Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

В ЖИВОТА ЧЕСТО МИ СЕ СЛУЧВА НЕЩО, КОЕТО ВЕЧЕ СЪМ ИЗИГРАЛ НА СЦЕНАТА

ТЕНОРЪТ ВАЛЕРИЙ ГЕОРГИЕВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за своя герой Каварадоси, един от тримата в личната му класация с герои на Пучини, за живота, който често го сблъсква с нещо, което вече е изиграл на сцената, за съдбата на артиста и щастието да работиш това, което обичаш.

"Тоска" от Пучини в XXIII Коледен музикален фестивал, 2 декември 2022, 19.00, Държавна опера Варна.

Защо Каварадоси украсява репертоара на тенора?

Каварадоси е знакова роля за всеки тенор. Изпях я за пръв път в концертно изпълнение на „Тоска“ в "Konzerthaus" Виена преди 4 години. В моята лична класация с герои на Пучини, бих поставил Каварадоси в Топ 3, заедно с Калаф от „Турандот“ и Де Грийо от „Манон Леско“. Музиката на Пучини винаги е красива, но ако все пак трябва да посоча конкретна ария в „Тоска“, то това е арията на Каварадоси от трето действие „E lucevan le stelle”.

Щастлив съм да пея отново „Тоска“, при това с такъв прекрасен солистичен състав - Йоана Железчева, която ще дебютира в ролята на Тоска и Пламен Димитров с неговия чудесен Барон Скарпия. И след като на диригентския пулт ще бъде носителят на „Кристална лира“ 2022 маестро Григор Паликаров, вярвам, че „Тоска“ ще стане музикален празник, нашият коледен подарък за варненската публика.

 

Каварадоси е може би най-влюбеният и жертвоготовен герои сред оперните тенори. Кои черти в неговия характер се стремиш да изтъкнеш в изпълнението си?

Като всеки драматичен образ, Каварадоси изисква сериозно вокално и артистично превъплъщение. В интерпретацията си аз се стремя да покажа драматизма и героизма на Каварадоси. До последния момент той вярва, че нищо лошо не може да се случи на него и любимата му Тоска, презирайки достойно болката и всички мъчения, на които го подлага злодеят Скарпия. Както каза дъщеря ми: „Тате, омръзна ми във всяка опера да те убиват, няма ли да изпееш накрая нещо смешно?“ (усмихва се). Но това е оперната съдба на тенора, предречена му от всички велики композитори.

Може ли да прокараш някакъв паралел между артистите и техните персонажи, доколкото примадоната Тоска и художникът Каварадоси също са артисти?

Драматизмът е част от живота в изкуството и извън него. Но съдбата на артиста е да преодолява на сцената всички катаклизми и затова съм убеден, че ние, артистите, по-лесно от обикновените хора, се справяме с житейските несгоди. В живота често ми се случва нещо, което вече съм изиграл на сцената. Интересно е да си артист. Обичам това, което правя и не бих искал да се занимавам с нищо друго. Тук си спомням за проф. Павел Герджиков и историята с неговия преподавател, който възразил срещу пенсионирането си с думите: „Боже господи, та аз нито един ден не съм работил в живота си, защото правя това, което обичам“.

ВАЛЕРИЙ ГЕОРГИЕВ

Роден на 17.06.1976 г., завършва ССВМУ „Маестро Георги Атанасов” в София (1995) и ДМА „Панчо Владигеров” с две специалности: валдхорна при проф. Стефан Кънчев (1999) и оперно пеене при доц. Иванка Нинова (2005). От 1998 до 2009 г. работи като солист оркестрант в НМТ ”Стефан Македонски”. Oт 2009 започва солистичната му кариера на оперен певец, като до 2012 г. гастролира на оперните сцени в Германия, Швейцария, Австрия, Холандия, Румъния, Русия. Солист на всички филхармонични оркестри в България, включително на Софийска филхармония. Изявява се на сцените на Софийската, Русенската и Варненската опера. Работи с диригентите Б. Хинчев, Е. Табаков, М. Ангелов, Б. Иванов, Г. Димитров, Н. Тодоров. П. Балев, Гр. Паликаров и редица чуждестранни диригенти. От 2012 г. е солист на Държавна опера Варна.

Оперният репертоар на Валерий Георгиев включва партиите на: Ернесто от „Дон Паскуале" и Тонио от „Дъщерята на полка” на Г. Доницети; Граф Ори от „Граф Ори” и Дон Рамиро от „Пепеляшка” на Дж. Росини;

Фентон от „Фалстаф“, Манрико от „Трубадур”, Габриел от „Симоне Боканегра”, Алфред от „Травиата”, Дукът на Мантуа от „Риголето“ и Рикардо от „Бал с маски“ на Дж. Верди; Каварадоси от „Тоска“ на Пучини“, Герман от „Дама Пика“ на Чайковски и др. Валерий Георгиев поддържа богат репертоар от кантатно-ораториални произведения. Гастролира в Румъния, Германия, Италия, Белгия и др. страни.

„ТОСКА“

Опера от Джакомо Пучини

Либрето Джузепе Джакоза и Луиджи Илика

По драмата на Викториен Сарду

Диригент Григор Паликаров

Режисьор Кузман Попов

В ролите:

ФЛОРИЯ ТОСКА – Йоана Железчева (дебют)

КАВАРАДОСИ – Валерий Георгиев

БАРОН СКАРПИЯ – Пламен Димитров

АНДЖЕЛОТИ - Евгений Станимиров

КЛИСАР - Гео Чобанов

СПОЛЕТА - Христо Ганевски

ШАРОНЕ - Людмил Петров

ТЪМНИЧАР - Петър Петров

ОВЧАРЧЕ - Благовеста Статева

РОБЕРТИ – Георги Корбаков

СЕРЖАНТ - Милен Митев

Хор и оркестър на Държавна опера Варна

XXIII Коледен музикален фестивал – Варна 2022, 2 декември, 19.00, Държавна опера Варна.

TOP