Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Варненският оперен гастрол през погледа на столичани

 

Отзвук от октомврийските спектакли на „Андре Шение”, Адриана Лекуврьор” и „Дон Паскуале” в Софийска опера и балет

 

 

 „Андре Шение”

Росица Кавалджиева – музикална журналистка

Много хубаво начало на турнето на Варненската опера в София с „Андре Шение”. Бойко Цветанов е в прекрасна форма, Димитринка Райчева е много добра, Венцеслав Анастасов същo. Oчаквам с нетърпение и „Адриана Лекуврьор” и „Дон Паскуале”. На добър час, приятели!

 

Петър Пламенов – музикален критик

Радвам се, че Варненската опера идва в София, това е добра традиция, която трябва да се защити. В „Андре Шение” оркестърът и хорът са стабилни, младата диригентка прави добро впечатление. Допада ми Димитринка Райчева, Бойко Цветанов респектира с творческото си дълголетие. Хубаво би било освен класическите режисьорски решения да се търси и по-модерен изказ. Ръководството на Варненската опера заслужава похвала за това, че поставя редки заглавия. Това е вярна посока. Ако искаме да бъдем истинска оперна държава, трябва да развиваме собствена политика, да излезем от коловоза на класиката, тип „Травиата”, да се обърнем към красиви и редки творби от руската и италианската оперна литература. Това би могло да привлече и музикални критици и оперни почитатели от цял свят.

 

Регина Койчева – Институт за литература, БАН

И аз съм впечатлена от репертоара, с който Варненската опера идва през тази година в София. Поставянето на редки заглавия несъмнено заслужава адмирации. В „Андре Шение” Димитринка Райчева импонира като Мадалена, Венцеслав Анастасов е прекрасен като Жерар, Бойко Цветанов е име за ценителите. Костюмите са много оригинални. Любопитна съм да видя и останалите два спектакъла.

 

Калина Захова – Институт за литература, БАН

Чудесно е, че Варненската опера гостува в София, и то с неклиширани постановки като тази. За пръв път гледам "Андре Шение", тематиката ми се струва доста интересна. Постановката и декорите биха могли да бъдат и по-добри. Изпълнителите са много впечатляващи, както и голяма част от костюмите.

 

Евгения Здравкова – оперна певица

Бойко Цветанов е в блестяща форма. Преди години съм пяла с него в Старозагорската опера. Много се радвам за Димитринка Райчева,  невероятно е израснала във вокално отношение, стои и много добре на сцената. Тя е не само оперна певица, а истинска оперна актриса.

 

Рени Пенкова – оперна певица, вокален педагог

Много пъти съм пяла във Варненската опера, под диригентството на Борислав Иванов и сега с удоволствие следя хубавия спектакъл на „Андре Шение” с уважавания маестро, прославил българското оперно изкуство по света. Димитринка Райчева беше моя ученичка и съм щастлива, че е постигнала такова високо ниво. Желая й да покори световните сцени! 

 

 

„Адриана Лекуврьор”

 

Анета Радославова - учителка

Редовно прекарвам лятната си ваканция във Варна, не на последно място заради романтиката на Опера в Летния театър. Ето и в Софийската опера си нося вашето рекламно ветрило J. Във Варна вече гледах това лято и „Андре Шение”, и „Адриана Лекуврьор”, и „Дон Паскуале”. Радвам се, че мога да ги видя още веднъж на софийска сцена. Допадат ми и трите постановки, но ако ме питате за предпочитанията ми, те са за „Адриана Лекуврьор” и за Цветелина Василева. Оперна дива в истинския смисъл!

 

Чавдар Христов - мениджър

За пръв път гледам „Адриана Лекуврьор”, при това не с кого да е, а с Цветелина Василева. Превъзходна и в най-малките детайли. Даниела Дякова и Иво Йорданов също са убедителни. Хубава сценография, но костюмите можеха да бъдат още по-пищни. Впечатлява и младата диригентка Вилиана Вълчева, която владее оркестъра и постига добра звучност.

 

 

Димитър Станчев – оперен певец, Софийска опера и балет

Участвах във вашата Опера в Летния театър преди две години, познавам професионализма на екипа на Варненската опера и се радвам, че гостувате при нас, при това с толкова интересни постановки. Само добри неща мога да кажа за всичко, което видях дотук. Специални аплодисменти за „Адриана Лекуврьор” и солистите Цветелина Василева, Даниела Дякова и Иво Йорданов.

 

Христина Ангелакова – оперна прима, вокален педагог

Един елегантен спектакъл на Варненската опера. Браво! Великолепна Цветелина Василева /питаха ме от публиката защо не пее в София/, неотстъпващата й Даниела Дякова - прекрасна в ролята на Принцесата. Един ярък образ вокално и актьорски сътвори Иво Йорданов. Гордея се с вас, радвам се като видя и чуя такова пеене, такова отношение към текста, динамиката, образа!

Удоволствие е, когато в състава присъстват и такива певци като Арсений Арсов - стабилен вокално и актьорски, което не е изненада, и не е за първи път. Не бих искала да пропусна и Евгений Станимиров - красив и топъл глас, който "украси" вокално спектакъла.

Поздравления за младата и талантлива диригентка - сигурен и красив жест, динамика, която позволи на певците да "избродират" вокалните си образи. Поздравления за Деян Прошев - режисьор, който умее да помага на певеца, без да жертва драматургията.

Желая успешен сезон на Варненската опера!

 

„Дон Паскуале” 

 

Антоанета Димитрова - редактор

За пръв път гледам „Дон Паскуале”, по принцип имам резерви към комичните заглавия, но това се оказа чудесна опера и чудесна постановка. Очарована съм от преплитането между драматичното и забавното, съчетани по един много приятен начин в режисурата на Кузман Попов.

Солистите - сполучливо подбрани, с много хубави гласове и добра вокална техника, поднасят прецизна ансамблова игра. Благодаря за хубавото преживяване и пак ще ви очакваме в София!

 

Жорж Димитров - диригент

Трета вечер съм „на вълната” на Варненската опера. Възхитен съм от добрите екипи, добрите солисти и от постановките като цяло. Поздравления за добрата репертоарна политика на Даниела Димова, благодарение на която в България можем да видим такива редки и хубави заглавия като „Андре Шение”, „Адриана Лекуврьор” и „Дон Паскуале”.

 

Лина Петрова – културен мениджър

Спектакълът на „Дон Паскуале” надмина очакванията ми. Прекрасна опера, великолепен състав. Възхитителна Ирина Жекова, много артистичен Георги Султанов, разкошен диригент, виртуозен оркестър, перфектен хор. Удоволствие, съпоставимо със световен спектакъл!

 

Мария Батоева - архитект

Интересувам се от опера, свиря на пиано, живея от 25 години в Лондон, редовно посещавам Ковънт Гардън и искам да ви кажа, че там не съм гледала толкова хубав спектакъл като „Дон Паскуале”. Страхотен състав, прекрасно сопрано (Ирина Жекова), прекрасен тенор (Георги Султанов), оригинални костюми, елегантен декор, подходящ за Доницети. Брилянтен диригент! Още при първите му жестове и при първите тактове на музиката усетих, че предстои вълнуващо преживяване. Много високо европейско ниво!

 

Дарина Такова – оперна прима, вокален педагог

Прекрасна вечер с "Дон Паскуале" на Варненска опера!
Благодаря на мадам Даниела Димова за поканата, за чудесния спектакъл и за това, че празнува юбилея си като истински артист и директор, заедно със своята публика.
Впечатлена съм от младия диригент Светослав Борисов, от хора и най-вече от колегите певци. Специално възхищение от Ирина Жекова като Норина. Имам подчертана слабост към хората, които се развиват непрестанно. Красива, артистична и музикална млада дама с чуден глас!

Браво на Евгений Станимиров, Георги Султанов и Свилен Николов. Хубава сцена и добра работа на Кузман Попов.
Адмирации, Даниела Димова, за това, че даваш сцена на младите и както казваш ти, си ги отглеждаш от малки!
Здраве и късмет за всички!

 

Анкета на Виолета Тончева, октомври 2015

 

 

 

 

TOP