Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НАГРАДА „СВЕТОВНИ ТЕАТРИ“ 2024 ЗА БАЛЕТА И МЕНИДЖМЪНТА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА

По време на VI издание на Международния танцов фестивал „Grugliasco in Danza“, който се проведе в началото на март в Италия, балетната трупа и мениджмънта на Държавна опера Варна бяха отличени в категория „Театри“ с приза “Световни театри” 2024. Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, получи лично високото признание за авторитета и качеството на варненския балет, селектиран от фестивалното жури сред участници от цял свят. За заслуги бе отличена примабалерината на Парижката Гранд Опера, в продължение на 10 години, Елеонора Аббагнато.

С голямата награда „Карла Фрачи“ бе удостоена известната хореографка Сабрина Боско, асистентка на легендарната италианска балерина, свързала името си с фестивалната история на “Grugliasco in Danza”. Сабрина Боско, която от няколко години работи и с балетната трупа на Държавна опера Варна, е добре позната на международната публика на фестивала „Опера в Летния театър“, която горещо аплодира вълнуващата хореография в нейните варненски постановки „Либертанго“ и „Едит Пиаф. Париж, моя любов“.

 

Международният танцов фестивал “Grugliasco in Danza” се реализира от 2013 г. със съдействието на Община Grugliasco и фондация Cirko Vertigo, с куратор Denise Zucca, артистичен директор на Centro Studio Danza Grugliasco. За пръв път след прекъсване заради ковид пандемията, събитието отново става притегателен център за танцови трупи от различни страни. Основен фестивален фокус продължава да бъде изследването на тенденциите в съвременната хореография.

 

 

TOP