Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Мюзикълът „Оркестър без име“ за 40-годишнината на култовия филм

Февруарска премиера 2022 на Държавна опера Варна

На 4, 5 февруари 2022 г. на сцената на Държавна опера Варна предстои премиерата на мюзикъла „Оркестър без име“, реж. Борис Панкин, диригент Страцимир Павлов. Мюзикълът е адаптация по сценария на Станислав Стратиев за едноименния култов филм на режисьора Людмил Кирков от 1982 г. През януари тази година се навършват 40 години, откакто излиза на екран любимият на милиони българи филм. Някои от неговите диалози и реплики вече са придобили статут на крилати фрази, като вездесъщата реплика на певицата Рени „... и още нещо“. Известно е, че на пробни снимки за ролята се явяват около 30 актриси от ВИТИЗ, но манекенката Катерина Евро печели безапелационно ролята, с която продължаваме да я свързваме и днес. 

 

Според режисьора Борис Панкин, българите харесват филма „Оркестър без име“, защото в него е заложена нагласата на човек да мечтае. “Всеки от нас мечтае да полети на крилете на нещо, което обича да прави, дори то да не е неговата професия. Нито един от оркестрантите - монтьор, касиер, продавачка - не е музикант, но всички те имат една и съща мечта – искат да полетят на крилете на музиката. Тази мечта впрочем поражда вселена от тв риалити шоута, които се радват на огромна популярност, като „Гласовете на България“, „X Factor“ и т.н. Волена Апостолова, която е нашата Рени,  стигна почти до финала на едно такова риалити. Няма нищо по-хубаво от това да следваш мечтата си, а когато си повярваш, че можеш, ти вероятно наистина можеш. Ето защо „Оркестър без име“ е толкова близък до българската душевност”, убеден е режисьорът.

Сценографските и костюмографски решения на Петър Митев, както и хореографията на Анастасия Неделчева пресъздават 70-те години на миналия век у нас. Със соцепохата са съобразени също музикалните инструменти и дори чуждестранните песни, които звучат във филма. И за разлика от филмовите оркестранти, артистите в мюзикъла наистина пеят.

Тук може да си припомним онази забавна история, когато по време на снимките в Созопол актьорите решават на шега да се представят в градскоото казино за истински оркестър, пускат на плейбек „Ке сара“ и изиграват изпълнението си от филма. Никой от посетителите не подозира, че музикантите и певицата не са истински. Напротив, всички остават възхитени и настояват за бис. А актьорите, за да не им се наложи „да пеят“ втори път, обясняват, че с тази песен само са поздравили един приятел за рождения му ден.

В мюзикъла звучат 16 златни български хита на Васил Найденов, „Тангра“, “Щурците“, „Сигнал“, ФСБ, LZ и Силвия Кацарова, „Кукери“, „Контрол“ и „Тоника“, селекция на Борис Панкин, както и песента „Оставаме“ на Борис Карадимчев, с която завършва филмът. „Оркестър без име“ е джу бокс мюзикъл, подобно на „Мамма миа“, с готови песни. Без да се намесва в оригиналния аранжимент, маестро Страцимир Павлов е адаптирал този рок и поп мюзикъл за оркестър с класически и поп музиканти.

Различен от филма е финалът на мюзикъла. Решен със съвременни визуални средства, той създава асоциация за един сюрреалистичен преход от пустинния плаж на Алепу, подчинен на идеята за мечтата. Мечтата, която дори да трае само няколко минути, си струва целият живот.

 

 

 

„ОРКЕСТЪР БЕЗ ИМЕ“

 

Мюзикъл по филмовия сценарий на Станислав Стратиев

Сценичен вариант и постановка Борис Панкин
Диригент Страцимир Павлов
Сценография и костюми Петър Митев
Хореография Анастасия Неделчева
Художник осветление Лальо Христов
Мултимедия Константин Гарнизов, Ирина Радованова, Калоян Божилов

Със специалното участие на Михаил Петров в ролята на МИТАШКИ

 

В ролите:
ВЕЛКО - Мариан Бачев
ГОШЕТО - Йоан Попов
ПАВКАТА - Николай Дограмаджиев
ФИЛИП - Борислав Веженов
ВАНЯ - Димитрина Германова
РЕНИ - Волена Апостолова
БАЙ ПЕТЪР - Валери Ценков
АНГЕЛ (ученик на Велко)- Максим Ялнъзов
ФОТОГРАФА САНДЕВ - Даниел Йовков
ДИРЕКТОРА ПЕШЕВ - Димитър Ялнъзов
УПРАВИТЕЛЯТ В ШВЕДСКИЯ - Нейко Бодуров
ЖЕНА МУ - Тони Митева
ДЪЩЕРЯ МУ - Зои Бошнакова
ГОДЕНИКЪТ И - Данаил Христов
СВАТЪТ НА МИТАШКИ - Ясен Костов
СВАТЯТА НА МИТАШКИ - Стела Узунова
КУМАТА - Елиана Атанасова
КУМЪТ - Владимир Иванов
ВАНКО БАРМАНЪТ НА МИТАШКИ - Иван Петков
КИРЕТО КЕЛНЕРЪТ НА МИТАШКИ - Петър Николов
ПЕПИ - Анастасия Неделчева
МЪЖЪТ НА ПЕПИ - Тихомир Трифонов
ПАОЛО ЛЕОПАРДИ - Стоян Роянов
ТАМАДАТА МИЛЧО - Лев Караван

Гост-солисти, солисти, балет и оркестър на Държавна опера Варна

 

Премиера 4, 5 февруари 2022, 19.00, Държавна опера Варна

РЕЖИСЬОРЪТ БОРИС ПАНКИН пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за мюзикъла. 

 

 

TOP