Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • „Хубавата Елена“ на Офенбах с премиера в Летния театър на Варна
  03 Юли 2020 by MIro, in Актуални новини
  „Хубавата Елена“ на Офенбах с премиера в Летния театър на Варна
  Постановката е на най-уважавания български оперетен режисьор проф. Светозар Донев, който има...
  Read More +
 • Вечната „Травиата“ утре вечер е под звездите на сцената на Летния театър
  29 Юни 2020 by MIro, in Актуални новини
  Вечната „Травиата“ утре вечер е под звездите на сцената на Летния театър
  В ролята на Виолета ще се превъплъти Ирина Жекова, партнират й Валерий Георгиев и Свилен Николов...
  Read More +
 • Чисто небе над Летния театър за мюзикъла „Да пееш под дъжда“
  24 Юни 2020 by MIro, in Актуални новини
  Чисто небе над Летния театър за мюзикъла „Да пееш под дъжда“
  Орлин Горанов и Мариан Бачев идват с настроение за първата си за 2020 среща с публиката на...
  Read More +

ЕДИН ВЪПРОС КЪМ ДВАМА ПРОФЕСОРИ

 

Проф. ВИНЧЕНЦО МАРИОЦИ и проф. ТОДОР ПЕТРОВ за подхода им към интерпретацията на Бетовен

 

СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ
21 ноември, 19.00, Основна сцена
Диригент Винченцо Мариоци. Солисти: Анна Фурнаджиева - цигулка, Франческо Мариоци - виолончело, Тодор Петров - пиано. Програма: Увертюра оп. 124 „Освещаването на дома“, Концерт за цигулка, виолончело и пиано и Симфония №4 в си бемол мажор от Лудвиг ван Бетовен

 

 

Проф. ВИНЧЕНЦО МАРИОЦИ - диригент

Винаги се стремя да предам красотата, експресията и смисъла на музиката. Когато работя над дадено произведение, независимо дали като инструменталист или диригент, първо трябва да разбера какво е искал да вложи композиторът, за да мога след това да го интерпретирам и да се опитам да разкрия красотата и смисъла му. Що се отнася до Бетовен, той е изключителна личност, гений, който още тогава мисли глобално и предвижда обединението на Европа. Когато четем писмата, които той си разменя с Гьоте, не можем да не се възхитим на философската дълбочина в хуманистичните му идеи. Той си представя бъдещето на Европа и света като резултат от развитието на духа и културата на отделния човек и на всички народи. Споделям идеите на Бетовен, вярвам в християнските ценности и в красотата на музиката. Достоевски също го е казал: „Красотата ще спаси света“.
Радвам се, че за пръв път ще дирижирам концерт във Варна. Варна е хубав град, който много ми напомня на Пулия в Италия.

 

Проф. ТОДОР ПЕТРОВ - пиано

За да свириш добре един композитор, трябва добре да познаваш неговия свят. Аз свиря от 17-годишен целия Бетовен. Израсъл съм с неговата музика, познавам цялото му творчество. Чел съм 5-те тома, които ни е оставил, не само ноти, но и философски съчинения, много писма. Бетовен е истински ерудит, правил е дори анализи на философските произведения на Плутарх. Уникална личност с огромна култура, той е бил и полиглот. Говорил е, освен родния си език, италиански, френски, английски, дори ирландски и древногръцки. Бетовен е визионер на една обединена и разумна Европа, в която не всички хора са еднакви, но всички имат еднакви права и еднакви възможности да се образоват и да изграждат професионалната си кариера. Неслучайно тъкмо Бетовен е автор на Химна на Европа.
Радвам се, че 3 години след последния ми концерт във Варна, отново ще свиря пред варненска публика. На 21 ноември, с оркестъра на Варненската опера, под диригентската палка на Винченцо Мариоци, заедно с цигуларката Анна Фурнаджиева и виолончелиста Франческо Мариоци, ще бъдем солисти в симфоничен концерт с творби от Бетовен, а предния ден нашето трио ще изнесе концерт с произведения на Хайдн и Менделсон в Градската художествена галерия.

 

 

ВИНЧЕНЦО МАРИОЦИ завършва Консерваторията „Санта Чечилия“ в класа на Фернандо Гамбакурта. През 1967 г. дебютира като първи солов кларинет в оркестъра на „Театро Масимо“ в Палермо. Работи като първи кларинетист на оркестъра на Националната академия „Санта Чечилия“, свири в Световния симфоничен оркестър, прави записи за RAI. Репертоарът на Маестро Мариоци е огромен и обхваща по-голямата част от литературата за неговия инструмент, като сред най-известните му интерпретации са Концертът за кларинет и оркестър К 622 от Моцарт, двете сонати за кларинет и пиано от Брамс и др.
Основател и артистичен директор на Enrico-Simbruino Festival и професор по кларинет в Консерваторията “Санта Чечилия”, преподава, освен в Рим, и в други градове в Италия. Неговите майсторски класове се радват на голяма популярност. По стъпките на баща си върви вилончелистът Франческо Мариоци, извоювал си също име на изтъкнат инструменталист.

 

ТОДОР ПЕТРОВ завършва НМУ в София и Държавната консерватория в класа на проф. Богомил Стършенов. Специализира в Париж и Ница пиано и клавесин. Свири камерна музика, съвместно с големи музиканти от ранга на Игор Ойстрах и Валери Ойстрах, Артуро Бонучи, Павел Берман, Анатоли Кръстев и др. Под диригентството на Нелло Санти, с Камерния оркестър на Сан Карло, изпълнява оригиналните версии на концертите на Шопен.
Солист на оркестъра на Арена ди Верона на Венецианското биенале. Прави първия запис в България на клавесин, а за 250-годишнината от рождението на Моцарт всички девет Моцартови концерти в Италия минават под неговото диригентство. Концертира постоянно в Италия, Франция, Румъния, Тунис, Бахрейн, България, Германия, Русия, участва с успех в многобройни фестивали в България и по света.
От 2007 г. преподава пиано във Висшия музикален институт в град Сус, Тунис. Освен известен изпълнител, диригент и преподавател, той е и доказан изследовател на музикалната история. Възстановява ръкописите на два концерта от Цезар Франк. Записва 2 компактдиска с неизвестни и неизпълнявани произведения от български композитори от първото поколение, като изнася концерти с тази програма у нас и във Франция. Открива неизвестни произведения от Димитър Ненов и изнася концерти с тях в София и Скопие. Изследвайки творчеството на драматурга Добри Войников, открива, че той е бил и композитор, написал 16 пиеси. Издирва и намира в Прага цялото клавирно творчество на българския композитор Васил Божинов, което представя там на световна премиера. В Рим прави световна премиера и запис за „Наксо” на открития от него Концерт за пиано от Саверио Меркаданте с Orchestra simfonica di Roma, под диригентството на Mаестро Франческо ла Векиа.

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP