Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Вердиевият Реквием в Опера в Летния театър

 

ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2013

Варна – кандидат за европейска културна столица 2019

Опера в Летния театър - Варна 2013

 

На 30 юли 2013 г. от 21.00 ч. в Летния театър на Варна ще прозвучи едно от най-прекрасните произведения, създадени в областта на музикалното изкуство – Реквием от Верди.

Държавна опера Варна подготви представянето му по повод 200-годишнината от рождението на големия италиански композитор. В рамките на ММФ „Варненско лято” и четвъртото издание на Опера в Летния театър, в изпълнението на Реквием от Верди ще вземат участие оркестърът и хорът при Държавна опера Варна, както и смесеният  хор „Морски звуци”.

Диригентът Вито Кристофаро от Италия, в сътрудничество с диригентите на хоровете Стефан Бояджиев и Росица Щерева, ще направи публиката съпричастна към това сакрално произведение.

Подборът на солистите за Вердиевия шедьовър е изключително важен, а в този случай той обединява четирима брилятни творци. Това са водещото сопрано на Варненската опера Линка Стоянова, солистката на Виенската Щатсопер - мецосопраното Надя Кръстева, покорила с красотата и таланта си най-престижните оперни сцени в света, солиста на операта в Цюрих Бойко Цветанов, обявен за един от петимата най-значими тенори на съвремието и баса Апостол Миленков, който живее и твори в Австрия.

 

 

 

История на творбата

Реквием е музикална композиция, създадена върху основата на текстове от римокатолическата заупокойна литургия. Верди замисля своя Реквием в края на 1868 г., в знак на почит към личността и творчеството на Росини. Идеята е най-талантливите композитори по това време да се обединят и да напишат траурна меса по повод годишнината от смъртта на „най-уважавания италиански композитор”. По жребий, на Верди се пада заключителната част Libera me.

 Този Реквием бил написан през ноември 1869 г., но така и не бил изпълнен пред публика.

По-късно Верди решава да напише свой собствен Реквием в чест на Росини, но работата тече мудно. Тласък за по-скорошното завършване на произведението дава  смъртта на знаменития писател Алесандро Мандзони през май 1873 г., пред когото Верди се прекланя още от младежките си години, считайки го за „образец на добродетелта и патриотизма”. Верди завършва своя истински Реквием на 10 април 1874 г. Първото му изпълнение се състои точно една година след смъртта на Мандзони – на 22 май 1874 г. в миланската катедрала „Сан Марко”, като на диригентския пулт застава самият автор. След няколко дни прозведението е прието с огромен успех в Миланската „Ла Скала”. Следват също толкова успешни изпълнения през 1875 г. под диригентството на автора в Париж, Лондон и Виена, а след това и в Мюнхен, Петербург и др.

Загубата на Мандзони, която Верди възприема като лична трагедия, провокира дълбокия драматизъм и присъщата за романтизма острота на преживяванията, които характеризират Реквима. Истинско откровение за публиката навсякъде по света, творбата разкрива дълбините на човешката душа – толкова силна и същевременно толкова слаба пред изпитанията на живота и неизбежността на смъртта. Реквием носи трепета пред могъществото на Твореца и същевременно полета на вдъхновението на човека – творец на своя малък свят.

Структура на творбата

I. Requiem and Kyrie
II. Sequence
III. Offertorio
IV. Sanctus
V. Agnus Dei
VI. Lux aeterna
VII. Libera me

Вито Кристофаро (Италия) - диригент

Вито Кристофаро - диригент

 

Вито Кристофаро e диригент и преподавател в Tiroler Landes Theater в Инсбрук, където дирижира опери, оперети и мюзикъли като "Продадена невеста" (Б. Сметана), "Момичето от златния запад” (Дж. Пучини), „Идоменей” (Моцарт), "Една нощ във Венеция" (Й. Щраус), „Клетниците” (мюзикъл по стихове на Ален Бублил и музика на Клод-Мишел Шьснберг), "Валли" (опера от Алфредо Каталани) и „Севилският бръснар” на Росини. След дипломирането си с пълно отличие по пиано и цигулка в консерваторията "F. Torrefranca" във Вибо Валенсия, учи композиция в Рим при Франческо Антониони и дирижиране във Флоренция при маестро Пиеро Белуджи.

През 2004 г. е приет в Университета по музикални и драматични изкуства във Виена, където изучава дирижиране при Леополд Хагер, Марк Стрингер, Южи Юаса, Конрад Лейтнер, както и хорово дирижиране при Ервин Ортнер. През 2009 г. се дипломира с отличие, дирижирайки оркестъра на Виенското радио в Златната зала на Musikverein. Докато следва, дирижира оперите "Бракониерът" (Алберт Лорцинг), "Алчина" (Хендел), „Сватбата на Фигаро” (Моцарт), "Милосърдието на Тит" (Моцарт) и „Дон Паскуале” (Доницети). От 2005 г. работи като асистент-диригент за няколко фестивала, като "Opernair Gars", 50-то издание на „Фестивал на два свята” в Сполето, „Операта на град Клостенбург” и др., където дирижира „Дон Жуан” на Моцарт, „Дъщерята на полка” (Доницети) и "Кармен" (Бизе). През май 2012 г. е поканен да участва и достига до трети кръг в 16-то издание на международния конкурс по дирижиране в Копенхаген, с председател на журито Лорин Маазел.

Като цигулар е свирил в няколко оркестъра – Оркестъра на театър  „Реджио” в Парма, Оркестъра на Teatro Lirico Sperimentale в Сполето, Оркестъра на провинция Катандзаро, Оркестъра Про Арте - Виена, Оркестър „Веберн” - Виена.

 

Участва в майсторски класове по пиано, ръководени от Анна-Мария Пенелла, Бруно Канино, Орацио Маионе и е лауреат на редица конкурси за пиано и камерна музика. Като диригент Вито Кристофаро продължава да работи с различни оркестри като Тиролския симфоничен оркестър на Инсбрук, Оркестъра на провинция Катандзаро, Оркестър „Симфониета” - Баден, Тиролския ансамбъл за нова музика. През сезон 2013-2014 му предстои да постави в Tiroler Landes Theater в Инсбрук оперите "Дон Паскуале" на Доницети и "Ловци на бисери" от Жорж Бизе.

 

Повече за диригентите в спектакъла на Реквием в Опера в Летния театър прочетете тук:

Диригентите в спектакъла на Реквием от Верди 

 

СОЛИСТИТЕ

Линка Стоянова – сопран

Линка Стоянова - сопран

 

 

 

 

Линка Стоянова завършва Музикалното училище във Варна със специалност оперно пеене и НАМТИ в Пловдив.

От 1993 до 1995 г. специализира в класа на проф. Маргарита Лилова, през 1999 г. печели ІІ място на Международния младежки музикален конкурс “Бряг на надеждата” в Добрич. В периода 2003-2004 г. е солистка в Старозагорската опера.

В репертоара й влизат роли като Елизабет от “Дон Карлос”, Леонора от “Трубадур”, Амалия от “Бал с маски”, Дездемона от “Отело”, Одабела от “Атила”, Елвира от „Ернани”, Реквием от Джузепе Верди; Мими от “Бохеми”, Чо-Чо Сан от “Мадам Бътерфлай”, Тоска от едноименната опера на Пучини; Неда от “Палячи” (Леонкавало), Микаела от “Кармен” (Бизе), Дона Анна от “Дон Жуан”, Графинята от “Сватбата на Фигаро” и Реквием от Моцарт. Печели аплодисменти на оперните сцени в Германия, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Португалия, Испания, Норвегия, САЩ, в спектакли на Софийска опера и балет, Пловдивската опера и др.

 

От 2005 г. Линка Стоянова е една от водещите солистки на Държавна опера Варна.

 

 

 

 

 

Надя Кръстева (Австрия) – мецосопран 

Надя Кръстева - Реквием Верди - Опера в Летния театър - Варна  

 „Богатите, опушени цветове и невероятно дълбоката чувственост на гласа бяха съпроводени от естествеността на актьорската й игра и огнения й темперамент в тази роля, пробен камък за всяко мецосопрано”, пише Джон фон Райн в „Чикаго Трибюн” по повод изпълнението на Надя Кръстева в нейната коронна роля Кармен на сцената на Чикагската опера.

Освен в Чикаго, Кармен на Надя Кръстева са аплодирали зрителите на много водещи световни оперни сцени като Виенската опера, Болшой театър, Deutsche Oper в Берлин, Амстердам, фестивалите Санкт Маргаретен и Савонлина и т.н. И в Опера в Летния театър незаличим спомен оставиха нейните превъплъщения като Кармен и Амнерис („Аида).

След като през 2002 г. получава покана от Виенската опера, Надя Кръстева бързо се превръща във водеща фигура и любимка на публиката във Виена, където дебютира като Фенена в „Набуко” и изпълнява с огромен успех почти всички големи мецосопранови партии като Кармен („Кармен”), Леонора („Фаворитката”), Адалджиза („Норма”), Сара („Роберто Деверьо”), Еболи (във френската и италианската версия на „Дон Карлос”), Мария Джезуалдо („Джезуалдо”), Улрика („Бал с маски”), Жулиета („Хофманови разкази”), Марина („Борис Годунов”),  Прециозила („Силата на съдбата”), Мадалена („Риголето”), Олга („Евгений Онегин”, Сузуки („Мадам Бътерфлай”) и др.

 

Надя Кръстева гостува непрекъснато на най-престижните оперни сцени и музикални фестивали в Европа, САЩ и Япония – както с всички гореизброени роли, така и с партии като Далила, Амнерис, Принцесата („Русалка”), Венус („Танхойзер”), Реквиемите на Верди и Моцарт, Девета симфония на Бетовен, оперни гала концерти и солови рецитали.

 

През октомври 2013 г. Надя Кръстева ще дебютира и в Миланската Скала като Амнерис в „Аида”, а в календара й по-нататък следват гостувания в Берлин със същата роля, както и с Прециозила в Мюнхен, Адалджиза и Жулиета във Виена, премиера на Кармен в Савонлина и др.

Бойко Цветанов (Швейцария) – тенор

Бойко Цветанов - тенор

 

Бойко Цветанов е роден в София, завършва оперно пеене в Държавната музикална академия в класа на проф. Чавдар Хаджиев.

Специализира при Маргарита Лилова във Виена и при Борис Христов в Рим. Голямо влияние за творческото му израстване играе специализацията му в академията “Верди” при прочутия Карло Бергонци в град Бусето, Италия.

От 1982 г. Бойко Цветанов е солист на Националната опера в София.

През 1988 г. печели първа награда в Международния певчески конкурс в Билбао - Испания, а през 1991 г. се присъединява като солист към трупата на операта в Цюрих – Швейцария. Бойко Цветанов има изключително богат репертоар – над 60 централни тенорови партии в опери на Верди, Пучини, Доницети, Росини, Чайковски, Белини и други, в кантатно-ораториални произведения, както и редица опуси на български композитори. Гастролира по целия свят, пее в най-известните оперни театри по света, с изтъкнати певци и диригенти.

 

Гастролира на оперните сцени в Германия, Австрия, Италия, Швейцария, Холандия, Франция, Испания, Португалия и др. Западно-европейската преса го определя сред петте най-значими тенорови гласове в съвременния оперен свят.

Бойко Цветанов е пял многократно със състава на Варненската опера, както на ММФ “Варненско лято”, така и в други спектакли. Неговото участие, прекрасния му глас и ярко артистично присъствие оставят незабравими впечатления у аудиторията.

Апостол Миленков (Австрия) – бас

Апостол Миленков - бас

 

Апостол Миленков е роден в София, завършва ДМА „П. Владигеров” през 2000 г. в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева и става лауреат на конкурса за камерна музика „Л. Пипков” през май същата година.

От септември 2003 г. живее във Виена, където работи на свободна практика. Апостол Миленков е постоянен участник в продукциите на „Л.Е.О. Театър” Виена и  основен гост-солист в концертите на Симфоничен оркестър Мьодлинг, редовно гостува на Моцартовия фестивал в Залцкамергут, Opernwerkstatt Виена, Детската опера във Виенска опера, постоянен солист е в „Моцарт Реквием” в Карлскирхе – Виена, също така е много ангажиран в областта на камерната и кантатно-ораториалната музика.

От лятото на 2010 г. Апостол Миленков гостува редовно в България – на ММФ „Варненско лято”, както и в Софийската опера и балет, където впечатлява с образите на Атила в едноименната опера, на Закария („Набуко”) и Рамфис („Аида”), Ескамилио („Кармен”) и Вотан („Валкюра”).

 

 

 

 

 

 

 

Очаквайте на 3 и 9 август Супер Стар Гала – Музиката на XX век с хитове от „Котките”, „Евита”, „Фантомът от операта”, „Исус Христос супер стар” и други мюзикъли на Е. Л. Уебър, Бърнстейн, Кандер, Шьонберг и др. Диригент Юли Дамянов, режисьор Светозар Донев, балетмайстор Анна Донева. С участието на Коцето Калки, Звезди от група  „Ахат” и водещи солисти на ДМБЦ ”Стефан Македонски” и Държавна опера Варна.

 

БИЛЕТИ

Билети по 6, 10, 15, 20, 30 лв; ПAKET ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима на цена от 24 лв (4 билета х 6 лв); ВИП КАРТА с преференции за цяла година на цена 20 лв.

Резервации и продажба на билети - тел.: 052 665 022; 052 650 666 и E-mail tickets@operavarna.bg

 

Работно време на касите:

Държавна опера Варна
10:00 – 13:00 и 14:00 - 19:00 всеки ден

Летен театър
тел. 052 612 803
10:00 - 19:00 всеки ден

TOP