Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

СВИЛЕН НИКОЛОВ: ГРАФ ДИ ЛУНА Е СРЕД ЕЛИТА В БАРИТОНОВИЯ РЕПЕРТОАР

«ТРУБАДУР» С ДЕБЮТИ НА СВИЛЕН НИКОЛОВ И КОНЧЕТА ПЕПЕРЕ

19 октомври 2022, 19.00, Държавна опера Варна

 На 19 октомври 2022, 19.00, Основна сцена, екипът на Държавна опера Варна ще представи любимата опера на Верди «Трубадур», постановка на Кузман Попов, под диригентската палка на Кръстин Настев. В коронните роли от своя репертоар ще се изявят Валерий Георгиев – Манрико, Даниела Дякова – Азучена и Гео Чобанов – Ферандо, а баритонът Свилен Николов ще дебютира в ролята на Граф ди Луна. Също с дебют в ролята на Леонора ще посрещнем за пръв път във Варна Кончета Пепере от Италия, която музикалната критика високо оценява за „умението й да поддържа константни нива на емоционалното съпреживяване и безупречна техника“. Останалите персонажи ще пресъздадат: Галина Великова – Инес, Владислав Владимиров – Руиз, Людмил Петров – Стар Циганин, Анатоли Романов – Вестител. Оркестър и хор на Държавна опера Варна.  

 

СВИЛЕН НИКОЛОВ СПОДЕЛЯ ПРЕДИ ПРЕМИЕРАТА:

Партията на Граф Ди Луна безспорно е сред елита в баритоновия репертоар и затова е желана и мечтана от много певци. Щастлив съм, че и за мен този дългоочакван момент дойде. В действителност от деня, в който започнах да подготвям партията до предстоящия спектакъл, изминаха няколко години. За това време всички преживяхме Ковид пандемия, aз също преболедувах нелеко и се наложи в продължение на месеци да се възстановявам, както физически така и певчески. Но - както се казва, всяко зло за добро. Дългият подготвителен период и няколкото други роли, в които дебютирах междувременно, бяха само в моя полза. Това ми позволи да вникна много по-добре в музиката и драмата на заглавието.

Изключително съм благодарен и на световно-известния тенор Емил Иванов, който също много ми помогна да доусъвършенствам във вокално отношение тази нова за мен партия. Не бих могъл да определя Ди Луна еднозначно - нито като отрицателен, нито като положителен образ. Той, както и всички останали протагонисти в „Трубадур”, има достойнства и слабости. Всеки от тях има своя история и кауза, в която вярва и за която се бори. А когато всичко това е облечено в прекрасна музика, то няма как да остави зрителя безразличен. Може би за това героите на Верди и тяхната история са така любими и продължават да вълнуват публиката, вече почти две столетия.

 

СВИЛЕН НИКОЛОВ

Завършва НУИ „Добри Христов” с две специалности – цигулка и оперно пеене. През 2002 г. се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа на доц. Констанца Вачкова. Още като студент започват сценичните му изяви с Учебния оперен театър към Музикалната академия. Папагено от "Вълшебната флейта” на В. А. Moцарт, една от първите му роли на професионална сцена, изпълнява успешно в оперни театри в България и чужбина. Лауреат е на VII Международен конкурс “Надежди, дарования, майстори” в Албена и на Националния конкурс за млади оперни певци "Катя Попова", преименуван по-късно на името на Гена Димитрова.

Свилен Николов е един от водещите солисти на Държавна опера Варна, на чиято сцена от  2004 г. досега изгражда богат репертоар. С изключително вокално и артистично майсторство пресъздава образите на: Жорж Жермон (“Травиата”), Маркиз Поза („Дон Карлос”), Форд („Фалстаф), Белкоре (“Любовен еликсир”), Доктор Малатеста („Дон Паскуале”), Енрико (“Лучия ди Ламермур”), Шарплес ("Мадам Бътерфлай"), Марсел („Бохеми”), Фигаро ("Севилският бръснар"), Дандини („Пепеляшка”), Граф Алмавива („Сватбата на Фигаро”), Цар Ирод („Исус Христос Суперзвезда”), Великият жрец („Самсон и Далила”), Гунтер („Залезът на боговете” от тетралогията „Пръстенът на нибелунга”), Рембо („Граф Ори“), Ескамилио „Кармен“, Княз Игор („Княз Игор“), Княз Елецки („Дама Пика“) и много други. Граф ди Луна („Трубадур“) е най-новата му роля.

Гастролира с концерти и спектакли на престижни сцени у нас, както и в Австрия, Германия, Испания, Франция, Южна Корея. Китай, Кипър, Дания, Холандия, Обединени арабски емирства, Белгия и др. Свилен Николов получава завидно добри критики, вкл. в чуждестранната преса. „Изпълнението на Свилен Николов беше демонстрация на прекрасните гласови възможности на солиста”, пише Сузане Хаасе-Мюлбауер за „General Anzeiger” – Бон, Германия. И още: „Папагено, представен от Свилен Николов, завладя бързо сърцата на публиката с красивия си глас и лекотата на артистичното си превъплъщение. Любовният модел, свързващ Папагено и Папагена в този съвременен спектакъл, би бил високо оценен и от самите автори на пиесата Моцарт и Шиканедер”, отбелязва Хайнрих Шраг за „Salzgitter Zeitung” - Германия.

 

TOP