ДАНИЕЛА ДИМОВА И ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА С МЕДАЛ „ПУЧИНИ“ ЗА ТРИТЕ ПУЧИНИЕВИ ПРЕМИЕРИ НА XV ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР

Даниела Димова и Държавна опера Варна получиха медал „Пучини“ от римския Международен център по изкуства „Антиноо“ за популяризиране творчеството на великия композитор. Отличието, придружено от грамота, беше връчено на 25 май в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ на изложбата-концерт „Операта – културно наследство на човечеството“. Медалът е първият, изработен в Италия по случай 100-годишнината от смъртта на Пучини. Специалното отличие е учредено от Международния център по изкуства и представено в Камарата на депутатите на Парламента на Италия. Основателката на Център „Антиноо“ Лаура Монакези изрази благодарности към Даниела Димова и със специално писмо.

 Изложбата-концерт обедини изобразителното и певческото изкуство – на фона на картини, тематично свързани с операта, солисти на Варненската опера и сопраното Киара Таркуини изпълниха арии от италиански композитори. Държавна опера Варна е партньор по проекта, в рамките на който в града гостуват произведения живопис, селектирани от Международния център „Антиноо“.

 

Събитието беше организирано от консулския кореспондент на Италия във Варна г-н Антонио Таркуинио и Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ в сътрудничество с Посолството на Италия и Италианския културен институт в София, под патронажа на Министерството на културата на България. Празникът на италианската култура беше уважен и от директорката на Италианския културен институт в София – г-жа Мария Маца, както и от директорите на оперните театри на Тревизо – маестро Стефано Канаца, и на Падуа – маестро Филипо Дини.

Със специална селекция, посветена на Пучини, ще отбележи годишнината на композитора Варненската опера през XV издание на фестивала Опера в Летния театър – Варна 2024. Пучиниевата музика ще звучи на откриващата Оперна гала, както и в Триптиха едноактни опери „Мантията“, „Сестра Анджелика“ и „Джани Скики“ – гостуваща продукция на Пучиниевия фестивал Торе дел Лаго с диригент Якопо Сипари ди Пескасероли; в „Бохеми“ през юли и август и в „Мадам Бътерфлай“. Спектаклите ще срещнат публиката със световни звезди като Соня Йончева в две заглавия, Красимира Стоянова, Александрина Пендачанска, Доната Д‘Анунцио Ломбарди и др.

TOP