АДРИАНА ЛЕКУВРЬОР

от Франческо Чилеа 

Опера Вижте снимки от спектакъла

ПРЕМИЕРА 21 юли 2015

ММФ „Варненско лято”
Опера в Летния театър
Копродукция Държавна опера Варна, Македонска опера и балет

 

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП

Диригент Вилиана Вълчева
Режисьор Деян Прошев – Македония
Асистент-режисьор Люпка Якимовска – Македония
Сценограф Александър Златович – Сърбия
Костюмограф Весна Радович – Сърбия
Хореография Олга Панго – Македония
Диригент на хора Стефан Бояджиев Фотограф Росен Донев

photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ

Адриана Лекуврьор - Цветелина Василева
Маурицио - Иван Момиров
Принцеса ди Буйон - Даниела Дякова
Мишоне - Иво Йорданов Арсений Арсов, Евгений Станимиров, Гео Чобанов, Пламен Долапчиев, Силвия Ангелова и Лиляна Кондова

Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

 

         
Опера за френската театрална дива Адриана Лекуврьор

Италианският композитор Франческо Чилеа (1866-1950) е типичен представител на италианската оперна школа от края на IXX и началото на XX век. За известния оперен театър „Театро Лирико” в Милано той композира през 1902 г. „Адриана Лекуврьор” – операта, с която става световноизвестен. Либретото на Артуро Колаути следва мелодрамата на Йожен Скриб, която пресъздава последната година от живота на прочутата френска драматична актриса Адриана Лекуврьор (1692–1730). Шедьовърът на Чилеа е образец на веристична музикална драма, близка до естетиката на Маскани, Леонкавало и Пучини. В тази своя творба Франческо Чилеа се проявява като тънък психолог, обаятелен лирик и драматург, с особено експресивно чувство за сцената. Великият Енрико Карузо изпълнява ролята на Маурицио на бравурната премиера в „Театро Лирико” на 6 ноември 1902 г.

В България тази оригинална творба е поставяна само 3 пъти – през 1933 г. в София, през 1971 г. в Пловдив и през 1988 г. отново в София, с Райна Кабаиванска в главната роля. Варненската „Адриана Лекуврьор” в Опера в Летния театър 2015, с Цветелина Василева в главната роля, е четвърта постановка в историята на българското оперно изкуство.

 

Деян Прошев – режисьор

„Адриана Лекуврьор” е интересно заглавие, защото разказва истинска история със сложен сюжет и невероятно красива музика. Има страхотни пресонажи с оригинални дуети и ансамбли. Ако се премахне пеенето, „Адриана Лекуврьор” с успех би могла да се възприеме и като симфонична, и като балетна музика. В спектаклите на „Адриана Лекуврьор” задължително трябва да ангажираш много добри певци. И в Скопие и тук имаме звездни състави. Иван Момиров вече е пял Маурицио при нас, сега го представя и в родния си град, в Скопие сме слушали италианската легенда Джована Касола в ролята на Адриана, сега тук аплодираме българска певица от световна величина – Цветелина Василева.

Цветелина Василева – Адриана Лекуврьор

Бях студентка, когато гледах софийската постановка на „Адриана Лекуврьор” с Райна Кабаиванска и си спомням колко дълбоко ме впечатлиха нейният глас, красотата и драматизмът, които тя вложи в образа. Втората ми среща с Чилеа беше по време на международния конкурс за оперни певци „Франческо Чилеа” в Италия. Тогава намерих на сцената една иконка на Исус Христос. Спечелих конкурса, пред мен се откриха много творчески възможности и оттогава иконката е неразделна част от моя свят. И ето сега Франческо Чилеа ме доведе от Ню Йорк във Варна. Щастлива съм, че г-жа Даниела Димова ме покани да дебютирам в ролята на Адриана Лекуврьор и да преоткрия красотата в музиката на Чилеа.

„Адриана Лекуврьор” не се поставя често, защото музикалната партитура е изпълнена с много трудности. Музиката и драматургията са тясно свързани, тоналностите и темпата бързо се сменят, солистите трябва да притежават драматични умения, за тях няма никакъв отдих (както при Верди например), през цялото време е необходима силна спойка между диригента, оркестъра и певците и всичко това изисква огромна концентрация и издръжливост.  

 

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

TOP