Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Магически вибрации

 

28 февруари, 19.00, Основна сцена

 

Симфоничен концерт с именити творци от Италия, които гастролират за пръв път в България. Диригент Витторио Паризи. Солисти Массимо Макри – виолончело и Амадео Салвато – пиано. Оркестър на Държавна опера Варна.

 

Програма: Р. Шуман - Симфония №4; Й. Хайдн - Концерт за виолончело и оркестър в до мажор; Ф. Шопен - Концерт за пиано и оркестър №1; Р. Вагнер - Увертюра „Танхойзер“. Оркестър на Държавна опера Варна с концертмайстор Анна Фурнаджиева.

 

ВИТТОРИО ПАРИЗИ завършва Миланската консерватория, след което се усъвършенства в майсторските класове на Terence Lovett и George Hurst в Англия, той е единствения италиански ученик на известния руски диригент Кирил Кондрашин. Диригентската му кариера е свързана с театрите „Петрузели” (Бари), Teatro dell’Opera (Рим), Сан Карло (Неапол), La Fenice (Венеция), Piccola Scala (Милано), Радио оркестъра на RAI и други. В репертоара си има произведения от барока до съвременната музика.
Витторио Паризи е първи диригент на „Оrchestra dell’Angelicum” в Милано, на „I Solisti Aquilani”, както и на „Dèdalo Ensemble”, известен с изпълнения на композиции от XX век. От 1997 г. е директор на катедрата по композиция в Миланската Консерватория. Той участва в много конкурси и майсторски класове в Италия, Австралия, Албания, фестивали в САЩ, Канада, Германия, Франция, Швейцария, Полша, Турция, Словакия, Холандия, Унгария, Казахстан, Румъния и др. Дирижирал е концерт в присъствието на Негово Светейшество папа Йоан Павел II. Дирижирал е много световни премиери на произведения от съвременни композитори, има многобройни записи, на живо и в студио за Naxos, Dynamic, Bongiovanni, Nuova Era, Stradivarius и много други.

 

Виолончелистът МАССИМО МАКРИ започва музикалното си обучение в Консерватория „S. Cecilia”, в последствие учи както в Италия, така и в Германия. Удостоен е с награди в много конкурси и постига „Cimento D'oro” за класическа музика. Свири като първо виолончело в оркестри като Арена ди Верона, Раи ди Милано, Раи ди Рома, свири в Тенерифе, Барселона, Мюнхен, Filarmonica della Scala, той е първо виолончело на Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai. Свирил е с едни от най-известните диригенти, записал е няколко концерта за RAI и има богата дискография. Массимо Макри провежда майсторски класове в Италия, Бразилия, Аржентина, Испания и Япония.
Самият Ростропович казва за него: „Познавам и обичам фантастичния виолончелист Масимо Макри, който притежава изключителни качества: дълбока музикалност, изключително красив звук и отлична техника. Той притежава всички дарби, за да заеме място, достойно за най-висока похвала сред солистите виолончелисти“.

 

АМАДЕО САЛВАТО се радва на кариера като солов изпълнител, камерен и акомпаниращ музикант, партниращ на много различни инструменталисти и певци. Започва клавирното си обучение на 5-годишна възраст и завършва с пълно отличие Консерваторията „S. Pietro a Majella” в Неапол. Продължава да се усъвършенства в лятната академия на Мицартеум в Залцбург, като в същото време получава стипендии и награди в различни конкурси за пиано. Интензивната му концертна дейност го отвежда в страни като Австрия, Германия, Франция, Испания, Англия, Източна Европа, Русия, Япония и Южна Америка. Салвато е официален пианист на няколко фестивала за камерна музика. От 2010 г. до днес е репетитор в „Scuola dell'Opera del Teatro Comunale” в Болоня. През тези години провежда и майсторски класове с репертоар на Верди в сътрудничество с „Concorso Voci Verdiane и Festival Verdi” в Парма, освен това е репетитор в Оперния театър на Руан (Нормандия), Teatro Ponchielli в Кремона, Teatro Comunale в Болоня.

 

TOP