Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Великите руски романси в музика и стих в концерт на открито във Варна

 

ЛЯТНА СЦЕНА ЗАД ТЕАТЪРА

Ул. „Русе“, в градинката зад сградата на Операта и Театъра.

Билети на касата на Операта и Театъра, пл. Независмост 1, тел.: 052 665022

Билети онлайн: Bgbileti.com, Eventim.bg, fccvarna.bg

 

Мерки за безопасност: 

Молим Ви, преди посещение да се запознаете с мерките за сигурност, които
сме предприели с цел грижа за здравето на нашите изпълнители и зрители и
ограничаване на разпространението на COVID – 19.

 

 

На 5 юни на новата Лятна сцена „Зад Театъра“ солистът на Държавна опера Варна Гео Чобанов ще изпълни бисери от руската песенна съкровищница. Стихове ще чете актьорът Ивайло Иванов.

Новата Лятна сцена „Зад Театъра“ ще представи на 5 юни една продукция на Държавна опера Варна и Драматичен театър "Стоян Бъчваров" под заглавие от стих на Пушкин „Я помню чудное мгновенье“. Музикално - поетичният концерт ще бъде истински празник за ценителите на най-романтичния жанр – романсът. Идеята за този спектакъл е на солиста на Варненската опера Гео Чобанов (бас), който изпълнява песните, в проекта се включва и актьорът Ивайло Иванов, който ще чете стихове от златните страници на руската любовна поезия, написани от Пушкин, Лермонтов и Есенин. Музикалният съпровод на пиано е на Жанет Бенун.

Името си концертът взема от едно от най-великите стихотворения на гения на руската поезия Пушкин „Я помню чудное мгновенье“, посветено на несбъдната му любов към Ана Керн. А историята на романса е свидетелство за това колко неведоми са пътищата на любовта и как се пресичат по най-невероятен начин във времето и в изкуството. Така този романс сплита в един сърдечен трепет стиха на Пушкин с музиката на Глинка, която пък е посветена на дъщерята на Ана Керн - Екатерина. Известна е сентенцията на големия критик Стасов, че Пушкин и Глинка са създали новия руски език – единият в поезията, другият в музиката. И неслучайно концертът ще бъде в навечерието на Международния ден на руския език – рождения ден на Пушкин 6 юни.

В него ще чуем и романси по музика на П. И. Чайковски, Виктор Абаза, Николай Харито. В програмата са включени бисери на любовната песен като: „Сомнение” /музика – М. Глинка, стихове – Нестор Куколник/, „Я помню чудное мгновенье” /музика – М. Глинка, стихове – А. С. Пушкин/, „Ямщик, не гони лошадей” /музика – Яков Фелдман, стихове - Николай фон Риттер/, „Дорогой длинную” /музика – Борис Фомин, текст - Константин Подревский/, „Средь шумного бала” /музика – П. И. Чайковски, текст - Алексей Толстой/ и „Очи чёрные” /музика – Флориан Герман, текст – Евгений Гребёнка/.

Солистът Гео Чобанов работи от няколко години върху темата руски романси и признава пристрастията си към тях, довели до този спектакъл: „Идеята за този концерт ми дойде спонтанно, но сигурно има значение, че още преди 3-4 години имах подобен проект с любовни руски романси, които поднесохме на публиката заедно с актьора Любен Чаталов. Сега предложих един по-различен формат, но отново с актьор и получих подкрепа от страна на ТМПЦ – Варна и на колегите Жанет Бенун от Операта и актьора Ивайло Иванов от Театъра. Така и Държавна опера – Варна, и Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ участват в това събитие, което излиза пред публиката след толкова дълго затишие и на двата фронта – и на оперния, и на театралния. 

Включихме в програмата най-романтичните песни, те не просто вълнуват, те докосват вътрешния свят на човека, а ние ги подредихме така, че драмата и емоцията да нарастват с всяка следваща. Руският романс е нещо необятно – можеш да се изгубиш в света на старинните варианти, на класическите, а и на циганските романси, без тях закъде! В личното ми израстване като артист този проект е много съществен момент, защото романсът е кратка музикална форма - песента винаги е много трудна за интерпретация. Имаш две или три минути музика, в които да разкажеш един цял човешки живот. Много трябва да се внимава с използването на точните изразни средства, в дозирането на емоцията, песента е винаги по-трудна от голямата оперна роля, където имаш време и възможност да се разгърнеш, имаш и колектив - отбор, от който си част. Затова е много труден жанр и има стотици, хиляди произведения, а аз съм си избрал просто тези, които са ми особено любими. Много се надявам във времето, ако има интерес, да има и следващи издания на проекта, защото има още толкова любими романси.“

TOP