Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • Варненската опера с Концерт край Фонтаните в Деня на Варна
  14 Август 2020 by MIro, in Актуални новини
  Варненската опера с Концерт край Фонтаните в Деня на Варна
  Концертът е с вход свободен и е подарък за варненци от Община Варна и ТМПЦ – Варна. Началото е в...
  Read More +
 • Премиера на мюзикъла „Парижката Света Богородица“ на 14 август във Варна
  12 Август 2020 by MIro, in Актуални новини
  Премиера на мюзикъла „Парижката Света Богородица“ на 14 август във Варна
  Хитовият спектакъл по музика на Рикардо Кочанте се реализира от Държавна опера – Варна под...
  Read More +
 • Фурор на първата премиера на „Макбет“ във Варна! Днес, 12 август, е втората премиера с Александрина Пендачанска в ролята на Лейди Макбет
  12 Август 2020 by MIro, in Актуални новини
  Фурор на първата премиера на „Макбет“ във Варна! Днес, 12 август, е втората премиера с Александрина Пендачанска в ролята на Лейди Макбет
  Заедно с великолепната оперна дива спектакъл на световно ниво поднесоха баритонът Кирил Манолов,...
  Read More +

ДИРИГЕНТЪТ ГАДИЕЛ ДОМБРОВНЕР ПРЕД ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА ЗА OPERA STUDIO – VARNA 2019

„Селска чест“ от П. Максани – 21 септември, 11.00, 19.00, Оpera Studio - Varna 2019

 

Идвате от Ерусалим във Варна...

 

За пръв път съм във Варна, но вече съм бил в България като участник в конкурс за диригенти. Много съм впечатлен от вашия град, от архитектурата и морето, макар че нямах много време за плаж. Репетициите в майсторския клас вървят всеки ден една след друга, първо с пиано, после с оркестър, хор и солисти, непрекъснато сме в репетиции.

 

Как изглежда отвътре тази динамична музикална вселена, говореща световния език на музиката?

 

Оркестърът на Варненската опера е великолепен, в хора има много хубави гласове и мисля, че заедно с нашите млади солисти ще направим добър спектакъл. Участниците в майсторския клас идват от различни краища на света, цяла група от Мексико, също от Русия, Италия, Грузия, Израел, Америка, Япония, Китай, Южна Корея.

Азиатците все повече покоряват света на операта...

 

О, да, най-вече претендентите от Южна Корея.

 

С какво вълнува днес „Селска чест“, освен че е първото произведение на реалистичното течение в оперното изкуство веризма?

 

Пиетро Маскани пише „Селска чест“ през 1890 г. за конкурс, който не спечелва, но операта се харесва на публиката и бързо става известна. Именно със „Селска чест“ започва веризмът. И до днес операта се изпълнявас успех, заедно с „Палячи“ от Руджиеро Леонкавало. За пръв път дирижирам „Селска чест“ и трябва да кажа, че с удоволствие влизам в детайлите на тази музика, която с всеки следващ такт все повече покорява с красотата си.

 

Какви са изискванията Ви като диригент, на какво държите особено?

 

Държа на много неща, но мисля, че първото и най-съществено нещо при подготовката на оперно представление е да се опознаем, да се сработим, да се приспособим един към друг, да се настроим на една и съща вълна. Всички трябва да инвестираме време и желание в този процес, защото той е залог за изграждане на добър ансамбъл. Особено що се отнася до оркестъра. Валидно е и за солистите, макар при тях постигането на този синхрон да е по-трудно, защото като солисти те излизат на различни сцени, с различни екипи, а принципно за солисти се предвиждат по-малко репетиции. В крайна сметка общата ни цел е да навлезем колкото може по-дълбоко в творбата, да почувстваме нейното вълшебство, да се отдадем на вдъхновението и радостта от изпълнението, да се слеем и станем едно цяло с прекрасната музика.

 

 

ГАДИЕЛ ДОМБРОВНЕР (Gaddiel Dombrowner) е френско-израелски диригент, наследник на полски евреи, намерили убежище от нацизма във Франция. Завършва Jerusalem Academy of Music със специалностите кларинет (2009) и оркестрово дирижиране (2013), също Cleveland Institute of Music със специалност оркестрово дирижиране (2017). Дирижира Симфоничния оркестър на Ерусалим, Националния академичен оркестър на Украйна, Симфоничния оркестър на Лвов, Оркестъра на Кливландската опера, Kunming Philharmony в Китай и др. Печели редица награди, сред които първа награда на Turchak Conducting Competition в Kiev (2017). Музикален директор на Струнния оркестър на Кливланд, диригент в Кливландската опера, участва в редица фестивали, води майсторски класове в Ерусалим, участва и в майсторските класове на първото Opera Studio във Варна.

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP