НОРМА - 2016 г.

НОРМА - 2016 г.

 
photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

 

Постановка и сценография Кузман Попов

Диригент Вилиана Вълчева

Костюмограф Ася Стоименова

3 D Mapping Полина Герасимова

Диригент на хора Стефан Бояджиев

Фотография Росен Донев

 

Солисти:

Дария Масиеро (Италия), Линка Стоянова – Норма

Борис Луков – Полионе

Даниела Дякова – Адалджиза

Евгений Станимиров – Оровезо

Белла Петрова и Борис Обрешков – децата на Норма

 

Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

 

Премиера 22 август, Опера в Летния театър – Варна 2016

Линка СтояноваЗа Варненската опера е гордост, че на 23 май 1972 г. на нейната сцена е изнесена първата българска постановка на „Норма”.Превод и режисура Михаил Хаджимишев, диригент Недялко Недялков, сценография и костюми Ани Хаджимишева, в главните роли блестели големите имена на Варненската опера - сопраното Мария Бохачек - Норма, нейният съпруг, Тодор Костов - Полионе и басът Стефан Циганчев - Оровезо. Сегашната постановка на „Норма” е втората в историята на Варненската опера.

"Норма е една история за любов и ревност, за обич и омраза, за агресия и бунт на поробените, на която ако погледнем със страстно око, ще видим, че реалността става легенда. Действието на „Норма” се развива в една нощ. Има ли шанс да разбулим тъмната завеса, на която са набодени звездите? Една нощ, в която сякаш звездите разказват своята история, сякаш те са изпратили своите посланици, за да установят контакт с нас – зeмните... Какво ще се случи при тази среща? Ще бъде ли успешен мостът във времето, който се опитва Норма да направи?”

                                                            Кузман Попов - режисьор

 „Тръгвайки от режисьорския прочит, реших да изполвам един по-футуристичен поглед към „Норма”. Проектирах костюмите с крайно изчистена, почти геометрична линия, в графичната черно-бяла гама, на която драматично контрастира единствено червеният цвят.”

                                          Ася Стоименова - костюмограф

„Впечатляващата сценография, всъщност един красив, създаден с много фантазия и богатство от цветове фон, допълнен само с няколко заменяеми елементи от декора, е дело на режисьора Кузман Попов, който поднася  един отчетлив и пределно разбираем прочит на операта. Историята се разказва ясно и без никакъв намек за съвременната международна политика. Костюмите на Ася Стоименова са не само прекрасни, но са и много добре синхронизирани в цветово отношение със сценографията. Светлинните решения в 3 D Mapping на Полина Герасимова са  произведение на истински майстор в своята област.”

                                     Елена Хаберман – музикален критик 

                       http://der-neue-merker.eu/varna-sommeroper-norma

 

Прочетете още:

 ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕТЪР И „НОРМА” В СВЕТОВНАТА МУЗИКАЛНА КРИТИКА

„Норма” – шеста премиера на ММФ „Варненско лято” 2016

„Норма” с великолепната Линка Стоянова дирижира Маестро Иван Кожухаров

 

Галерия снимки НОРМА:

 


 

 

 

TOP