„КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА” ОЖИВЯ ВЪВ ВАРНА

 

Ако харесвате „Красавицата и Звяра” на „Дисни”, със сигурност ще ви хареса и мюзикълът във Варненската опера. Той плътно се движи по линията, наложена от анимацията още през 1991-а и продължена в игрална версия от 2017-а. Красавицата Бел излиза пред зрителите в тоалет в синьо и бяло, който по-късно сменя с разкошната жълта рокля, с която я познават децата. Тя е в пълен контраст с останалите жители на селото си, които я обявяват за луда, защото живее в собствен свят от мечти и литературни герои. Антагонистът Гастон – с дълга тъмна коса и костюм в кафяво и червено, който е влюбен в себе си и в когото са влюбени всички жени в селото, държи да се ожени за единствената, която не му обръща внимание – Бел. Тя обаче влиза в омагьосания замък на Звяра, за да спаси баща си, попаднал в лапите на чудовището. Обитателите на този замък са превърнати в предмети за бита и очакват момиче, което ще се влюби в господаря им и по този начин ще развали злата магия.

 

Всички те са в костюми, изработени по образите от двата филма. Дори маската на Звяра наподобява тази на анимационния герой. Но, ако някой смята, че на подобно решение му липсва творческият заряд, той трябва да види погледите на децата в публиката, блеснали от срещата с оживелите филмови образи. Именно авторката на костюмите и сценичния дизайн – Ася Стоименова, има основни заслуги зрителят за се чувства като на среща с реални приказни герои.

 

Младите артисти Мария Анастасова, Виктор Ибришимов и Михаил Сървански се справиха добре с пресъздаването на трите основни образа на премиерата. Голямата изненада поднесе Сървански, който досега бе познат основно с ролите си в Сатиричния театър в София. В образа на Звяра той показва талант и за мюзикъл, който би било добре да развива и в други роли занапред. Ако обаче тримата главни герои са стълбът, около който се гради приказната история, то второстепенните внасят най-ярките цветове и емоции в представлението. Както и в двата филма, свещникът Люмиер, часовникът Когсуърт, чайникът Г-жа Потс с чашката Чип, гардеробът Мадам Гранд Буш и четката за прах Бабет са главният източник на добро настроение. Те са забавни, духовити и оригинални, а в съчетание с балета на операта под ръководството на хореографа Анна Пампулова създават истинско пиршество за сетивата.

 

Увлечени в това великолепие, вероятно малко зрители са обърнали внимание на посланията, заключени между редовете от авторите на текста Хауърд Ашман и Тим Райс. Едва ли са отделили много време, за да мислят за еманципацията, чийто символ е Бел, или за законите на посредствеността, които обричат на изолация всеки, дръзнал да погледне по-далече и да рови по-дълбоко в знанията и интересите си в сравнение с масата. Но важното е, че този пласт все пак съществува в иначе класическата история за борбата между доброто и злото и любовта, която преодолява всички препятствия, за да превърне Звяра в принц.

 

Като говорим за представлението, е задължително да отбележим работата на оркестъра на Варненската опера под ръководството на Страцимир Павлов, както и трудът на режисьора Петко Бонев, чиято голяма заслуга е, че се е придържал към качествата на оригиналното произведение, вместо да изпадне в излишна демонстрация на оригиналност, както правят някои негови колеги. Фактът, че премиерата беше в средата на август, на метри от морския бряг, допринесе за магичното усещане по време на спектакъла. А фойерверките, които озариха Летния театър точно в полунощ, бяха блестящият завършек на една вълшебна вечер.

 

TOP