Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Премиера на мюзикъла „Алиса в страната на чудесата” на 7 март 2014

 „Алиса в страната на чудесата” от Александър Йосифов

 

На 7 март от 18 часа мюзикълът „Алиса в страната на чудесата” от Александър Йосифов, създаден по вълшебната приказка на Луис Карол,
ще оживее на сцената под диригентството на Стефан Бояджиев, в режисьорския прочит на Сребрина Соколова. Хореографията е дело на доц. д-р Желка Табакова, сценограф е Ралица Русенова, костюмограф - Елена Иванова.

В подготовката на премиерното заглавие участват солисти и балет на Държавна опера Варна, като за основните роли се готвят по двама артисти, които ще се редуват на представленията.

Солисти:

Лиляна Кондова, Стелияна Стоянова, Филипа Руженова, Натали Иванова (Детско-юношеска опера), Христо Ганевски, Николай Димитров, Александър Панайотов, Ростислав Байрактаров.

Мюзикълът на Александър Йосифов „Алиса в страната на чудесата” е поставен за пръв път на варненска сцена, под диригентството на Славил Димитров и режисурата на Красимир Иванов през 2003 г.

11 години по-късно отново се връщаме към това произведение както заради неговите непреходни морални стойности, така и заради музикалното им претворяване.  

Алиса и приятелството

Написан преди близо 150 години, сюжетът и днес вълнува с идеята за истинското приятелство, от което всички се нуждаем. Приятелството не е категория, изпразнена от съдържание, уточнява в режисьорската си концепция Сребрина Соколова.
Макар все по-често децата да търсят близост в социалните мрежи и да градят самочувствието си върху броя на хората, които харесват снимките и коментарите им, кликването с мишката не може да замени истинската човешка близост.

Популярността не е равнозначна на приятелството. Приятелството е по-висока категория. То винаги ще бъде по-важно, защото както в хубави, така и в трудни моменти, ние имаме нужда от реално реално човешко присъствие, а не от виртуален приятел в интернет. Приятелството е невъзможно, ако в него се намесят егоизъм и лицемерие... Приятелството се отглежда като цвете...

Тези и още много истини за приятелството ще разкрие Алиса, която кани малки и големи да споделят вълшебните й пътешествия в Страната на чудесата.

 

Сребрина Соколова – режисьор-постановчик

Приключението „Алиса в страната на чудесата” е един забавен начин да кажем на децата да не се страхуват да бъдат такива, каквито са, без значение дали за момента са „популярни”. Ако са истински, искрени и добри, те ще намерят своите приятели и ще се чувстват на място, в „собствената си кожа” и в крайна сметка ще бъдат щастливи. Нали всички ние искаме това!

 

Доц. д-р Желка Табакова – хореограф, отличена с награда ВАРНА 2011 за балетната постановка „Лешникотрошачката”

Действието и костюмите на нашата „Алиса в страната на чудесата” са разположени в два времеви пояса. Нашето съвремие се разпознава в началото и във финала на спектакъла, а същинското действие се развива в друга епоха - приказния свят на сънищата на Алиса. Танците, инспирирани от настроението на музиката, не носят исторически характер. Тук особено значение имат великолепните аранжименти на диригент-постановчика Стефан Бояджиев, който интерпретира музиката на Александър Йосифов в стилове като рагтайма и степ танца.
Този подход придава съвременен привкус на хореографията, която стои много интересно спрямо костюмното решение с ренесансови препратки.

Целият контекст предполага неконвенционални танци, в които внасям известен театрален елемент - взаимоотношения и скечове, подчинени на съдържанието.
Изключително ми е приятно отново да работя с колегите от Варненската опера. Солистката Лиляна Кондова се справя много добре, балетът танцува не само професионално, но проявява много артистизъм и чувство за хумор в сцените с актьорски задачи.

 

Режисьорски дебют на Сребрина Соколова

Сребрина Соколова – режисьор-постановчик „Алиса в страната на чудесата”

„Алиса в страната на чудесата” на сцената на Държавна опера Варна е режисьорски дебют за Сребрина Соколова.
Възпитаник на Варненската детско-юношеска опера, тя учи класическо пеене при оперната прима Мария Бохачек.

Завършва Детска педагогика със специализация Музика в Шуменския университет „К. Преславски”. През 2007 г. се дипломира като бакалавър по Вокална педагогика- класическо пеене при Мария Коровешова-Рокас във ВСУ „”Черноризец Храбър” с пълно отличие и златен пръстен.

Докато следва, се изявява като солистка в концертите на Хора на варненските девойки, Камерен оркестър „Анима” и Университетския театър към ВСУ „Черноризец Храбър”. „Алиса в страната на чудесата” е нейният дипломен спектакъл за защита на магистърска степен по Режисура за музикален театър към НБУ– София при доц. Нина Найденова и Симеон Симеонов.

От 2007 г. Сребрина Соколова е художествен ръководител на Музикален театър „Арлекин” към частен Арт център за работа с деца „Арлекин”.
Всяка година тя подготвя нов мюзикъл, с който децата участват с успех в национални и международни фестивали.

В ежегодните летни арт академии на център „Арлекин” тя работи с проф. Надежда Сейкова, Мими Иванова, Валерия Кардашева и други известни педагози. Две поредни години (2011-2012) е член на журитата на Международния музикално – театрален фестивал „Роза Мира” – Варна.

В периода 2007-2012 пее в мюзикълни програми на частни професионални трупи.

От 2013 г. работи като асистент режисьор в ТМПЦ - Държавна опера Варна.

TOP