Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Най-младите Виолета и Алфред дебютират в „Травиата” на 22 януари 2014

Травиата

На 22 януари от 18 часа ще прозвучи в целия си блясък операта “Травиата”, най-изпълняваната творба по света на именития италиански оперен майстор Джузепе Верди. Тази нова постановка на Варненската опера, посветена на 200-годишнината от рождението на композитора е авторски прочит на Кузман Попов, който се изявява като режисьор, сценограф и костюмограф на спектакъла.

Премиерата на «Травиата» се състоя в рамките на Опера в Летния театър през юли 2013 година. Както е било през цялата 67-годишна история на Варненската опера, тя отново е основна част от репертоара.

В януарския спектакъл на «Травиата» ще дебютират Любов Методиева и Борис Луков - солисти, точно каквито харесва взискателният оперен свят през XXI век – талантливи, красиви, на възрастта на героите, които пресъздават.
 

 

Любов Методиева е възпитаничка на НМА "Панчо Владигеров" като ученичка на проф. Жасмин Костова.

Любов Методиева - Травиата

През 2003 г. усъвършенства вокалната си техника в Българския културен институт „Борис Христов» в Рим при Мирела Паруто.

Участва в майсторските класове на оперната дива Райна Кабаиванска и оперните прими Стефка Евстатиева и Юлия Винер, маестро Михаил Ангелов, студентка е в класа по актьорско майсторство на академик Пламен Карталов.

Участва в оперни спектакли и концерти в Корея, САЩ, о-в Мартиника, Япония, Италия.

Своя професионален дебют на сцената на Софийска опера и балет прави с ролята на Мюзета в "Бохеми" от Дж. Пучини. В Boston Theatre Любов Методиева изпълнява Мюзета в спектакъл с руските оперни звезди Евгени Акимов и Владимир Самсонов.

През 2009 г. участва в студиото за млади оперни певци към ДМБЦ ”Стефан Македонски”, също в постановката "Снежанка и седемте джужета'' от Атанас Косев в ролята на Снежанка.

През 2005 г. реализира първите си записи с оркестъра на БНР, под диригентската палка на Григор Паликаров.

На сцената на Софийска опера и балет се представя блестящо в партиите на Герхилде из оп. "Валкюра", Глас на горска птица из оп. "Зигфрид" и Трета Норна из оп. "Залезът на боговете" в тетралогията "Пръстенът на Нибелунга" от Рихард Вагнер. През 2012 г. успешно изпълнява ролята на Лаурета из оп. "Джани Скики" във Фукуока – Япония и на сцената на Софийска опера и балет. Във френската продукция на операта "Робер Дяволът" от Дж. Майербер пресъздава образа на Алис. През 2011 г. прави дебют в ролята на Княгинята из оп. "Алцек" от Георги Атанасов. Следват партиите на Първа дама и Папагена из оп. "Вълшебната флейта" с дириген Ернест Грийн в Ню Джърси Oпера.

Дебютира в ролята на Принцеса Бадр-ал Будур из оп. "Аладин и вълшебната лампа" от Нино Рота на сцената на Софийска опера и балет.
 

В Алфред Жермон ще се превъплъти за пръв път младият тенор Борис Луков – внук на народната артистка Лиляна Анастасова – една от емблематичните солистки на оперния театър във Варна.

Борис Луков - тенор - Травиата

Роден през 1987 г., той завършва НМУ “Л. Пипков” и НМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Нико Исаков през 2009 г. Участва в оперни концерти, изпълнявайки фрагменти из оп. “Селска чест” (Маскани), “Дон Карлос” (Верди), “Манон” (Масне) и “Бохеми” (Пучини)  От 2009 г. е солист в триото на "Уникалните гласове" (тримата български тенори), които изнасят концерти във всички български оперни и концертни зали.

Образа на Жорж Жермон ще пресъздаде солистът на Държавна опера Варна - перфектният баритон Свилен Николов, който току-що се завърна от гастрол в Китай.

Останалите партии са поверени на Ина Петрова (Флора), Благовеста Статева (Анина), Димитър Илиев (Гастон), Гео Чобанов (Барон Дюфол), Людмил Петров (Маркиз Д`Обини) и др.

На диригентския пулт ще застане маестро Борислав Иванов – главен художествен ръковоител на Държавна опера – Варна, един от най-ярките интерпретатори на «Травиата» в българската музикална история.

Неслучайно Любов Методиева и Борис Луков държат специално да благодарят на маестрото за поканата към тях да дебютират именно под неговата диригентска палка в «Травиата».

За Любов Методиева подготовката за мечтаната от всеки сопран роля на Виолета започва още в Консерваторията и изисква дългогодишни натрупвания. Само по този начин могат да бъдат постигнати вокалната и артистична виртуозност на образа, които достигат своята кулминация в прекрасната „Наздравица”.

Борис Луков е щастлив, че след Измаил в „Набуко”, за втори път Варненската опера му предоставя шанса за дебют в главна роля.

Да пее на сцената, където баба му Лиляна Анастасова е била примадона, за него е много специално преживяване. Младият тенор е впечатлен и от подхода на режисьора Кузман Попов, който умее да извади от солиста неподозирани от самия него, но важни за изграждане на образа, качества.

И двамата солисти намират атмосферата във Варненската опера много позитивна и предразполагаща, което им дава сигурност и вяра, че дебютите им ще бъдат успешни.

На добър час на най-младите Виолета и Алфред на варненската оперна сцена!

Очаквайте „Веселата вдовица” на 23 януари 2014 с Добрина Икономова и Валерий Георгиев.

 

TOP