Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ИМЕНИТИТЕ ДЖАКОМО БИАНКИ И АМЕДЕО ЧИКЕЗЕ – СОЛИСТИ НА КОНЦЕРТА ЗА ЦИГУЛКА, ВИОЛОНЧЕЛО И ОРКЕСТЪР ОТ БРАМС

18 февруари 2022, 19.00, ФКЦ

Диригент Григор Паликаров. Солисти: Джакомо Бианки (цигулка), Амедео Чикезе (виолончело), Боян Бъчваров (орган). Програма: Й.Брамс – Концерт за цигулка, виолончело и оркестър в Ла минор, оп.102, К.Сен-Санс – Симфония №3 «Органова». Оркестър на Държавна опера Варна.

ДЖАКОМО БИАНКИ започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст и две години по-късно вече учи в консерваторията "Дж. Верди" в Комо под ръководството на Маестра Ливия Балди. През февруари 2008 г. завършва с пълно отличие консерваторията, а през февруари 2011 г., също с отличие завършва и двегодишен майсторски курс при маестро Алесандро Перпич във Ферара. Посещава тригодишния курс на Маестро Роберто Ранфалди в Академията за висша специализация Перози в Биела. По време на обучението си участва в майсторски класове на изтъкнати цигулари като Роланд Балдини, Крищоф Вегржин, Стефано Монтанари, Марко Роляно, Стефано Паляни, Мариана Сирбу, Оливие Чарли, а през 2008 г. в Академията Chigiana в Сиена е ученик на Giuliano Carmignola.

 

През 2009 г. на VIII фестивал за млади музиканти, печели първа награда в категория старши солист на международния конкурс в Cervo. В дует с пианистката Джордана Дела Роза, през десетилетието 2010-2020 г. печели множество награди от национални и международни конкурси. Като солист изпълнява непубликувания концерт на Лудвиг ван Бетовен и Концерта на Бах за две цигулки със Симфоничния оркестър на Ларио, «Четирите годишни времена» на Вивалди и Симфоничния концерт на Хайдн с оркестъра на Падуа и Венето. Победител в множество прослушвания и конкурси, той си партнира с изтъкнати диригенти, като: Рикардо Мути, Пиеро Белуджи, Роберто Абадо, Пинхас Стайнберг, Джонатан Уеб, Оли Мустонен, Марко Ангиус, Роланд Боер, Алпеш Чаухан, Даниеле Рустиони, Джон Акселрод, Джонатан Нот, Даниел Каука и др.

 

Като водач на втори цигулки свири в оркестъра на Театро ла Фениче във Венеция, в оркестъра на фондация Артуро Тосканини в Парма, в оркестъра на Teatro Petruzzelli в Бари и в оркестъра Леоноре в Пистоя. Като кнцертмайстор свири с оркестъра на Падуа и Венето, с оркестъра Friuli Venezia Giulia, Milano Classica, Georges Méliès, с оркестъра на Националната консерватория, симфоничния оркестър Ларио, оркестъра «Антонио Вивалди» и оркестъра на Teatro Lirico Sperimentale в Сполето.

През 2017 г. печели конкурса за концертмайстор на оркестъра на Падуа и Венето, през декември 2019 г. печели и конкурса за концертмайстор на Националния симфоничен оркестър Рай.

Джакомо Бианки свири на цигулка «Енрико Рока» от 1912 г.

Роден в Кампобасо през 1988 г., АМЕДЕО ЧИКЕЗЕ завършва с пълно отличие Консерватория “L.Perosi” на 17-годишна възраст. Скоро след това завършва следдипломна степен по камерна музика и виолончело при Роко Филипини и Джовани Солима в Националната академия „Санта Чечилия“ в Рим. Учи в Hochschule der Künste в Берн под ръководството на Антонио Менесес, участва в майсторски класове на Давид Герингас, Мария Клигел, Наталия Гутман.

Носител на престижната награда „Premio Giuseppe Sinopoli“ на президента на Италианската република през 2014 г. Лауреат на повече от 30 национални и международни конкурси. Назначен от Рикардо Мути за концертмайстор виолончелист на оркестър „Керубини“, Амедео е участвал и като солист в много театри на престижни италиански и чуждестранни сцени, под палката на Рикардо Мути, Клаудио Абадо, Ф. Луизи, П. Яарви, К. Ешенбах, M.W. Chung, R. Chailly, С маестро Tan Dun участва като солист на Orchestra Nazionale di Santa Cecilia, Шанхайската филхармония и Китайския младежки симфоничен оркестър в Големия театър в Шанхай и Sala Santa Cecilia Auditorium Parco della Musica в Рим.

Дебютира, акомпаниран от Токийския филхармоничен оркестър, в престижната зала Suntory Hall в Токио по повод 25-годишнината на залата.

От 2015 г. е концертмайстор виолончелист в оркестъра на Teatro Regio в Торино, един от най-уважаваните оркестри в Италия. Редовно е канен като солист в Театро ла Скала в Милано, Camerata Salzburg, Orquestra de Cadaques, Orchestra Leonore и Teatro San Carlo в Неапол.

Особено активен като камерен музикант, печели престижния международен конкурс "Vittorio Gui" във Флоренция и "Premio Trio di Trieste" през 2009 г. Свири в Trio CCD заедно с Даниела Камарано (цигулка) и Алесандро Деляван (пиано ) и в Duo Janigro с виолончелиста Паоло Бономини.

Accademia Chigiana в Сиена го отличава с престижната „Почетна грамота“ на квартета Албан Берг.

Амедео Чикезе записва за лейбъла Brilliant Classicson през януари 2020 г. произведенията за виолончело и пиано на М. Кастелнуово-Тедеско и И. Пицети с Барбара Панцарела на пианото. Няколко месеца по-късно (заедно с Даниела Камарано - цигулка, и Алесандро Деляван - пиано) записва и клавирните триа на П. И. Чайковски и К. Дебюси. За лейбъла Brilliant Classics прави интегрален запис на всички произведения на Луиз Фаренк в сътрудничество с известния Quintetto Bottesini.

Амедео Чикезе свири на два изключителни инструмента – виолончело от 1770 г., предоставено му от Setaro Fine Instruments and Bows, и на виолончело от 1780 г.

TOP