Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • 2019 - ЕДНА МНОГО УСПЕШНА В ТВОРЧЕСКО И ФИНАНСОВО ОТНОШЕНИЕ ГОДИНА
  19 Декември 2019 by Admin opera, in Актуални новини
  2019 - ЕДНА МНОГО УСПЕШНА В ТВОРЧЕСКО И ФИНАНСОВО ОТНОШЕНИЕ ГОДИНА
  ДАНИЕЛА ДИМОВА, ДИРЕКТОР НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА Театрално-музикален...
  Read More +
 • ИСКАМ ДА ПОКАНЯ ВСИЧКИ НА ПРАЗНИК
  19 Декември 2019 by Admin opera, in Актуални новини
  ИСКАМ ДА ПОКАНЯ ВСИЧКИ НА ПРАЗНИК
  ХОРЕОГРАФКАТА НАДЯ ДИМОКОВА ПРЕД ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА ЗА ПРЕМИЕРНАТА ПОСТАНОВКА НА ВАРНА ДЕНС ТЕАТЪР...
  Read More +
 • 18 Декември 2019 by Admin opera, in Актуални новини
  "ПРИКАЗКИ ЗА ЧЕРНО МОРЕ" ВЪВ ВАРНА И ПЛОВДИВ
  21 декември, 19.00, Основна сцена - XX Коледен музикален фестивал - Варна 2019 23 декември,...
  Read More +

2014 завършва с култовия спектакъл ”Carmen Dance” и Вяра Железова в ролята на Кармен

 

ЗЛАТНА ЛИРА за 30-те възходящи творчески години на Вяра Железова

Вяра Железова - Кармен

С култовата постановка „Carmen Dance” на главния балетмайстор на Държавна опера Варна, з. а. на Русия Сергей Бобров, ще завърши на 22 и 23 декември творческата 2014 г. на Държавна опера Варна. Нещо повече, с последния спектакъл на 23 декември ще отбележим успешната 30-годишна сценична дейност на мецосопраното Вяра Железова. Ще я аплодираме в любимата й роля на Кармен, с която тя е спечелила много приятели на българското оперно изкуство у нас и по света.

В оригиналната опера-балет, освен балетни артисти, под палката на младата диригентка Вилиана Вълчева, участват също оркестър, хор и солисти на Държавна опера Варна, под режисурата на Кузман Попов. В горещия любовен триъгълник, гениално пресъздаден в музиката на Жорж Бизе, на Вяра Железова ще партнират солистите на Държавна опера Варна Валерий Георгиев (Дон Хозе), Пламен Димитров (Ескамилио) и Линка Стоянова (Микаела).

Същите главни персонажи ще пресъздадат балетните артисти на Държавна опера Варна Евгения Минкова (Кармен), Павел Кирчев (Дон Хозе), Румен Стефанов (Ескамилио), Илияна Славова (Микаела).

В двете действия на „Carmen Dance” образът на Кармен се развива многопланово, със средствата едновременно на оперното и на балетното изкуство. Оперните солисти се превъплъщават в своите герои на необичайна територия, неочаквано появявайки се ту в една, ту в друга от четирите ложи на партера и първи балкон. В същото време на сцената танцуват балетните артисти и този художествен паралел, подсилен от ефектните костюми, оказва изключително въздействие върху публиката.

Точно както го е предвидил Сергей Бобров: „За да има успех дадена постановка, трябва да се избере най-напред подходящо популярно заглавие, което след това вълнуващо да разкаже своята история със средставата на музиката и танца. „Кармен” от Бизе е точно такава творба с драматични взаимоотношения, които аз съм подплатил с класическа хореография, пречупена през призмата на съвременния поглед.” 

Що се отнася до пеещата Кармен, изглежда невероятно, че Вяра Железова - тази нежна, крехка и красива жена, има вече 30 творчески години за гърба си! Рецептата вероятно се крие в безрезервната й любов към оперното изкуство, всеотдайността и чувството за отговорност към дарбата, която й е отредена.

Завършила Музикалното училище във Варна и НМА „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Елка Киселова, проф. Илка Попова и проф. Павел Герджиков, Вяра Железова участва още като студентка в Учебния оперен театър.

Във втори курс изпълнява Фьокла от „Женитба” на Мусоргски и това е първата й роля. Следват Графинята от "Дъщерята на полка" от Доницети, Розина и Берта от "Севилският бръснар" на Росини и Баба Дуда от операта "Запустялата воденица" на маестро Георги Атанасов. В периода 1984-1986 г. завършва майсторски клас по камерна музика към академията.

Като студентка, в продължение на четири години пее в първото академично трио в България – трио "София", което с репертоар от над 110 песни изпълнява стотици концерти на година в страната, заедно с едни от най-известните артисти и певци от всички жанрове в България, пътува на турнета в Русия, Полша, Унгария, Кипър, Афганистан. От 1984 до 1994 г.

 

Вяра Железова работи като артист-солист в Камерна опера Благоевград. През тези първи години на професионална сцена е изпяла над 15 роли от творби на предкласиката, класиката и романтизма до съвременни български и чужди автори като Глук, Вебер, Росини, Калман, Холминов, Парашкев Хаджиев, Иван Спасов, Любо Денев и др. Със спектакли на Камерната опера е посетила  Македония, Египет, Испания, Гърция.

Вяра Железова - КарменОт 1994 до 2000 г. е артист на свободна практика с множество турнета в Европа и САЩ като солистка на „Teatro Lirico D'Europa” с десетки спектакли и централни партии, сред които Розина, Берта, Кармен, Мерцедес, Сузуки, Мадалена, Фенена, Церлина, Керубино, Дона Елвира, Дорабела, Граф Орлофски и др.

Световната критика не пести похвалните си отзиви за изявите на Вяра Железова. Достатъчен е само един пример. „Teatro Lirico D'Europa” направи прекрасна интерпретация на „Севилският бръснар” от Росини. Блестящо във вокално отношение, затрогващо и в същото време подплатено с очарователен хумор бе изпълнението на Вяра Железова – една невероятна Розина, чийто богато украсени фиоритури взривиха публиката. Тя ни завладя със съчетанието между елегантния си усет към комичното и светлото си колоратурно мецосопрано, напомнящо Чечилия Бартоли.
Вяра Железова би трябвало да е световна звезда”, пише възторжено „Boston Phoenix” в изданието си от 28 януари, 2005 г. 

Многобройни са знаците за признание, които съпътстват творческата кариера на варненската оперна певица. През 2001 г. тя е единствената българка, приета след прослушване за ролята на Розина със състава на  Пловдивска опера под режисурата на известния италиански комик Дарио Фо. Тази постановка е представена в Германия, Холандия и Англия с общо 60 спектакъла.

През 2003 г. в Оперния театър на Казан, столицата на Република Татарстан, в рамките на фестивала „Фьодор Шаляпин”, Вяра Железова е поканена да пресъздаде за пръв път Кармен, която оттук нататък се превръща в нейна любима роля. След първата й успешна Кармен, следва турне с Казанската опера в Швейцария, Холандия и Белгия. Непосредствено след завръщането си в България, Вяра Железова изпълнява Кармен и в Държавна опера Бургас. В Бургаската опера през 2009 г. създава още един запомнящ се образ - на Сузуки в постановката "Мадам Бътерфлай" от Пучини на режисьора Александър Текелиев.

От 2000 г. до днес Вяра Железова е част от екипа на ТМПЦ Варна и продължава да поддържа партиите в репертоара на лиричния мецосопран. Нейната поява като Силва в „Царицата на чардаша”, Керубино в „Сватбата на Фигаро”, Мерцедес в „Кармен”, Розина в „Севилският бръснар”, Изолие в „Граф Ори”, Берси в „Андре Шение”, Лола в „Селска чест” или Церлина в „Дон Жуан” винаги са гаранция за успешен спектакъл. 

Несъмнено такъв ще бъде и ”Carmen Dance” на 23 декември, в който над всички ще доминира своенравната, свободолюбива и огнена Кармен, в изпълнение на Вяра Железова. Точно 30 години след първото й излизане на професионална сцена, екипът на Държавна опера Варна ще отбележи, с респект и обич, възходящия творчески път на своята колежка. Тази вечер тя ще получи още един висок знак на признание. Съюзът на българските музикални и танцови дейци ще удостои Вяра Железова със своето високо отличие ЗЛАТНА ЛИРА.

 Вяра Железова Вяра Железова  

 

 

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP