Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

„Кармен” на Държавна опера Варна в зала 1 на НДК на 26 април

Със звездните солисти Иван Момиров, Агунда Кулаева и Диана Тугуй

Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

Звездният тенор Иван Момиров, един от плеядата големи български тенори, тръгнал към световните оперни сцени от родния си град Варна, пристига специално от Италия, за да участва в спектакъла на Кармен” от Жорж Бизе, с който Държавна опера Варна ще гастролира, по покана на продуцентска компания „Артишок”, в зала 1 на НДК на 26 април 2014 г.

Глас с античен отпечатък, съчетание между Франко Корели и Карло Бергонци” и „достоен наследник на Корели и Павароти са само две от многото възторжени определения на световната музикална критика за изкуството на изтъкнатия певец.

Иван Момиров

След като заършва ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Асен Селимски, едва на 21 години, Иван Момиров дебютира на сцената на „Дойче Опер” в Берлин с ролята на Владимир от операта „Княз Игор” от Бородин.

След Софийската опера, стремителната му кариера го отвежда на сцените на Римската опера в Италия, „Ковънт Гардън” в Лондон, „Опера Бастий” в Париж, „Мариински театър” в Санкт Петербург, „Сан Карло” в Лисабон и т.н.

 

Работил е със знаменити режисьори като Андрей Кончаловски, Ермано Олми, Вернер Херцог, Алберто Фасини, Пиер Луиджи Пици и др.

Партнирал е на ярките оперни имена на нашето време, сред които Катя Ричарели, Джун Андерсън, Франческа Патане, Лео Нучи, Ренато Брузон и др.

 

В репертоара му са включени централните тенорови партии в „Бал с маски”, „Трубадур”, „Двамата Фоскари”, „Дон Карлос”, „Травиата”, „Жана Д’Арк”, „Бохеми”, „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Джоконда”, „Кармен”, „Лучия ди Ламермур” „Норма”, „Вертер”, „Приятелят Фриц”, „Ромео и Жулиета”, „Евгений Онегин” и др.

Независимо, че от години живее в Италия, Иван Момиров не забравя България и при възможност се отзовава на поканите да пее и пред родна публика. Публиката на Опера в Летния театър бе щастлива да види в „Кармен” неговия великолепен Дон Хозе – една от коронните роли в репертоара му.

 

 

 

 

Агунда Кулаева - Кармен

 

 Сега на най-голямата българска сцена в Националния дворец на изкуствата звездният български тенор ще се срещне с поредната своя Кармен, в изпълнение на Агунда Кулаева от Русия.

Любопитен факт от нейната творческа биография е, че след като като става лауреат на 14-ия международен конкурс за млади оперни певци „Борис Христов” в София (2009), Агунда Кулаева развива възходяща кариера като солистка на Новая опера в Москва. Тя завършва Държавната консерватория „Сергей Рахманинов” в Ростов на Дон (2005), специализира при прочутата Галина Вишневска, пее на сцената на Болшой театър в операта „Война и мир” под диригентството на Ростропович, канят я и в други оперни театри.

 

Репертоарът й включва мецосопрановите партии в „Кармен”, „Евгений Онегин”, „Риголето”, „Руслан и Людмила”, „Набуко”, „Фауст”, „Семирамида”, „Самсон и Далила”, „Дама Пика”, „Аида” и др.

Своите гласови и артистични заложби Агунда Кулаева, освен във варненската Опера в Летния театър, демонстрира и пред столичната публика в края на 2012 г., когато във варненския  спектакъл на „Аида” партнира като Амнерис на другия световноизвестен български тенор Камен Чанев.

Чаровна и темпераментна, като своята героиня, Агунда Кулаева признава, че образът на огнената циганка Кармен особено я вдъхновява, така че тя несъмнено ще вложи целия си чар и темперамент в предстоящия спектакъл на „Кармен” в НДК.

 

 

 

 

Изкусителят Ескамилио ще изпълни Пламен Димитров, а в ролята на Микаела ще се превъплъти известното сопрано Диана Тугуй (Румъния).

 

Светослав Борисов - Диригент на Държавна опера - Варна

На диригентския пулт ще застане главният диригент на Държавна опера Варна Светослав Борисов.

Завършил НУИ „Добри Христов” с тромпет и Университета за музика и театрално изкуство в Грац – Австрия с магистърски степени по оркестрово и хорово дирижиране, той работи с различни оркестри и дирижира концерти в Златната зала на Музикферайн - Виена, Щефаниензал - Грац, Бетовен Хале - Бон, Концертхаус – Дортмунд и други, турнета в Австрия, Дания, Германия, Литва, Румъния, Гърция, Люксембург, Китай, Белгия допълват международните му творчески изяви.

 

В творческата му кариера особено място заема основаният от него камерен оркестър „Con fuoco” в Грац, както и работата му в Държавна опера Варна от 2012 г., на която става главен диригент след спечелен конкурс през 2013 г.

 

През същата година Светослав Борисов спечелва и конкурса за диригент на симфоничния оркестър в германския град Бохум “Bochumer Symphoniker”.
По повод гастрола на Варненския оперен театър на сцената на Софийска опера и балет с операта "Ернани" (2012), проф. Боянка Арбнаудова пише във в. "Култура":

"Откритието на вечерта беше диригентът Светослав Борисов - млад, динамичен, с красив жест, знаещ какво иска от оркестъра и как да го поиска. Веднага си пролича немският маниер - в точност, елегантност, в поддържане на нерва на спектакъла, в музикантското отношение, с което свързва сцена и оркестър.

 

Чудесно е, че Варна го е поканила, личи си немският дух и стил."

 

 
Кузман Попов - режисьор Държавна опера - Варна

 

 

Режисурата и сценографията на „Кармен”, решени в класически вариант, са дело на главния режисьор на Варненския оперен театър Кузман Попов - едно от знаковите имена в българското оперно изкуство, белязал с авторския си почерк развитието на Варненската опера в продължение на повече от 4 десетилетия.

Всички тези имена създават оправдани очаквания за едно вълнуващо преживяване в срещата с варненската интерпретация на „Карменна 26 април в НДК.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БИЛЕТИ:

Билетите за спектакъла “Кармен” на Държавна опера Варна на 26 април в зала 1 на НДК вече са в продажба с цени от 15 до 50 лв.

Те могат да бъдат закупени в интернет на www.ticketportal.bg, както и в Билетен център в НДК, магазините на Office1Superstore, Booktrading, книжен център Гринуич, Art Point /в МОЛ на бул.Стамболийски/.
 

TOP