Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Диригентите в спектакъла на Реквием от Верди

 

ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2013

Варна – кандидат за европейска културна столица 2019

Опера в Летния театър - Варна 2013

 
200 години от рождението на Джузепе Верди
На 30 юли от 21.00 ч. в Летния театър на Варна ще прозвучи едно от най-прекрасните произведения, създадени в областта на музикалното изкуство – Реквием от Верди. Държавна опера Варна подготви представянето му по повод 200-годишнината от рождението на големия италиански композитор.

В рамките на ММФ „Варненско лято” и четвъртото издание на Опера в Летния театър, в изпълнението на Реквием от Верди ще вземат участие оркестърът и хорът при Държавна опера Варна, както и смесеният  хор „Морски звуци”.

Диригентът Вито Кристофаро от Италия, в сътрудничество с диригентите на хоровете Стефан Бояджиев и Росица Щерева, ще направи публиката съпричастна към това сакрално произведение.

Подборът на солистите за Вердиевия шедьовър е изключително важен, а в този случай той обединява четирима брилятни творци. Това са водещото сопрано на Варненската опера Линка Стоянова, солистката на Виенската Щатсопер - мецосопраното Надя Кръстева, покорила с красотата и таланта си най-престижните оперни сцени в света, солиста на операта в Цюрих Бойко Цветанов, обявен за един от петимата най-значими тенори на съвремието и баса Апостол Миленков, който живее и твори в Австрия.

 

 

 

 

 

Вито Кристофаро (Италия) - диригент

Вито Кристофаро - диригент

Вито Кристофаро e диригент и преподавател в Tiroler Landes Theater в Инсбрук, където дирижира опери, оперети и мюзикъли като "Продадена невеста" (Б. Сметана), "Момичето от златния запад” (Дж. Пучини), „Идоменей” (Моцарт), "Една нощ във Венеция" (Й. Щраус), „Клетниците” (мюзикъл по стихове на Ален Бублил и музика на Клод-Мишел Шьснберг), "Валли" (опера от Алфредо Каталани) и „Севилският бръснар” на Росини. След дипломирането си с пълно отличие по пиано и цигулка в консерваторията "F. Torrefranca" във Вибо Валенсия, учи композиция в Рим при Франческо Антониони и дирижиране във Флоренция при маестро Пиеро Белуджи.

През 2004 г. е приет в Университета по музикални и драматични изкуства във Виена, където изучава дирижиране при Леополд Хагер, Марк Стрингер, Южи Юаса, Конрад Лейтнер, както и хорово дирижиране при Ервин Ортнер. През 2009 г. се дипломира с отличие, дирижирайки оркестъра на Виенското радио в Златната зала на Musikverein.

Докато следва, дирижира оперите "Бракониерът" (Алберт Лорцинг), "Алчина" (Хендел), „Сватбата на Фигаро” (Моцарт), "Милосърдието на Тит" (Моцарт) и „Дон Паскуале” (Доницети). От 2005 г. работи като асистент-диригент за няколко фестивала, като "Opernair Gars", 50-то издание на „Фестивал на два свята” в Сполето, „Операта на град Клостенбург” и др., където дирижира „Дон Жуан” на Моцарт, „Дъщерята на полка” (Доницети) и "Кармен" (Бизе). През май 2012 г. е поканен да участва и достига до трети кръг в 16-то издание на международния конкурс по дирижиране в Копенхаген, с председател на журито Лорин Маазел. Като цигулар е свирил в няколко оркестъра – Оркестъра на театър  „Реджио” в Парма, Оркестъра на Teatro Lirico Sperimentale в Сполето, Оркестъра на провинция Катандзаро, Оркестъра Про Арте - Виена, Оркестър „Веберн” - Виена. Участва в майсторски класове по пиано, ръководени от Анна-Мария Пенелла, Бруно Канино, Орацио Маионе и е лауреат на редица конкурси за пиано и камерна музика. Като диригент Вито Кристофаро продължава да работи с различни оркестри като Тиролския симфоничен оркестър на Инсбрук, Оркестъра на провинция Катандзаро, Оркестър „Симфониета” - Баден, Тиролския ансамбъл за нова музика.

През сезон 2013-2014 му предстои да постави в Tiroler Landes Theater в Инсбрук оперите "Дон Паскуале" на Доницети и "Ловци на бисери" от Жорж Бизе.

Стефан  Бояджиев – диригент на хора на Държавна опера Варна

Стефан Бояджиев - Диригент на хора на Държавна опера - Варна

Стефан Бояджиев е роден на 22.09.1979 г. във Варна. Свири на пиано от шестгодишна възраст, завършва НУИ „Добри Христов” със специалност пиано (1998). Като ученик печели две награди в специалността клавирен съпровод – трета награда в Конкурса за чешка и словашка музика - Варна 1997 и втора награда в Конкурса за немска и австрийска музика Бургас – 1998.

Приет е в НМА „Панчо Владигеров” в Теоретико-композиторския и диригентски факултет (1998), където избира профил хорово и оркестрово дирижиране (2000). По това време развива певческите си умения, участвайки в различни хорови формации. От 2001 г. до сега работи като хормайстор и диригент с различни състави, като взима участие като певец или диригент в множество концерти в България и чужбина. Освен концертите с Академичния симфоничен оркестър в НМА „Панчо Владигеров” е дирижирал още Пазарджишкия симфоничен оркестър (2002), Софийския духов оркестър (2002), Симфониета – Видин (2010, 2011, 2012), Старозагорската опера (2011).

През 2008 г. специализира оперно-симфонично дирижиране в НБУ в София при диригента Деян Павлов. От 2010 г. работи като корепетитор във Вокалния факултет на НМА. През 2011 г. записва магистратура оркестрово дирижиране в АМТИИ – Пловдив при маестро Георги Димитров.

През 2012 г. под неговата палка се изпълняват 2 спектакъла на "Царицата на чардаша" във Варненската опера, а също така и Оперетен концерт в Музикалния театър "Стефан Македонски", София. Oт 18 март 2013 г. Стефан Бояджиев е назначен за диригент на хора на Държавна опера Варна, като дирижира също концерти и оперни спектакли.

 

 

 

Росица Щерева – диригент на хор „Морски звуци”

Росица Щерева - хор "Морски звуци" Росица Щерева е завършила хорово дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Анна Белчева. От 1978 г. работи с проф. Марин Чонев в Хора на варненските момчета и младежи и смесен хор „Морски звуци”.

От 1990 г. е втори диригент на смесения хор. От есента на 2012 година тя ръководи хор „Морски звуци”, в сътрудничество с пианистката Жанета Бенун. През 1992 г. основава детски хор „Раковини” при читалище „Елин Пелин” – Варна, с който през 1996 г. и 2000 г. печели първи награди на хоровия конкурс в Неерпелт – Белгия.

В продължение на 10 години ръководи мъжкия хор в Катедралния храм „Св. Успение Богородично”, а понастоящем води литургии в църквата „Св. Иван Рилски” във Варна. Съвместно с проф. Марин Чонев, Росица Щерева се представя с хор „Морски звуци” на концерти и фестивали в България, Германия, Гърция и Австрия, на „Европа кантат” във Франция и Испания.
Участва в две концертни турнета в САЩ, като през 1997 г. дирижира „Литургия по Йоан Златоуст” от Добри Христов пред Асоциацията на американските хорови диригенти в Сан Диего. Реализирала е и две концертни турнета в Израел. Росица Щерева е член на Организационния комитет на Междунардния майски хоров конкурс във Варна. През 2005 и 2007 г. е член на Междунардното жури на конкурсите във Варна и Арецо - Италия. Смесен хор «Морски звуци» е създаден през 1956 г. към Община Варна от проф. Марин Чонев, който ръководи състава до 2012 г. От 1978 г. като асистент, а понастоящем негов диригeнт е Росица Щерева. Жанета Бенун-Николаева е пианист на хора от 2009 г. Разнообразният репертоар на състава обхваща български и чуждестранни хорови творби от предкласиката до съвременността.

С много български и чужди диригенти хорът изпълнява: Реквиемите на Дж. Верди, В. А. Моцарт, Й. Брамс; «Стабат Матер» от Дворжак, «Девета симфония» от Бетовен, «Глория» от Вивалди и Фр. Пуленк, ораторията «Пророк Илия» от Ф. Менделсон, «Сътворението» от Хайдн и други вокално-симфонични творби от Бах, Бизе, Е. Блох, М. Теодоракис, Ал. Райчев, К. Илиев, М. Коларов и др. В периода 1965-1985 г. хорът под диригентството на Марин Чонев става носител на най-високите награди от хорови конкурси в Англия, Италия, България, Ирландия, Унгария, Испания. «Морски звуци» участва в престижни национални и европейски фестивали във Варна, Русе, София; както и в «Европа кантат» - Франция и Испания.
Съставът е осъществил успешни концертни турнета във всички европейски държави, а в периода между 1997 и 2008 г. има по две концертни турнета в САЩ и Израел.

 

Прочетете повече за солистите на Реквием от Верди:

Вердиевият Реквием в Опера в Летния театър

 

БИЛЕТИ

Билети по 6, 10, 15, 20, 30 лв; ПAKET ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима на цена от 24 лв (4 билета х 6 лв); ВИП КАРТА с преференции за цяла година на цена 20 лв.

Резервации и продажба на билети - тел.: 052 665 022; 052 650 666 и E-mail tickets@operavarna.bg

 

Работно време на касите:

Държавна опера Варна
10:00 – 13:00 и 14:00 - 19:00 всеки ден

Летен театър
тел. 052 612 803
10:00 - 19:00 всеки ден

TOP