Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Солисти в Оперната гала на 22 август 2013

ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2013

Варна – кандидат за европейска културна столица 2019

200 години от рождението на Джузепе Верди и Рихард Вагнер

Ще аплодираме и прекрасни български оперни гласове, начело с харизматичния, популярен както сред почитателите на операта, така и на поп музиката Орлин Горанов. Певецът се включва по достойнство в компанията на гостуващите тенори, които увенчават четвъртото издание на Опера в Летния театър 2013 – Иван Момиров, Камен Чанев, Бойко Цветанов, Костадин Андреев, Орлин Горанов.

Сопраните Габриела Георгиева и Йорданка Дерилова, заедно с  мецосопраното Кремена Дилкова са другите специални гости на този наистина специален гала концерт. В него ще се изявят и водещите солисти на Държавна опера Варна Линка Стоянова (сопран), Валерий Георгиев (тенор), Евгений Станимиров (бас), Свилен Николов (баритон), Пламен Димитров (баритон), Димитринка Райчева (сопран), Ирина Жекова (сопран), Силвия Ангелова (мецосопран) и др.

Орлин Горанов (тенор) Орлин Горанов (тенор) е единственият български певец, известен както в популярната, така и в оперната музика. Като малък пее в детския хор Бодра смяна, а по-късно в Ансамбъла на армията (до 1985). На върха на популярността си като поп певец, Орлин Горанов се насочва към оперната музика и завършва оперно пеене в НМА “Панчо Владигеров” (1990).

 

Още като студент е поканен за солист на Пловдивската опера. Солист е и на оперите в Русе, София, Бургас и Варна. Гастролира на редица оперни сцени в Европа, Америка и Азия. Има многобройни отличия на поп сцената, включително Голямата награда Златният Орфей (1984). През 2007 г. излиза сборният диск Орлин Горанов и приятели от серията Златна колекция. Харизматичният певец винаги пълни залите – незвисимо дали става дума за оперен спектакъл, мюзикъл или поп концерт. Във Варна той бе звездата на „Хело Бродуей” от Опера в Летния театър 2012 и на „Една любовна вечер в операта” 2013, а сега ще го чуем като един великолепен Дон Карлос в „Дон Карлос” от Верди.

 

Йорданка Дериложа- сопран

Йорданка Дерилова (сопран) завършва НМУ “Любомир Пипков” и НМА „Панчо Владигеров” (1993), специализира в Академията в Рим при Александрина Милчева. Дебютира на сцената на Бургаската опера в ролята на Елизабет в  “Дон Карлос” от Верди (1993) и Дездемона в “Отело”от Верди (1995). През 1996 г. получава ангажименти в Старозагорската опера, където изпълнява ролите на Мими от “Бохеми” на Пучини и Амелия от “Бал с маски” на Верди. През следващите години пее на сцената на Софийската опера – Елизабет (“Дон Карлос”) и Амелия (“Бал с маски”).

От 1998 г. датират ангажиментите й в Пражката опера. през 1999 г.гастролира в Швейцария с “Тоска” и  Елизабет от “Дон Карлос”, а от 2000 г. е постоянен гост на Националния театър в Манхайм с ролята на Амелия от “Бал с маски”. През лятото на  2000 г. гастролира в Австрия с ролята на Абигайл от „Набуко” в Летните музикални тържества в Сан Маргаретен в  суперпродукцията  на Джанфранко де Босио, с участието на Паоло Джаванели, Аскар Абдразаков, Валтер Донати. Следват  гастроли в Мюнхен, Нюрнберг, Лайпциг, Франкфурт, Линц и Брегенц  с ролята на Абигайл.

През лятото на 2001 г. гастролира в Грац на Открита сцена в ролите на Аида и Абигайл. Пяла е в Бърно и Братислава, а през  ноември 2001 г. гастролира в Япония - Токио, Осака, Сапоро, Кагошима, Фукуока в ролята на Аида, където партнира на Хозе Кура.

През 2002 г. участва в Мартенския музикалния фестивал Доха - Катар и в премиерата на “Аида” на Открита сцена под ръководството на Дейвид Крешенци, с участието на  Франко Ферари, солист на Миланската скала. През лятото на 2002 г. гастролира в Австрия с ролята на Тоска. През 2004 г. има гастроли в операта на Палм Бийч - Флорида, САЩ с ролята на Манон от “Манон Леско” на Пучини.

Вече 15 години Йорданка Дерилова не живее в България, но с удоволствие участва в български постановки, когато получи примамливи покани. Така през 2009 г. тя беше Одабела в операта ”Атила” от Верди – премиера на Варненската опера, а тази година участва в постановката на академик Пламен Карталов „Залезът на боговете" от Вагнер.

За високото си майсторство Йорданка Дерилова е удостоена с титлата “Kammersängerin” – най-престижната музикална награда на Германия за оперен певец през 2009 г.

Габриела Георгиева (сопран)

 

Габриела Георгиева (сопран) завършва НМА „Панчо Владигеров” през 1998 г., специализира оперно пеене в Академията за изкуство и култура „Борис Христов” в Рим, Италия. От 2000 г. работи с Гена Димитрова, по-късно и с Калуди Калудов, които изиграват основна роля за изграждането й като певица.

Любопитна подробност – професионалната оперна кариера на Габриела Георгиева започва от сцената на Варненската опера през 2002 г., когато тя с успех се представи в ролята на Леонора от “Трубадур” на Верди.

От 2006 г. Габриела Георгиева е солистка на Софийската опера и балет. През 2003 г. и 2006 г. прави записи за БНР. През 2009 г. дебютира  в Грац - Австрия в ролята на Абигайл от „Набуко” на Верди. Същата година дебютира в Берн - Швейцария в ролята на Амелия от „Бал с маски” на Верди, на следващата година е поканена за Тоска от едноименната опера на Пучини.

През 2011 г. дебютира на сцената на Цюрихска опера в ролята на Абигайл, а по-късно същата година и през следващия сезон е поканена за ролята на Амелия от „Бал с маски” на Верди. През 2011 г. пее Аида от едноименната опера на Верди на Термите на Каракала с Римска опера.

В началото на 2013 г. дебютира на сцената на Wiener Staatsoper в ролята на Амелия от „Бал с маски” на Верди. Пяла е в Австрия, Кипър, Испания, Франция, Германия, Швейцария, Италия, Словакия, Чехия, Хърватия, Русия.

Повече за солистите на Държавна опера Варна прочетете в сайта на оперния театър:

ВАЛЕРИЙ ГЕОРГИЕВ

ДИМИТРИНКА РАЙЧЕВА

ИРИНА ЖЕКОВА

ЛИНКА СТОЯНОВА

ПЛАМЕН ДИМИТРОВ

СВИЛЕН НИКОЛОВ

СИЛВИЯ АНГЕЛОВА

 

Прочетете повече:

Оперна гала на 22 август под почетния патронаж на министъра на културата д-р Петър Стоянович

Постановъчен екип на Опернaта гала на 22 август 2013

200 години от рождението на Джузепе Верди и Рихард Вагнер

 

TOP