МАЕСТРО МАУРИЦИО БАРБАЧИНИ ОТ МЕТРОПОЛИТЪН ОПЕРА ПРЕД ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА

МАЕСТРО МАУРИЦИО БАРБАЧИНИ ОТ МЕТРОПОЛИТЪН ОПЕРА ПРЕД ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА ЗА OPERA STUDIO – VARNA 2019 И СЪВРЕМЕННИТЕ ПЪТИЩА НА ОПЕРАТА

 

„Севилският бръснар“  - 20 септември, 11.00, 19.00, Opera Studio – Varna 2019

 

 

Маестро Барбачини, за нас е привилегия диригент от Метрополитън опера да води майсторски клас в първото Opera Studio във Варна. Каква е Вашата оценка за него?

 

Моите поздравления за чудесната идея на Варненската опера да съберете млади хора и добри оперни педагози от цял свят за майсторски класове. Участвал съм в майсторски класове и в други страни, но тук подходът е по-различен. Да подготвиш и представиш за кратко време 5 оперни заглавия, това е много впечатляващо. Още повече, че не става дума просто за обучение, а за изграждането на истински оперни спектакли с много добри оркестър и хор, със сериозно подготвени солисти. Като диригент, който от 15 години дирижира в Метрополитън опера, Чикаго, Сан Франциско и навсякъде в Америка, определено мога да кажа, че добрите критерии в оперното изкуство се задават най-напред от добрите учители и техните високи изисквания.

Как съдейки от Вашия опит се променя днес операта?

Светът се променя, а заедно с него и операта. Вкусът се променя, нивото за съжаление спада, хората стават по-повърхностни. Днешният свят смята Андреа Бочели за най-добрия тенор в света, а това не е вярно. Загуби се сякаш преклонението пред високите стойности на оперното изкуство. Фокусът вече не е върху качеството, а върху други по-лесни неща, като визията, визията в лошия смисъл на думата. Хората предпочитат лесните и бързи пътища към някакви съмнителни върхове, забравяйки, че само чрез упорит труд и образование, само стъпка по стъпка можеш да се усъвършенстваш и да станеш истински професионалист. Не се ценят достатъчно огромните усилия, които стоят зад всеки голяма професионална кариера, била тя на диригент, солист или на друг оперен творец.

 

От позицията на италиански диригент в Метрополитън опера, как бихте сравнили оперната ситуация в САЩ и Европа?

В Италия имаме предимството да говорим езика, на които са написани най-прекрасните оперни творби. Италианци са най-добрите композитори, диригенти, солисти и това също е предпоставка за качество. Но сега ситуацията в Италия, Испания и не само там, е някак особена - всеки смята, че може да прави всичко, а това не се отразява добре на крайния резултат. Докато в Америка качеството стои над всичко, с него не се прави компромис. Перфекционизмът е норма и задължение за всички и всичко – от грима, костюма, вокалната и артистична интерпретация до сценографията, осветлението, озвучаването и цялата техническа страна на оперното представление. 

 

Работили ли сте с някои от световноизвестните български оперни певци?

Работил съм с Райна Кабаиванска, която високо ценя. Както и Соня Йончева и Николай Гяуров, който беше изключителен. Всеизвестно е, че българската оперна школа е добра и подготвя добри оперни певци

 

Дирижирате днес „Севилският бръснар“ с Вашия майсторски клас във Варна. Излишно е да питам дали харесвате тази опера...

Няма как да не харесвам „Севилският бръснар“, това е една от любимите ми оперни творби. Радвам се, че я представям във Варна, заедно със студентите от моя майсторски клас. Още веднъж поздравления за първото Оперно студио във Варна с пожелания то да се превърне в традиция.

 

 

МАУРИЦИО БАРБАЧИНИ (Maurizio Barbacini) е роден в Reggio Emilia, Италия. Завършва консерваториите във Верона, Милано и Сиена. Дебютира през 1995 г. в Баварската Щатсопера и във Виенската Щатсопера. От блестящия си дебют с „Травиата“ в Метрополитън опера през 1996 г. е диригент на този най-престижен оперен театър.

Маестро Барбачини е един от най-търсените съвременни диригенти, когото публиката аплодира още в Парижката опера, Deutsche Oper Берлин, Виенската Щатсопера, Komische Oper Берлин, Bavaria State Opera, Frankfurt Opera, New National Theatre Токио, San Francisco Opera, Cincinnati Opera и др. Редовен диригент на Националната опера на Финландия и на Филаделфийската Opera Company, гост-диригент на Стокхолмската опера.

Репертоарът му обхваща най-големите заглавия от италианската и световната оперна съкровищница, сред които: „Манон Леско“, „Тоска“, „Трубадур“, „Севилският бръснар“, „Травиата“, „Турандот“, „Лучия ди Ламермур“, „Аида“, „Мадам Бътерфлай“, „Бал с маски“, „Дон Паскуале“, „Бохеми“, „Кармен“, „Анна Болена“, „Фалстаф“, „Бохеми“, „Любовен еликсир“, „Отело“ и др.

 

Има многобройни записи за радио и тв компании, както и DVD с оперите „Франческа да Римини“, „Севилският бръснар“ и др. Преди да стане диригент Маестро Барбачини се радва на успешна кариера като певец, вкл. с ролята на Гастон във филма на Франко Дзефирели „Травиата“.

 

TOP