Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

ОПЕРНА ГАЛА СЪС ЗВЕЗДИТЕ КИРИЛ МАНОЛОВ, ИРИНА ЙОРДАКЕСКУ И ВОДЕЩИ СОЛИСТИ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА

18 август, 21 часа

Кирил Манолов

 

Оперната гала винаги е една от кулминциите на Опера в Летния театър, така ще бъде и на 18 август, когато от 21 часа на диригентския пулт в Летния театър ще застане аристократът на оперните гала концерти, Маестро Борислав Иванов.

Под неговата палка Симфоничният оркестър, солистите и хорът на Държавна опера Варна, заедно с балетните артисти на оперния театър, ще представят арии и ансамбли от опери на Верди, Доницети, Бизе, Пучини. Режисьор на голямото събитие е Кузман Попов, диригент на хора Стефан Бояджиев, художествен ръководител на балета Екатерина Чешмеджиева.

Звездите в Оперната гала са световноизвестният български баритон Кирил Манолов и първото сопрано на Букурещката национална опера Ирина Йордакеску.

С най-добрите им арии ще чуем и солистите на Държавна опера Варна Арсений Арсов, Борис Луков, Валерий Георгиев, Диитринка Райчева, Евгений Станимиров, Ирина Жекова, Линка Стоянова, Пламен Димитров, Свилен Николов и гостенката Олга Михайлова-Динова, която наскоро аплодирахме като Кармен в операта-балет „Carmen Dance”.

Повече за Кирил Манолов:

Кирил Манолов е роден в София (1976), завършва НМА „Панчо Владигеров” (2003) и още по време на следването си е ангажиран в продукции на различни оперни театри в България. Участва в концерти на Райна Кабаиванска и ММФ „Варненско лято”, дебютира като Хитър Петър от едноименната опера на Веселин Стоянов в Софийска опера и балет (2001).

Специализира в Милано при българското мецосопрано Адриана Стаменова и във Виена при проф. Оливера Миакович. Носител е на множество престижни награди от национални и международни конкурси, сред които Голямата награда на XIV конкурс за млади оперни певци "Борис Христов", Първа награда в конкурса за млади певци “Гена Димитрова”, Трета награда от конкурса "Мануел Аусенси" в Барселона, Специална награда на конкурса "Светослав Монюшко" във Варшава и др.

Кирил Манолов е гостувал многократно на сцените на всички оперни театри в страната, а така също и в Токио, Барселона, Брюксел, Гент,  Палма де Майорка, Белград, Скопие, Никозия, Солун, фестивалите в Ларнака - Кипър, Родос - Гърция, Палма де Майорка - Испания, Gars am Kamp - Австрия, Дубровнишки летен фестивал - Хърватска и др.

През 2004 г. е поканен за щатен солист на Софийска опера и балет, където изпълнява роли от централния баритонов репертоар. От 2006 г. Манолов е постоянен гост в спектаклите на Националния оперен театър в Загреб - Хърватска и Оперния театър в Сплит - Хърватска, където се представя с огромен успех в премиерните спектакли на „Севилският бръснар” (Фигаро), „Лучия ди Ламермур” (Енрико), „Фауст” (Валентин), „Симон Боканегра” (Симон), ”Бал с маски” (Ренато), „Набуко” (Набуко), ”Аида” (Амонасро), „Трубадур” (Граф ди Луна) „Бохеми” (Марсел), „Джанни Скики” (Джанни Скики), „Манон Леско” (Леско), "Фалстаф" (Сър Джон Фалстаф) и др.

През 2010 г. Кирил Манолов прави своя дебют на германската оперна сцена в Оперния театър на Висбаден с Фалстаф в нова продукция на едноименната Вердиева опера. След зашеметяващия прием, е поканен да дебютира в същата роля и в Щатсопер Хамбург, след което идват многобройни покани от различни оперни театри  в страната.

По повод неговия Фалстаф, Frankfurter Allgemeine Zeitung определя Кирил Манолов като "явление в културния живот, певец с плътен и мощен глас, но същевременно с мек и красив тембър, с изключителна белкантова фраза и завладяващо сценично присъствие".

В Опера в Летния театър – Варна 2013 Кирил Манолов представи своя изключителен Фалстаф в премиерната постановка на едноименната Вердиева творба на Държавна опера Варна с диригент-постановчик Стефано Сегедони, режисьор-постановчик Джулио Чабати, сценограф Платон Барди и костюмограф Марко Натери.

В Опера в Летния театър – Варна 2014 Кирил Манолов участва, освен в Оперната гала (18 август), също в ролята на Жерар в премиерната постановка на Държавна опера Варна на „Андре Шение” от Умберто Джордано (20 август) и в ролята на Набуко в спектакъла на „Набуко” от Джузепе Верди (23 август).

 

Ирина Йордакеску

Повече за Ирина Йордакеску:

Сопраното Ирина Йордакеску, един от най-успешните сопранови гласове на своето поколение,  е родена в Букурещ в семейството на известния румънски баритон Дан Йордакеску.

От 2001 тя изпълнява водещите роли в оперни продукции и концерти в Teatro alla Scala, Ravenna Festival, Teatro Comunale Piacenza, Carnegie Hall-New York, Sankt Margarethen Festival Austria, Glyndebourne Opera Festival England, ''Чайковски'' Concert Hall Moscow, Sankt Petersburg Philharmonic Hall, Abay State Opera Almata and Astana Festival Kazakhstan, Национална опера и балет в София, Държавна опера Варна, с диригенти от ранга на Riccardo Muti, Борислав Иванов, Михаил Татарников, Roberto Abbado, Найден Тодоров, Paul Nadler, Marco Boemi, Юлиан Ковачев.

Тя печели престижни награди на редица международни конкурси.
От 2005 е солист на Букурещката опера, на чиято сцена изпълнява главните роли в La Traviata, La Boheme, Lucia di Lammermoor, Turandot, Rigoletto, Don Pasquale, L'elisir d'amore, Cosi fan Tutte, Le Nozze di Figaro и др.

Сред другите ѝ ангажименти в следващия сезон тя ще участва в представление в Kioi Concert Hall в Токио и ще дебютира в „Сватбата на Фигаро“ в Букурещката опера.

 

Варненската публика помни силния образ на Виолета Валери, който Ирина Йордакеску пресъздаде в операта «Травиата» от Верди. В Опера в Летния театър – Варна 2014 Ирина Йордакеску е една от звездите в Опертната гала на 18 август.

 

 

 

 

 

Ето и програмата на концерта в детайли:

П Р О Г Р А М А

ПЪРВА ЧАСТ

ЕРНАНИ – опера от Джузепе Верди
  – Увертюра
–    Мъжки хор от І д.
       – Ария на Елвира
      изпълнява Линка Стоянова и женски хор
  – Ария на Гомес дa Силва
      изпълнява Евгений Станимиров и мъжки хор
    
ЛЮБОВЕН ЕЛИКСИР – опера от Гаетано Доницети
      – Ария на Неморино
    изпълнява Арсений Арсов ДОН КАРЛОС – опера от Джузепе Верди
     – Дует на Дон Карлос и Маркиз Поза
 изпълняват Борис Луков и Свилен Николов
    - Ария на Еболи от ІІІ д. – изпълнява Олга Динова СИЦИЛИАНСКИ ВЕЧЕРНИ– опера от Джузепе Верди
 – Ария на Елена и хор
      изпълнява Ирина Йордакеску (Румъния) РИГОЛЕТО – опера от Джузепе Верди
–    Дует на Джилда и Риголето
изпълняват Ирина Жекова и Пламен Димитров

ВТОРА ЧАСТ

    НАБУКО – опера от Джузепе Верди
 – Хор от Първо действие
     –  Дует на Абигайл и Набуко
      изпълняват Димитринка Райчева и Кирил Манолов
–    Ария на Набуко и мъжки хор
    изпълнява Кирил Манолов КАРМЕН – опера от Жорж Бизе
–    Хабанера на Кармен    
      изпълнява Олга Михайлова-Динова с хор и балет
 – Интермецо от ІV д. ТУРАНДОТ – опера от Джакомо Пучини
 – Ария на Калаф
    изпълнява Валерий Георгиев и хор
   

ТРАВИАТА – опера от Джузепе Верди
     – Ария на Виолета
        изпълнява Ирина Йордакеску (Румъния), в ролята на Алфред – Борис Луков
 – Откъс от Трето действие с участието на солисти, хор и балет
–    Наздравица от Първо действие с участието на Ирина Йордакуску, Борис Луков и хор

 

TOP