Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Джон Мур и Ганчо Ганчев дирижират Симфоничен концерт във ФКЦ на 28 ноември

XIV Коледен музикален фестивал – Варна 2013

Симфоничният концерт на 28 ноември от 19 часа във ФКЦ е част от програмата на XIV Коледен музикален фестивал на Държавната опера, който се провежда за 14-ти пореден път във Варна, под знака на кандидатурата на града за европейска културна столица през 2019 г.

Специален гост на концерта е Джон Мур – композитор, диригент и пианист, автор на мюзикъла „Джекил”, чиято българска премиера с участието на Варненската детско-юношеска опера беше през май т.г. В концерта ще чуем Симфоничния оркестър и хора при Държавна опера Варна, Смесения хор «Морски звуци», Хора на варненските момчета и младежи, Хора на учителите и Дамския камерен хор «Свети Йоан Златоуст».

В Първата част с диригент Джон Мур (Англия) ще прозвучат две творби от Йоханес Брамс – Академична фестивална увертюра и Концерт за пиано и оркестър №2 в си бемол мажор. Галин ГанчевСолист на клавирния концерт ще бъде едно от талантливите деца на Варна – Галин Ганчев (род. 1996), Бърни стипендиант в Shrewsbury School във Великобритания, където учи пиано и композиция при международно признати музиканти – пиано при Питър Брадли-Фулгони и композиция при Джон Мур.

В периода 2010-2013 участва в 9 конкурса в Ланголен, Грегъног, BBC Шропшир. На всички печели челните награди, а на конкурса в Тръвеглойс - Айстедфъд е два пъти носител на Голямата купа за инструменталисти. Участва в повече от 50 концерта в Обединеното кралство в градовете Лондон, Грегъног, Манчестър, Бирмингам, Ланголен, Тръвеглойс – Айстедфъд и различни градове на Уелс и областта Шропшир. Свири в известни зали като Wigmore Hall, Warehouse, Birmingham town hall, Machynlleth и други. Репертоарът му, с  произведения от барока до романтизма, включва творби от Й. С. Бах, Хендел, Галупи, Хайдн, Моцарт, Бетховен, Шуберт, Шуман, Менделсон, Шопен, Брамс, Чайковски, Григ, Римски-Корсаков, Синдинг, Скрябин, Балакирев, Дебюси, Лист и др.

Джон Мур - диригент

 

Джон Мур – композитор, диригент, пианист е завършил Кралската музикална академия в Лондон.
От 1989 иглавява факултета по музика в едно от най-престижните училища в Англия – Shrewsbury school . Музикален директор е на Музикалния театър в Шрусбъри.
Освен с преподавателска и административна дейност, Джон Мур е ангажиран като диригент на Симфоничния оркестър на Шрусбъри.
Съосновател и председател на Летен сезон- Шрусбъри, в продължение на много години диригент на Концертния оркестър към Английския Хайдн Фестивал. Чест гост диригент на Симфоничния оркестър на Мидланд. Дирижира и осъществява записи с Caledon и тримата тенори на Шотландия, с които издава албума The Power and the Passion. Пише музика и дирижира произведения, които са често излъчвани по телевизионните канали BBC, S4C и Channel 4.  Автор е на седем мюзикъла. Последният от тях What You Will получава отлични отзиви на Фриндж фестивала в Единбург и през миналия януари е поставен в Britten Theatre към Кралския колеж по музика, а мюзикълът Джекил, с който печели максималния брой точки на критиката на Фестивала в Единбург през 1998 г., в момента се играе във Варна.

През 2013 година Джон Мур дирижира заключителния концерт на фестивала Хайдн с изпълнение на ораторията "Сътворението" от Хайдн. Една от последните му изяви е концертът с британския цигулар Тасмин Литъл.

Във Втората част на концерта ще прозвучи Небесна меса от младия композитор Ула Гиейло.

Освен хора на Държавна опера, в изпълнението на месата ще се включат едни от най-добрите варненски хорови формации - Смесен хор «Морски звуци», Хор на варненските момчета и младежи, Хор на учителите и Дамски камерен хор «Свети Йоан Златоуст», под диригентството на Ганчо Ганчев.

Ганчо Ганчев - диригент

Освен баща на талантливия пианист Галин Ганчев, Ганчо Ганчев е главен художествен ръководител на Детско-юношеската опера на Варна, диригент на Варненски камерен оркестър, на Смесена вокална група към Икономическия университет и Артистичен секретар на ММХК «Проф. Георги Димитров».

Завършил е АМТИИ в Пловдив през 1989 г.
Учи хорово дирижиране при Никола Липов и оркестрово дирижиране при проф. Иван Спасов, специализира оркестрово и оперно дирижиране при доц. Кирил Чапликов. Ганчо Ганчев е сред екипа, възстановил традициите на детската опера в града.
Диригент е на Варненска детско-юношеска опера от 1993 г. и неин Главен художествен ръководител от 1998 до днес.

През 2004 г., под егидата на Дирекция Култура и духовно развитие при Община Варна, създава Варненски камерен оркестър от професионални музиканти от Държавна опера Варна, който ръководи и в момента. С него участва активно в културния живот на града с над 80 концерта със симфонична, оперна, салонна и модерна музика.

През 2012 г. Ганчо Ганчев създава и Смесена вокална група към Икономически университет Варна. Диригент постановчик е на повече от 15 мюзикъла, между които Скрудж от Джеймс Лейси, Магьосникът от Оз от Харолд Арлън, Американски уикенд от Александър Йосифов, Коледна песен от Джеймс Лейси, Уестсайдска история от Ленард Бърнстейн, Хлапето от Тибор Наги, Мамма миа по музика на АББА, Джекил от Джон Мур и други. Очаквайте мюзикъла «Джекил» на 1 декември, неделя, Основна сцена, 11 часа.

БИЛЕТИ

Билети по 6, 10, 15, 20, 30 лв;
ПAKET ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима с 20% отстъпка от цената на билетите и места по избор;
ВИП КАРТА с преференции за цяла година на цена 20 лв.

Резервации и продажба на билети - тел.: 052 665 022; 052 650 666.

Работно време на касата:

От понеделник до събота: 10.00-13.00 ч.и 14.00-19.00 ч.
Неделя: 10.00-16.00 ч.

Ръководството си запазва правото на промени в програмата.

TOP