Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

„ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО“ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ЛЮБИМИТЕ МИ СПЕКТАКЛИ

Примабалерината от Скопие Мария Кичевска, лауреат на Международния балетен конкурс, пред Виоолета Тончева за емоционалните си срещи с Варна

Поздравления за Вашата великолепна Клара в „Лешникотрошачката“ на 30 януари! Как се чувствате на сцената сред балетните артисти на Варненската опера?

Много ми е драго, че след участието ми като състезател в Международния балетен конкурс през 2006 г. и след гала концерта през 2012 г., в който бях поканена като гост, лауреат на конкурса, сега съм отново във Варна.

Варненските артисти от балетната трупа ме накараха да се почувствам като у дома си. Много се радвам, че заедно с тях, участвах в нова, за мен трета поредна, хореографска версия на „Лешникотрошачката“, в която си партнирах с Павел Кирчев, премиер солист на варненския балет.

 

На 6 феврури ще имаме удоволствието да Ви гледаме и като Одета/Одилия в „Лебедово езеро“. С какво Ви впечатли  хореографската редакция на Сергей Бобров, която се играе само във Варна?

Драго ми е, че ще танцувам Одета/Одилия в "Лебедово езеро", една от най-комплексните роли, в която са заложени диаметрално противоположни характери. Точно заради това този спектакъл ми е един от най-любимите. Партията на Одета/Одилия ми е позната, танцувала съм я на различни сцени, но в хореографската редакция на Сергей Бобров много ми харесва танцът на белите и черните лебеди в четвърто действие.

А на мен ми харесаха снимките Ви на фона на лебедите край морето, недалеч от Летния театър на Варна, където спечелихте медал на Международния балетен конкурс. Припомнихте ли си емоцията оттогава?

Удоволствието отново да видя Летния театър беше голямо. Припомних си веднага момента, в който получих брозовия медал, огромното вълнение и удовлетворение да бъда отличена във Варненския балетен конкурс, най-трудното балетно състезание в света. За един балетен артист това е незабравимо преживяване, което не би могло да бъде сравнено с нищо друго.

Как намирате Варна сега?

Както в миналото, така и сега, Варна е прекрасна. Искам да благодаря на колегите от балета на Варна за подкрепата и се надявам, че варненската публика ще се наслаждава на спектакъла "Лебедово езеро", в който ще си партнирам със солиста на Варненската балетна трупа Франциско Руиз в ролята на Принц Зигфрид и с премиер солиста Павел Кирчев в ролята на Ротбарт..

 

ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО

6 февруари, 19.00, Основна сцена

Балет в четири действия от Пьотр Илич Чайковски
Хореография Мариус Петипа, Лев Иванов
Хореографска редакция Сергей Бобров
Костюми и сценография Ася Стоименова

В ролите:
Одета/ Одилия - Мария Кичевска, примабалерина на Национална опера и балет на Република Северна Македония
Принц Зигфрид - Франциско Руиз, солист на Държавна опера Варна
Ротбарт - Павел Кирчев, премиер солист на Държавна опера Варна

Солисти и балет на Държавна опера Варна

TOP