Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ВАРНА Е ЗАВИНАГИ В СЪРЦЕТО МИ

ЦИГУЛАРЯТ ВЕСЕЛИН ДЕМИРЕВ пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за традиционния в края на всяка година варненски концерт „С музиката на Щраус“, в който той ще се изяви като диригент и солист.

След Вашата солова изява миналата година сега отново се завръщате в родния град като солист и диригент на концерта „С музиката на Щраус“. За пореден път това любимо на варненци събитие ще има 3 издания - на 16 и 17 декември от 19.00 ч. и матине на 17 декември от 11.00 ч.

Надявам се нашият концерт да излъчва настроението, което носи всяка година новогодишният концерт на Виенската филхармония. Ние ще свирим също много от нещата, които тя свири. Преди концерта се чувствам – как да кажа - приятно притеснен, защото ще бъда диригент и солист, обикновено съм само солист (усмихва се). Да дирижирам е чудесно предизвикателство, правил съм го и друг път, но сега ми предстои варненски дебют в тези две роли едновременно. Вълнувам се, защото срещата с родна публика, колеги и приятели, с които съм израснал, е отговорна.

В какво се състои предизвикателството?

Предизвикателството се състои в това да направя музиката такава, каквато аз искам да прозвучи. Ако си само солист или само концертмайстор, винаги зависиш донякъде от диригента, а когато самият ти си и диригент, можеш сам да избереш начина на интерпретация.

На какво държите в професията?

Във всеки концерт номер едно за мен винаги е качеството, то е водещо. На второ място поставям цялостното отношение, което трябва да вложа в изпълнението. Определено не обичам показността на сцената, която понякога се превръща дори в палячовщина. Но нашият Щраусов концерт е различен, все пак не е Малерова симфония, примерно (усмихва се). Сега целта ни е да заразим публиката с празнично настроение и аз съм убеден, че това ще стане, защото става дума за популярни творби от Йохан и Йозеф Щраус, Франц Лехар, Имре Калман, Жул Масне и Николо Паганини, които хората обичат да слушат, а ние обичаме да свирим. Още повече, че солистка на концерта ще бъде обаятелната и изключително талантлива Илина Михайлова, също варненка.

 

Как присъства Варна във Вашите спомени?

Постоянно мисля за Варна. Винаги съм казвал, че ако можех да постигна половината от заплатата, която получавам, където и да съм по света, никога нямаше да замина. Варна е завинаги в сърцето ми.

ВЕСЕЛИН ДЕМИРЕВ

Роден на 1 януари 1969 г. във Варна, свири на цигулка от 3-годишна възраст, на 9 години е избран за участник в първата Международна детска асамблея ”Знаме на мира” (1979). На 15 години печели първа награда и наградата на публиката на националния конкурс „Светослав Обретенов“ в Провадия. През 1988 г. завършва СМУ „Добри Христов“ във Варна, в класа на Анна Ковачева, същата година е приет на първо място в Държавната музикална академия, която завършва, в класа на доц. Дора Иванова, през 1993 г. През годините на обучение е работил с Георги Бадев, Боян Лечев, Йосиф Радионов, Минчо Минчев, Ифра Нийман, Яр Клес, Едуард Шмидер и др.

В периода 1990-1992 Веселин Демирев е първи концертмайстор на Нов симфоничен оркестър, София. През януари 1993 заминава на специализация в Sothern Methodist University – Далас, САЩ, където преподава цигулка, камерна музика и оркестрови трудности (1996-2000). Някои от неговите студенти днес са на лидерски позиции в престижни оркестри както в Европа, така и в САЩ.

Веселин Демирев е концертмайстор на Плано, Тексас (1994-2009) и на Галисийския оркестър в Ла Коруня, Испания (2007–2009). През 2010 печели концертмайсторската позиция на Симфоничния оркестър в Олборг, Дания, където работи и досега. От януари 2018 е и гост-концертмайстор на Orquestra Sinfonica de Madrid, престижния оркестър на Кралската опера в испанската столица. Свири като солист камерна музика и провежда майсторски класове в Австрия, Нидерландия, Италия, Испания, Дания, Франция, Мексико, Япония и САЩ.

 

ИЛИНА МИХАЙЛОВА

Родена във Варна, завършва ДМУ "Добри Христов" със специалност пиано и оперно пеене при Галина Димитрова и Мария Рокас. Следва в НМА "Prof. Панчо Владигеров", в класа по оперно пеене на проф. Благовеста Карнобатлова и проф. Недялко Недялков. През 2002 г. спечелва Първа награда на националните конкурси "Светослав Обретенов" в Провадия и "Парашкев Хаджиев" в София. След дипломирането си в България, завършва и Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано, в класа по оперно пеене на Вилма Борели. Участва в майсторските класове на Джакомо Арагал и Ернесто Паласио.

В Милано дебютира в ролите на Фиордилиджи в "Така правят всички" от Моцарт и Церлина в "Дон Жуан" от Моцарт, както и в ролята на Дидона от "Дидона и Еней” от Х. Пърсел. Изпълнява Мюзета в "Бохеми” на Пучиниевия фестивал "Торе дел Лаго".

През 2008-2009 г. печели междунарнодния конкурс по оперно пеене "Азлико" в Комо и дебютира с голям успех в ролята на Норина от "Дон Паскуале" на Доницети. В следващия сезон е поканена за ролята на Мария в "Дъщерята на полка” от Доницети. Пее в оперните театри на Бергамо, Бреша, Кремона и Павиа. В Комо, по повод 200-годишнината от рождението на Шуман, участва в рецитал с дир. Ернесто де Куртис.

През 2012 г. в Софийска опера и балет дебютира и на българска сцена с ролята на Адина в "Любовен еликсир" от Доницети, реж. Вера Немирова. От сезон 2013-2014 Илина Михайлова е солистка на Държавна опера Варна. Тук дебютира с Виолета в „Травиата” и Джилда в "Риголето" от Верди. На варненска сцена изпълнява Розина в "Севилският бръснар” от Росини, Норина в „Дон Паскуале” от Доницети, Адина от „Любовен еликсир“, Церлина от „Дон Жуан“, Мерседес в световната премиера на мюзикъла „Граф Монте Кристо“, Луиза в мюзикъла „Маската на Зоро“, Ана в мюзикъла „Тримата мускетари“, Силвия Вареску в оперетата „Царицата на чардаша“, Лиу в операта „Турандот“, Микаела в „Кармен“, Амелия в „Симон Боканегра“, Марица в оперетата "Графиня Марица", реж. Вера Немирова, Антония в „Хофманови разкази“ и др. През 2022 г. дебютира в ролята на Жулиета от „Ромео и Жулиета“ на Гуно, първа постановка в 75-годишната история на Варненската опера.

Илина Михайлова гостува редовно на оперните театри в България - Пловдив, Стара Загора, Бургас и Русе, също в ДМБЦ "Стефан Македонски" в София. Участва в турнетата на Държавна опера Варна в Брюксел, Амстердам и Гент. Изпълнява с голям успех ролята на Джилда от „Риголето“ в оперния театър на Модена и Тренто. Гостува в гала концерти в зала „Рахманинов“ и „Болшой театър“ в Москва, Нинбо в Китай, изпълнява Лиу в „Турандот“ на фестивала в Парма и др.

По покана на Хосе Карерас Илина Михайлова пее на бенефисните му гала концерти в София и Атина.

TOP