Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

МАЕСТРО ПАВЕЛ БАЛЕВ С ПРОЩАЛНА ГАЛА В БАДЕН БАДЕН

30 юли, Баден Баден, Philharmonische Parknacht, Lichtentaler Alee

Голямата „Филхармонична нощ в парка“ (Philharmonische Parknacht), най-забележителната музикална проява на открито в Баден Баден, Lichtentaler Alee, тази година е посветена на именития диригент с международно признание Павел Балев. Това е прощалният му концерт, с който той се сбогува като дългогодишен главен диригент на Филхармония Баден Баден.

Единственият солист на това забележително събитие, за което се очакват около 10 хиляди зрители, е големият български баритон Кирил Манолов. В програмата са предвидени творби от Росини („Севилският бръснар“) и Верди („Отело“, „Набуко“, Макбет“, „Фалстаф“, „Аида“).

Павел Балев ръководи Филхармония Баден Баден от 2007 г. в продължение на 15 години. Междувременно застава на пулта на Виенската държавна опера, води майсторски класове в Германия, дирижира концерти и прави постановки в престижни европейски оперни театри в Германия, Франция, Австрия, Швейцария. От този сезон заема позицията главен диригент на два оперни театъра в две страни - оперните театри в Лимож (Франция) и Нордхаузен (Германия). За Държавна опера Варна е чест, че творец от такъв ранг е неин постоянен гост диригент.

 През 2021 г. маестро Балев дирижира юбилейния концерт за 75-годишнината на Варненската филхармония във Варна и в МФ "Софийски музикални седмици", постави операта „Хофманови разкази“ от Ж. Офенбах, а за юбилейния 75-ти сезон на Държавна опера Варна, заедно с режисьорката Вера Немирова, също едно от първите имена на европейската оперна сцена, също постоянен гост режисьор на Държавна опера Варна, създаде кулминацията на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2022 – операта „Дама Пика“ от П. И. Чайковски. След триумфалната премиера на „Дама Пика“ (26 юли) международната публика на фестивалната Опера в Летния театър очаква концертното изпълнение на „Отело“ от Дж. Верди, под палката на Павел Балев, с българските певци от световния оперен елит – Красимира Стоянова като Дездемона, Владимир Стоянов като Яго и варненеца Милен Божков с дебют като Отело (17 август)

ПОВЕЧЕ

.

TOP