Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

КОЙ СРЕЩУ КОГО И КАК В "СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР"

16 март, 19.00, Основна сцена

СОЛИСТИТЕ ПЛАМЕН ДИМИТРОВ, МАРИЯ ПАВЛОВА, ХРИСИМИР ДАМЯНОВ И ГЕО ЧОБАНОВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА ЗА СВОИТЕ ПЕРСОНАЖИ

ПЛАМЕН ДИМИТРОВ - ФИГАРО

Фигаро е най-новата роля в моя репертоар. Щастлив съм, че дебютът ми като Фигаро беше във Варна миналото лято, защото имам контракт за участие с тази роля във фестивал в Германия.

Ролята е интересна, тъй като Фигаро е връзката между всички персонажи. Той е и бръснар, и търговец, и душеприказчик, граф Алмавива търси помощта му за да се обясни в любов на Розина и т.н. „Аз съм големият фактор в града“, както пее Фигаро в прочутата си ария.

Повечето ми роли са драматични и наситени с негативна енергия. А Фигаро е лиричен герой, с него се отърсвам от отрицателните емоции и потъвам в съвсем различна, забавна и приятна атмосфера. Фигаро ме зарежда с хубаво настроение

МАРИЯ ПАВЛОВА – РОЗИНА

Розина, наред с Фигаро, е основен двигател на действието. Тя е хитра, комбинативна, искрена и непосредствена, веднага й личи дали харесва или не харесва някого. Един много интересен образ, който дава възможност за добра изява както във вокално, така и в артистично отношение. Партията предразполага към елегантно водене на гласа с красиви бленди. Бързите пасажи, които изискват сериозна подготовка и силна концентрация, освежават цялата техника. В този смисъл ролята на Розина е крайно полезна за сопраното. Радвам се, че след прекрасния ни Коледен концерт с Маестро Димитър Косев, сега ще минем с него и през операта „Севилският бръснар“.

 

ХРИСИМИР ДАМЯНОВ – ГРАФ АЛМАВИВА

Моят Граф Алмавива е благородник и възлов образ в „Севилският бръснар“. Ролята представлява предизвикателство за изпълнителя както в техническо отношение, заради фиоритурните пасажи, така и заради актьорското превъплъщение. Неслучайно казват, че да разсмееш публиката е по-трудно, отколкото да я разплачеш.

Дебютът ми като Граф Алмавива беше във Варна преди години. С Пламен Димитров пяхме „Севилският бръснар“ в Летния театър миналата година, с Мария Павлова ще пея за пръв път в това заглавие, но с нея имаме общи участия на други сцени. Щастлив съм всеки път, когато се връщам във Варна, във Варненската опера винаги се създават хубави колективи.

ГЕО ЧОБАНОВ – ДОН БАЗИЛИО

По-често съм пял Доктор Бартоло, отколкото Дон Базилио, но и него познавам добре. Той е от онзи тип хора, които не могат да живеят, ако не създават интриги. Учител по музика, той не обръща особено внимание на професията си, доколкото въобще я упражнява. Дон Базилио се е превърнал в нарицателно име за човек, който се занимава със сплетни и сводничество. За такива като него е измислена поговорката: „Докато истината си връзва обувките, лъжата може да обиколи света“.

"СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР"

16 март, 19.00, Основна сцена, Варненска опера

Опера от Джоакино Росини

Диригент Димитър Косев

Режисьор Антонио Петри

Сценограф Грета Подеста

Хореограф Джузепе Парента

Костюмограф Салваторе Руссо.

Солисти:

Пламен Димитров - Фигаро

Мария Павлова - Розина

Хрисимир Дамянов - Граф Алмавива

Гео Чобанов - Дон Базилио

Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

TOP