Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

СРЕБРИНА СОКОЛОВА С РЕЖИСЬОРСКИ ПРОЧИТ НА ОПЕРНАТА КЛАСИКА „НАБУКО“

14 юли 2022, 21.00, Опера в Летния тетър. Премиера на „Набуко“ от Верди, продукция на Държавна опера Варна

На 14 юли 2022 г, 21.00, Опера в Летния тетър ще предложи на своята международна публика премиерата на „Набуко“ от Джузепе Верди. Третата опера на Верди жъне триумфален успех в Ла Скала през 1842 г. и му носи славата на голям композитор. Либретото, написано от Темистокле Солера и базирано на събитията, описани в библейските книги на Даниил и Йеремия, е вдъхновено също от драмата „Навуходоносор“ от Огюст Анисе-Буржоа и Франсис Корню (1836). Сюжетът е древен, но алюзията е прозрачна: Италия се бунтува срещу австрийското владичество и тази прекрасна, завладяваща музика става повод за мащабни политически демонстрации из цялата страна, а Хорът на поробените евреи „Лети мисъл на златни криле!“ (Va pensiero) се запява като национален химн. Неслучайно съвременниците наричат Верди „Маестро на италианската революция“. Името му, заедно с имената на Мадзини, Кавур и Гарибалди, става символ на италианското Ризорджименто.

„Набуко“ 2022 е третата постановка в 75-годишната история на Държавна опера Варна след първата през 1970 г. и втората през 1996 г. Най-новата трактовка е дело на постоянния гост диригент Якопо Сипари ди Пескасероли от Италия и режисьорката Сребрина Соколова. След нейната великолепна сценична реализации на „Риголето“ в Опера в Летния театър 2021 и бравурната премиера на мюзикъла „Брилянтин“ – премиера за България в Опера в Летния театър 2022, сега Сребрина Соколова изненадва с нов прочит на „Набуко“. Талантливата режисьорка и дългогодишна асистентка на знаковия главен режисьор на Варненската опера Кузман Попов обновява предначертаните от него творчески жалони със свои оригинални идеи в духа на класическата оперна традиция.

 

„Набуко“ – история за силата на вярата, за пагубната деградация на човек със свръхего, приравнил се с Бог и дори поставил се над него. Това е история за грешките, наказанието и изкуплението извън времето. История, идваща от древността, но актуална и днес заради демоните в човешката същност, които в мрака на безверието намират благотворна среда за доминиране. Мракът на безверието води до разединение, а разединението до разруха. Изкуплението и спасението е в завръщане към Вврата и изконните човешки ценности, към чистотата на помислите и действията“, изтъква в режисьорската си експликация Сребрина Соколова.

В постановъчния екип тя е поканила сценографката Нела Стоянова, костюмографа Денис Иванов, хореографката Светлана Тоншева и Тодор Тодоров, нейния предпочитан 3D Mapping специалист. Ролята на Набуко ще изпълни световноизвестният драматичен баритон от Мексико Карлос Алмагер, който гостува за пръв път в България с една от коронните си роли. В образа на коварната Абигаил ще се превъплъти Йоана Железчева, една от малкото драматични сопрани в България, а в ролята на Закария очакваме да чуем забележителния бас Юлиан Константинов. Ролите на Фенена и Измаел ще изпълнят солистите на Държавна опера Варна Михаела Берова и Валерий Георгиев.

СРЕБРИНА СОКОЛОВА

Родена във Варна, възпитаничка на Варненската детско-юношеска опера, тя учи класическо пеене при Мария Бохачек. Завършва Детска педагогика със специализация Музика в Шуменския университет „К. Преславски”. През 2007 се дипломира като бакалавър по Вокална педагогика – класическо пеене при Мария Коровешова-Рокас във ВСУ „Черноризец Храбър” с пълно отличие и награда златен пръстен. През 2014 защитава магистърска степен по Режисура за музикален театър със специалност „Оперна режисура“ към НБУ – София при доц. Нина Найденова и Симеон Симеонов с пълно отличие.

Художествен ръководител на Музикален театър „Арлекин” към частен Арт център за работа с деца „Арлекин”. В периода 2007-2012 участва в професионални трупи, представящи мюзикъл програми. От 2013 до 2019 работи като първи асистент режисьор в ТМПЦ – Държавна опера Варна за всички музикално сценични постановки от афиша на оперния театър.

Асистира на главния режисьор Кузман Попов в оперния жанр и на професор Светозар Донев в жанра мюзикъл. Дебютира като режисьор на варненска сцена със своя дипломен спектакъл – мюзикъла „Алиса в страната на чудесата“ от Александър Йосифов (2014). Следващият режисьорски проект е авторският образователен спектакъл „В ритъма на музиката“ (2016), в който интерактивно и със средствата на съвременни аудио-визуални средства, децата се запознават с музикалните инструменти в класическия симфоничен оркестър.

Редом с развитието си като режисьор, тя влиза в артистичния състав на повечето от мюзикълите, поставени на варненска сцена – Деметра в „Котки“, Лина в „Да пееш под дъжда“, Поповска в „Кой е Големанов“, Мег Жири в „Любовта никога не умира“, г-ца Съншайн в „Чикаго“.

От 2020 Сребрина Соколова е назначена за режисьор в ТМПЦ – Държавна опера Варна с постановката „Фламенко Кармен“ – новаторски експериментален оперен спектакъл по музика на Ж. Бизе, в рамките на ММФ „Варненско лято“ 2020. Тя е автор на мултимедийната режисура на редица официални и тематични концерти на ТМПЦ Варна за Опера в Летния театър, Коледния музикален фестивал, Свети Валентин, „Най-доброто от А.Л. Уебър“, „Музиката на Холивуд“, „С музиката на Бийтълс“ и др. За Опера в Летния театър 2021 прави успешен режисьорски прочит на „Риголето“ от Верди, а за Опера в Летния театър 2022 г. поставя „Набуко“ от Верди и мюзикъла Брилянтин“ – премиера за България.

 

„НАБУКО“

Опера от Джузепе Верди

 

Диригент Якопо Сипари ди Пескасероли - постоянен гост диригент на Държавна опера Варна

Постановка Кузман Попов

Режисьор Сребрина Соколова

Сценография Нела Стоянова

Костюми Денис Иванов

Диригент на хора Цветан Крумов

Сценична пластика Светлана Тоншева

3D Mapping Тодор Тодоров

Светлинен дизайн Даниел Йовков

Плакат Славяна Иванова

 

В ролите:

НАБУКО - Карлос Алмагер, Мексико

АБИГАИЛ - Йоана Железчева

ЗАКАРИЯ - Юлиан Константинов

ФЕНЕНА - Михаела Берова

ИЗМАЕЛ - Валерий Георгиев

ВЕЛИКИЯТ ЖРЕЦ - Петър Петров

АБДАЛО - Христо Ганевски

АННА - Галина Великова

 

Оркестър и хор на Държавна опера Варна

Концертмайстор Анна Фурнаджиева.

Помощник-режисьори: Димитър Левичаров, Радинела Василева, Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

 

„Набуко“ - 14 юли 2022, 21.00, Премиера на Опера в Летния театър

 
TOP