИСТИ

Евгения Минкова
Румен Стефанов
Денко Стоянов
Мартин Чикалов
Илияна Славова

Първа постановка на сцената на Държавна опера – Варна с премиера на 17 март 2014 година

Балетният спектакъл „Шехерезада” е по мотиви от приназките „Хиляда и една нощ”. Това е част от литературния отблясък на знаменития арабски фолклор. Несъмнено е неговото влияние върху народи и страни, култури и епохи.
Вдъхновение от него са черпели такива световни знаменитости като  Дидро, Волтер, Равел, Римски-Корсаков и др.

В този приказен свят, огрян от вълшебната лампа на Аладин съществува ден и нощ, добро и зло, черно и бяло и не се знае на коя страна ще те отнесе птицата Рух – птицата на съдбата, на предопределението. В този свят на митология и земен живот до кормилото на кораба е мореплавателят Синдбат, спокоен и мъдър.
Всичко диша, живее и пламти под слънцето, вплетено във вълшебното слово на приказната Шехерезада. Тя оживява, за да започне през другата нощ своята нова приказка, вплетена като разказ в разказ, безкрайна като самия живот.

Прелеста на това произведение е в светлия човешки оптимизъм, в победата на доброто над злото, в щастливия завършек при всяка беда, във вярата, че утре приказката да се живее ще бъде още по-красива и неочаквана.

Балетният спектакъл „Шехеразада” е по музика на Римски-Корсаков и музикален колаж  на Buddha Bar. Хореографията е дело на балетмайсторката  Боряна Сечанова – директор на балет „Арабеск”. Сценографията е на Борис Стойнов, а художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова.  В спектакъла участва балетната трупа на Държавна опера – Варна.

Либретото на спектакъла е разработено от Боряна Сечанова и включва класическото балетно произведение в съвременна рамка, т.е. действие,  случващо се в едно съвременно семейство.
Спектакълът е изграден в   неокласически стил, което дава възможност на балетистите да изявят не само танцовите си, но и артистични умения. Ефекното сценографско оформление прави спектакъла атрактивен като същевременно остава вярно на историческата епоха.

Спектакълът е адресиран най-вече към младежката аудитория. Съчетаването на класическата музика с модерния етно стил на Buddha Bar допълнително привлича тази категория публика. Разбира се, това би било едно прекрасно преживяване и за зрелия зрител, който познава добре класическото произведение на Римски-Корсаков.

Съвременният сюжет дава възможност за естествен и атрактивен колаж на модерната музика с класическото произведение на Римски Корсаков и допринася за запознаването на най-младата публика с едно от най-добрите произведения на руския композитор от 19-ти век.

Спектакълът прави съпоставка между класическия приказен сюжет със съвременния бит. Това определено увлича зрителите и ги насочва към непреходните ценности на живота. Фабулата на спектакъла „разказ в разказа” би могла да се определи и като съвременна притча за доброто и злото, за мястото на личните отношения и техния отзвук в социума.

Мъдростта на източните приказки, че любовта е по-силна от омразата и смъртта е актуално послание и днес. И то трябва да се чува,  да се коментира и да се превърне във философия на днешното поколение.
    

Снимки ШЕХЕРЕЗАДА:


 

TOP