Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

VII МЕЖДУНАРОДЕН БАЛЕТЕН ФОРУМ - ВАРНА 2022

21 октомври – 1 декември

VII Международен балетен форум – Варна 2022 ще се проведе под знака на 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна от 21 октомври до 1 декември. Главният балетмайстор на Държавна опера Варна Сергей Бобров и неговият екип ще поднесат на почитателите на балетното изкуство избрани заглавия от репертоара на трупата, преди нейното заминаване през декември на традиционното 3-месечно турне във Великобритания. VII Международен балетен форум възобновява традицията балетните спектакли да се изпълняват не на запис, а с оркестър.

Стартът на 21 октомври с балета „Копелия“ по музика на Лео Делиб ще изненада с нова сценография и костюми по проект на дългогодишната художничка на Варненската опера Лора Маринова. До 3 ноември може да разгледате нейната впечатляваща ретроспективна изложба със сценография и живопис, експонирана в ГХГ „Борис Георгиев“. Лора Маринова работи не за пръв път върху този романтичен балет и новата му сценична реализация е поредното свидетелство за пристрастието й към балетното изкуство.

 

Хореографската редакция на „Копелия“ е дело на Сергей Бобров, комуто сега асистира Бахиджян Смагулов, отличен със сребърен медал на Международния балетен конкурс във Варна през 1988 г. Репетитор Светлана Тоншева, помощник режисьор Елиана Кръстева, корепетитор на балета Мариела Чанкова. В главните роли на годениците Сванилда и Франц ще танцуват балетните солисти на Държавна опера Варна Клер Мари Лестан и Марко ди Салво, Андреа Никол Конфорти ще пресъздаде образа на куклата Копелия, по която Франц се увлича, смятайки я за девойка, а Майстор Копелиус ще бъде Федерико Фарина.

За спектакъла на „Копелия“ на диригентския пулт ще застане най-младият диригент на Държавна опера Варна Петър Тулешков..

 

На 9 ноември, под диригентската палка на Стефан Бояджиев, ще аплодираме  балетната класика „Жизел“ по музика на Адолф Адам, хореографска редакция на Сергей Бобров. В ролята на Жизел ще посрещнем за пръв път Анастасия Лебедик, а в ролята на Алберт ще имаме удоволствието отново да видим великолепния Марчело Пелицони. Франческа Бускетс ще пресъздаде образа на Мирта,  Федерико Фарина ще бъде Ханс.

 

Любимият на всички балет „Лешникотрошачката" по музика на Чайковски има 2 представления на 16 и 17 ноември, но при голям интерес ще бъдат предвидени още дати. И така, чаровната мечтателка Клара, в изпълнение на Джулианна Корейа Дресиг и Анастасия Лебедик, ще открие накрая своя Принц, представен от Марчело Пелицони и Виторио Сколе.

 

VII Международен балетен форум - Варна 2022 ще завърши на 1 декември с „балета на балетите“ „Лебедово езеро“ по музика на Чайковски, в оригиналната хореографска редакция на Сергей Бобров, в която драматизмът е засилен чрез появата на ято черни лебеди. Полюсната роля на Одета/Одилия, една от най-трудните в балетната съкровишница, е поверена на Джулианна Корейа Дресиг, на която в другите две главни роли ще партнират Марчело Пелицони – Принц Зигфрид и Федерико Фарина – Ротбарт.

Дирижира Павел Тулешков.

 

VII Международен Балетен Форум - Варна 2022 се осъществява с финансовата подкрепа на фонд "Култура" към Община Варна

БИЛЕТИ: 15, 20, 30 и 40 лв.
БИЛЕТНИ КАСИ:
ТМПЦ - ВАРНА, пл. „Независимост” 1:
ПОНЕДЕЛНИК – ПЕТЪК: 09:30-13:30 и 14:30-19:00,

СЪБОТА: 10:00-13:30 и 14:30-19:00 и НЕДЕЛЯ: 11:00-16:00.
Тел. 052 665 022; ЗАЯВКИ: тел. 052 665 020
Фестивален и конгресен център: всеки ден 10:30-20:00, тел. 052 608 446.
Можете да закупите своите билети и през онлайн мрежите на
EVENTIM: https://www.eventim.bg/bg/ и
ФКЦ: https://fccvarna.bg/

TOP