Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ДАНИЕЛА НИКОЛЧОВА – СЦЕНОГРАФ на "РОМЕО и ЖУЛИЕТА" от ШАРЛ ГУНО

Варна - 7 юли 2022, 21.00, Премиера на Опера в Летния театър

Балчик - 8 юли 2022, 21.00, Двореца Балчик

Радвам се на възможността да работя във Варненската опера, още повече че за мен това е първа постановка в оперния театър въобще. Предизвикателството е голямо и аз много се вълнувам. Трябва да кажа най-напред, че харесвам Гуно като композитор, музиката на „Ромео и Жулиета“ е невероятно красива и докосваща. С Ромео и Жулиета всички сме добре запознати от пиесата на Шекспир, която в някаква степен затруднява намирането на нови решения. Но Урсула Хорнер ни предожи много интересен режисьорски подход, така че целият екип вибрира на една и съща честота.

Моята сценография се състои от 6 раздвижени елемента, които са транспарентни, но поставени в определена констелация, изглеждат компактно и доста внушително. Декорът съчетава метал и дърво и мисля, че тази симбиоза между двата материала се получи добре. Тя създава приятна топлота в дизайна, който в хода на действието се променя с оригинални светлинни решения.

По принцип в моите сценографии се старая не да налагам своя личен вкус, а по-скоро да чета между редовете и адекватно да пресъздавам света на сцената спрямо това, което изисква текстът и предполага режисьорската концепция.

Нашата версия на „Ромео и Жулиета“ ще бъде, вярвам, освен възхвала на любовта, и една неочаквана, динамична, една различна постановка.

 

ДАНИЕЛА НИКОЛЧОВА (1991, София) е сценичен и екранен дизайнер, живописец, дигитален и визуален артист. От 2004 до 2009 г. изучава живопис в Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров" в София. След дипломирането си е приета в НАТФИЗ "Кр. Сарафов", където от 2009 до 2014 г. е част от класа по „Сценичен и екранен дизайн“. През 2017 г. става част от магистърската програма „Дигитални изкуства“ в НХА, където успешно се дипломира в средата на 2019 г. От септември 2018 г. до февруари 2019 г. специализира в студиото “Нови медии“ в Академията за изящни изкуства в Прага, Чехия, като участник в международната програма „Еразъм“.

От март 2021 г. е зачислена като докторант в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в професионално направление „Театрално и филмово изкуство“ и научна специалност "Театрознание и театрално изкуство".

Още по време на обучението в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ работи активно в различни театрални и кино проекти, а след завършването с бакалавърска степен продъжава да се развива в сферата на сценичния и екранния дизайн. Оттогава досега има над 20 представления като сценограф и костюмограф в някои от водещите театри в страната, вкл. ДТ "Стоян Бъчваров". Успешно реализира театрални представления в екип с режисьори, като Пламен Марков, Василена Попилиева, Стоян Радев Ге.К, Васил Дуев, Василена Радева, Крис Шарков, Костадин Бандутов, Петринел Гочев и др. Художник е на множество телевизионни и кино проекти и музикални клипове. Участва в различни театрални изложби и конкурси както у нас, така и в чужбина.

През 2015 г. е номинирана за наградите „Икар“ в категория „Дебют“ за представленията „Албена“ от Йордан Йовков, реж. Василена Попилиева, ДТ „Рачо Стоянов“ Габрово и за „Всичко наопаки или наопаки всичко“ от Ж. Б. Молиер, реж. Пламен Марков, ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна, а на фестивала Хомо Луденс в гр. Николаев, Украйна 2019 печели награда за сценографията и костюмите на „Свекърва“ от Антон Страшимиров, реж. Петринел Гочев, ДТ „Рачо Стоянов“ Габрово.

По време на обучението си в магистърската програма „Дигитални изкуства“ към НХА участва в общите годишни изложби на специалността, също в изложби за видео арт и пърформанс арт в Прага, Чехия. През 2019 г. експонира свои творби в изложбите на DA FEST. От 2021 г. е зачислена като докторант в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ с дисертационен труд на тема "Сцената като архитектура в четири измерения. Творчеството на Йозеф Свобода – модерност без граници“. Още през първата си година като докторант, Даниела Николчова става асистент на проф. Мира Каланова в курса по „Основи на композицията“ , част от основният учебен план в курса по сценография.

 

„РОМЕО И ЖУЛИЕТА“

Опера от Шарл Гунов с пролог и пет действия

Либрето Жюл Барбие и Мишел Каре

Диригент постановчик Светослав Борисов

Режисьор Усула Хорнер, Австрия

Сценография Даниела Николчова

Костюми - Мария Пупучевска, РС Македония

Светлинен дизайн Васил Лисичов, РС Македония

Диригент на хора Цветан Крумов

Плакат Славяна Иванова

 

Действащи лица и изпълнители:

Жулиета - Илина Михайлова, Мария Павлова

Ромео - Артур Еспириту, САЩ

Лоренцо – Деян Вачков

Меркуцио – Иво Йорданов, Свилен Николов

Стефано – Мария Павлова, Лилия Илиева

Граф Капулети – Венцеслав Анастасов, Пламен Димитров

Тибалт – Борис Луков

Гертруда – Михаела Берова, Силвия Ангелова

Херцогът на Верона – Гео Чобанов

Граф Парис – Велин Михайлов

Грегорио – Петър Петров

Бенволио – Христо Ганевски, Лев Караван

Жан – Лъчезар Александров

Оркестър и хор на Държавна опера Варна.

Концертмайстори: Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев.

Помощник-режисьори: Димитър Левичаров, Вероника Минкова. Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

 

Първа постановка в 75-годишната история на Държавна опера Варна

Премиера Варна - 7 юли 2022, 21.00, Опера в Летния театър

Премиера Балчик - 8 юли 2022, 21.00, Двореца Балчик

TOP