ПРЕМИЕРА НА “ОРГАНОВА СИМФОНИЯ” ОТ К. СЕН САНС

СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ

18 февр 2022, 19.00, ФКЦ

Диригент Григор Паликаров. Солисти: Джакомо Бианки (цигулка), Амедео Чикезе (виолончело), Боян Бъчваров (орган). Програма: Й.Брамс – Концерт за цигулка, виолончело и оркестър в Ла минор, оп.102, К.Сен-Санс – Симфония №3 «Органова». Оркестър на Държавна опера Варна.

Когато неотдавна стана известно, че Григор Паликаров ще бъде постоянен гост диригент на Държавна опера Варна, именитият маестро обеща, че в началото на 2022 година ще направи варненска премиера на Симфония №3 «Органова» от Камий Сен Санс. И спази обещанието си: „Варна разполага с прекрасен инструмент във Фестивалния и конгресен център и чудесен органист в лицето на Боян Бъчваров, така че аз отдавна търся подходящ момент за реализация на моята идея за Симфония №3 «Органова» от Камий Сен Санс. Всъщност идеалният момент никога не настъпва, освен ако човек не си го направи сам. С оглед на постиженията, които имаме с оркестъра на Държавна опера Варна, особено при последния концерт, когато изпълнихме премиера на симфоничната поема „Смърт и просветление“ от Рихард Щраус, сметнах, че „Органова симфония“ ще бъде една естествена следваща стъпка. Самият Сен Санс казва, че в тази симфония е вложил цялото си майсторство и наистина тази творба е изключително интересна, богато оркестрирана, предизвикателство за оркестър и диригент и в този ред на мисли тя е прекрасна част от една симфонична програма“, обяснява Маестро Паликаров.

 

И допълва: „В анкетата с оркестъра при предния концерт, един от композиторите, които музикантите посочиха, беше Йоханес Брамс. Аз също много харесвам Брамс и така реших да вземем някой от концертите на Брамс. Спрях се на красивия Двоен концерт за цигулка и виолончело, който макар и да е звучал в рамките на изминалата година, все пак е един от рядко изпълняваните концерти на Брамс. Радвам се, че като солисти участват изтъкнати италиански музиканти като цигуларя Джакомо Бианки и виолончелиста Амедео Чикезе. Италианците по принцип имат много добра школа в областта на струнните инструменти, така че очаквам публиката да хареса нашия концерт.“

Веднага след Варна Маестро Григор Паликаров отива в Пазарджик, където ще изнесе концерт с Георги Черкин и Симфоничния оркестър. След това заминава за Румъния, по покана на Филхармонията в Брашов, където ще дирижира концерт навръх Националния празник на България. “Миналата година дирижирах на Трети март във Варна, тази година ще бъда в Румъния и в програмата задължително ще присъства българско произведение. Ще започнем с Българска рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров, следва отново двоен концерт - Концерт за  цигулка и пиано на Менделсон и ще завършим с Ноктюрно от Клод Дебюси“, споделя най-близките си планове Маестро Григор Паликаров.

 

Известният диригент ГРИГОР ПАЛИКАРОВ, родeн в Пловдив (1971), завършва НУМТИ „Добрин Петков” в родния си град със специалност пиано с отличие и златна значка (1990) и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София с магистърски степени по четири специалности: оперно-симфонично дирижиране при акад. В. Казанджиев и проф. Ив. Вульпе, композиция при проф. Д. Тъпков, пиано – при проф. Кр. Тасков и хорово дирижиране при проф. Ст. Кралев. Специализира композиция в Австрия при проф. Ерих Урбанер от Виенския университет за музика и изпълнителско изкуство.

Дебютира на оперна сцена още като студент на 22 години, когато дирижира „Риголето“ в оперните театри на Плевен и Стара Загора. Професионалната си кариера като диригент започва в Симфоничния оркестър на Ансамбъла на Българската армия (1995-1997), на който става и главен диригент (1997-1999). Междувременно поема и длъжността диригент и главен художествен ръководител на Младежка филхармония „Пионер“ (1998-2003). Дебютира в Софийската националната опера и балет, като дирижира Гала концерт на Гена Димитрова по нейна лична покана през 1998 г., а от 2001 до 2019 г. е щатен диригент на операта, където неговият репертоар включва повече от 50 оперни и балетни заглавия. От сезон 2005-2006 Григор Паликаров поема поста на главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество „Маестро Г. Атанасов“ в Пазарджик, а от 2008 г. е и постоянен диригент на Класик ФМ оркестър София.

В момента е щатен доцент по оперно-симфонично дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ София, където успешно защитава и докторска дисертация през 2017 г.

Маестро Паликаров е чест гост диригент на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Симфоничен оркестър на БНР, Софийска филхармония, Фестивален оркестър – София, Държавните опери във Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора, Плевенска филхармония и др. Сред поредицата му от диригентски изяви специално място заемат многобройните студийни записи на различни творби със Симфоничния оркестър на БНР, както и участията му в престижни национални и международни музикални фестивали като „Софийски музикални седмици“, „Мартенски музикални дни“ – Русе, „Европейски музикален фестивал“ – София, „Аполония“, „Варненско лято“, Лауреатски дни „Катя Попова“ – Плевен, „Австрийски музикални седмици“, „Нова българска музика“, „Зимни музикални вечери“ – Пазарджик, Фестивал на оперното и балетно изкуство – Стара Загора, Фестивал за съвременна музика – Пула, Хърватска, „Майски оперни вечери“ – Скопие, Македония, Фестивал „Дюни“ – Матера, Италия и мн. др. През месец октомври 2014 г. Григор Паликаров изнася два концерта с Оркестъра на Класик ФМ Радио в престижната Стара опера във Франкфурт на Майн от програмата на фестивала „Европейски културни дни“, организиран от Европейската централна банка.

Григор Паликаров редовно осъществява и множество гастроли в чужбина в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Русия, САЩ, Словения, Гърция, Полша, Украйна, Тайван, Холандия, Великобритания, Мексико, Корея, Япония, Уругвай, Испания, Португалия и др. Той е заставал на пулта на Кралската Белгийска филхармония – Брюксел, Националната опера и балет – Любляна, Виенския камерен ансамбъл „Нов Тон“, Симфоничния оркестър „Сенчъри“ – Тайпе, Компания Опера Съркъл – Кливланд, където неговият дебют е отбелязан като едно от най-важните музикални събития за 2009 г. за щата Охайо, Красноярската опера и балет – Русия, Филхармония „Яначек” – Чехия, Ченстоховска филхармония – Полша, Симфоничен оркестър – Бари, Симфоничен оркестър Санремо, Варминско-Мазурска филхармония – Полша, Националния оркестър (СОДРЕ) и националния хор на Уругвай, оркестър „Магна Греча“ – Италия, Днепропетровската филхармония, Симфоничен оркестър – Юкатан и Симфоничен оркестър – Монтерей, Мексико, Симфоничен оркестър – Солун и много други.

Наред с диригентската си дейност, Григор Паликаров композира и концертира като пианист. Някои от творбите му са изпълнявани на редица фестивали и са записвани нееднократно. За успешните си изяви като композитор и пианист е удостояван с редица престижни национални и международни награди от конкурсите „Светослав Обретенов“, „Албер Русел“, „Музиката и Земята“ и др. Трикратен носител е на отличието „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2001, 2012 и 2017 г.), „Златна лира“ (2021 г.) за изключителен принос към българското музикално изкуство, както и на наградата „Златно перо“ на Радио Класик ФМ и Галерия „Макта“, наградата „Емил Чакъров“ (2019) и др. В рамките на два мандата Григор Паликаров е избиран за председател на „Менса България“ – клон на световната организация на хора с висок коефициент на интелигентност.

От 75-ия творчески сезон, Маестро Паликаров е постоянен гост диригент на Държавна опера Варна.

 

СОЛИСТИТЕ

 

ДЖАКОМО БИАНКИ започва да свири на цигулка на 6-годишна възраст и две години по-късно вече учи в консерваторията "Дж. Верди" в Комо под ръководството на Маестра Ливия Балди. През февруари 2008 г. завършва с пълно отличие консерваторията, а през февруари 2011 г., също с отличие завършва и двегодишен майсторски курс при маестро Алесандро Перпич във Ферара. Посещава тригодишния курс на Маестро Роберто Ранфалди в Академията за висша специализация Перози в Биела. По време на обучението си участва в майсторски класове на изтъкнати цигулари като Роланд Балдини, Крищоф Вегржин, Стефано Монтанари, Марко Роляно, Стефано Паляни, Мариана Сирбу, Оливие Чарли, а през 2008 г. в Академията Chigiana в Сиена е ученик на Giuliano Carmignola.

През 2009 г. на VIII фестивал за млади музиканти, печели първа награда в категория старши солист на международния конкурс в Cervo. В дует с пианистката Джордана Дела Роза, през десетилетието 2010-2020 г. печели множество награди от национални и международни конкурси. Като солист изпълнява непубликувания концерт на Лудвиг ван Бетовен и Концерта на Бах за две цигулки със Симфоничния оркестър на Ларио, «Четирите годишни времена» на Вивалди и Симфоничния концерт на Хайдн с оркестъра на Падуа и Венето. Победител в множество прослушвания и конкурси, той си партнира с изтъкнати диригенти, като: Рикардо Мути, Пиеро Белуджи, Роберто Абадо, Пинхас Стайнберг, Джонатан Уеб, Оли Мустонен, Марко Ангиус, Роланд Боер, Алпеш Чаухан, Даниеле Рустиони, Джон Акселрод, Джонатан Нот, Даниел Каука и др.

 

Като водач на втори цигулки свири в оркестъра на Театро ла Фениче във Венеция, в оркестъра на фондация Артуро Тосканини в Парма, в оркестъра на Teatro Petruzzelli в Бари и в оркестъра Леоноре в Пистоя. Като кнцертмайстор свири с оркестъра на Падуа и Венето, с оркестъра Friuli Venezia Giulia, Milano Classica, Georges Méliès, с оркестъра на Националната консерватория, симфоничния оркестър Ларио, оркестъра «Антонио Вивалди» и оркестъра на Teatro Lirico Sperimentale в Сполето.

 

През 2017 г. печели конкурса за концертмайстор на оркестъра на Падуа и Венето, през декември 2019 г. печели и конкурса за концертмайстор на Националния симфоничен оркестър Рай.

Джакомо Бианки свири на цигулка «Енрико Рока» от 1912 г.

 

 

Роден в Кампобасо през 1988 г., АМЕДЕО ЧИКЕЗЕ завършва с пълно отличие Консерватория “L.Perosi” на 17-годишна възраст. Скоро след това завършва следдипломна степен по камерна музика и виолончело при Роко Филипини и Джовани Солима в Националната академия „Санта Чечилия“ в Рим. Учи в Hochschule der Künste в Берн под ръководството на Антонио Менесес, участва в майсторски класове на Давид Герингас, Мария Клигел, Наталия Гутман.

Носител на престижната награда „Premio Giuseppe Sinopoli“ на президента на Италианската република през 2014 г. Лауреат на повече от 30 национални и международни конкурси. Назначен от Рикардо Мути за концертмайстор виолончелист на оркестър „Керубини“, Амедео е участвал и като солист в много театри на престижни италиански и чуждестранни сцени, под палката на Рикардо Мути, Клаудио Абадо, Ф. Луизи, П. Яарви, К. Ешенбах, M.W. Chung, R. Chailly, С маестро Tan Dun участва като солист на Orchestra Nazionale di Santa Cecilia, Шанхайската филхармония и Китайския младежки симфоничен оркестър в Големия театър в Шанхай и Sala Santa Cecilia Auditorium Parco della Musica в Рим.

Дебютира, акомпаниран от Токийския филхармоничен оркестър, в престижната зала Suntory Hall в Токио по повод 25-годишнината на залата.

От 2015 г. е концертмайстор виолончелист в оркестъра на Teatro Regio в Торино, един от най-уважаваните оркестри в Италия. Редовно е канен като солист в Театро ла Скала в Милано, Camerata Salzburg, Orquestra de Cadaques, Orchestra Leonore и Teatro San Carlo в Неапол.

Особено активен като камерен музикант, печели престижния международен конкурс "Vittorio Gui" във Флоренция и "Premio Trio di Trieste" през 2009 г. Свири в Trio CCD заедно с Даниела Камарано (цигулка) и Алесандро Деляван (пиано ) и в Duo Janigro с виолончелиста Паоло Бономини.

Accademia Chigiana в Сиена го отличава с престижната „Почетна грамота“ на квартета Албан Берг.

Амедео Чикезе записва за лейбъла Brilliant Classicson през януари 2020 г. произведенията за виолончело и пиано на М. Кастелнуово-Тедеско и И. Пицети с Барбара Панцарела на пианото. Няколко месеца по-късно (заедно с Даниела Камарано - цигулка, и Алесандро Деляван - пиано) записва и клавирните триа на П. И. Чайковски и К. Дебюси. За лейбъла Brilliant Classics прави интегрален запис на всички произведения на Луиз Фаренк в сътрудничество с известния Quintetto Bottesini.

Амедео Чикезе свири на два изключителни инструмента – виолончело от 1770 г., предоставено му от Setaro Fine Instruments and Bows, и на виолончело от 1780 г.

 

БОЯН БЪЧВАРОВ

 

Животът и творчеството на Сен-Санс са свързани с органа през целия му живот. Още първата му работа след завършването на Парижката консерватория е като органист в една парижка църква. Но третата симфония е връх в творчеството му, където се съединява симфоничното му майсторство с използването на пиано и орган. Тук органът не е толкова солов инструмент, а по-скоро се вплита в звуковата тъкан на оркестъра, като допълва и обогатява звучността на оркестъра.

В този смисъл този концерт е изпълнение на една моя детска мечта. Понеже буквално съм израснал във Варненската филхармония - майка ми беше дългогодишен оркестрант-контрабасист и цялото ми детство е минало сред репетициите и концертите на оркестъра. Затова винаги съм си мечтаел да свиря с оркестър - не като солист, а като част от оркестъра. Като изпълнител на пиано и орган шансовете за това не са големи, защото тези инструменти рядко влизат в състава на оркестъра. Затова съм благодарен на Маестро Паликаров за поканата и тази възможност.

 

БОЯН БЪЧВАРОВ е роден през 1970 г. във Варна. Завършва Московската държавна консерватория в класа на проф. Михаил Воскресенски, а преди това – СМУ „Д. Христов“ Варна в класа по пиано на Мария Гинева.

Носител е на първи награди на Националния конкурс „Св. Обретенов“, Провадия (1982), на Международния конкурс за пианисти „Мария Каналс“, Барселона (1986), както и на други награди от конкурси в България, Италия, Португалия.

Още като ученик участва в концертния живот на Варна. Изнасял е концерти в Берлин и други градове на Германия, а също и в Япония. През 1992 г. записва на клавесин V Брандербургски концерт на Й. С. Бах, заедно с Брандербургския камерен оркестър, Германия. От 2005 г. свири на орган и изнася органови концерти – самостоятелни и съвместно с оркестри като Варненската филхармония и оркестъра на „Класик ФМ Радио“. Участва в Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2005-2008 като органист.

Работи като преподавател по пиано в Националното училище по изкуствата „Д. Христов“, Варна. Носител е на награда „Варна“ за учител на годината 2009. От края на 2013 г. Боян Бъчваров е органист на Фестивален и конгресен център Варна.

TOP