КОТКИTE - 2017 г.

КОТКИTE - 2017 г.

 
photo linkКликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

 

Постановка СВЕТОЗАР ДОНЕВ
Хореограф-постановчик АННА ДОНЕВА
Диригент СТРАЦИМИР ПАВЛОВ
Сценография ИВАН ТОКАДЖИЕВ
Костюми АСЯ СТОИМЕНОВА
Диригент на хора СТЕФАН БОЯДЖИЕВ
Превод ХАРАЛАМПИ АНИЧКИН
Асистент режисьор СРЕБРИНА СОКОЛОВА
Фотограф РОСЕН ДОНЕВ

Действащи лица и изпълнители:

ОТЕЦ ДВУЗАКОНИЕ - Людмил Петров, Свилен Николов
МАНКЪСТРАП - Велин Михайлов, Пламен Долапчиев
РЪМ ТЪМ ТАГ - Нейчо Петров – Реджи, Николай Димитров
ДЕМЕТРА - Сребрина Соколова, Валерия Пейчева
БОМБАЛУРИНА - Филипа Руженова, Илина Михайлова
ГРИЗАБЕЛА - Даниела Димова, Вяра Железова
МАНГОДЖЕРИ - Велин Михайлов, Николай Димитров
РАМПЪЛТИЙЗЪР - Калина Алексиева, Калина Жекова
ДЖЕЛИЛОРУМ - Лиляна Кондова, Мария Павлова
ГЪМБИ - Вяра Железова, Калина Жекова,
Валерия Пейчева
СКИМБЪЛШАК БДЖ - Димитър Мартинов, Илко Захариев
ПЕР ТЕАТРАЛНИЯТ КОТАРАК - Пламен Георгиев, Димитър Мартинов
БЪСТЪФЪР ДЖОУНС - Георги Ханджиев, Анатоли Романов
ДЖЕМИНА - Мария Павлова, Деляна Обрешкова
МАКАВИТИ - Румен Стефанов, Мартин Чикалов

 

Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

 

Предпремиера - 6 април 2017, 19.00, XVIII Великденски музикален фестивал

Премиера - 22 юни 2017, 21.00, VIII Опера в Летния театър

 

Режисьор-постановчикът проф. Светозар Донев:

Сър Андрю Лойд Уебър е съвременният гений на мюзикъла, той внася неподозирани нови цветове и форми в този жанр. А идеята за своя шедьовър „Котките”, по сборника с детски стихове „Книга за практичните котки на Бай Посум” от Т. С. Елиът, той обмисля близо десет години.

След премиерата в лондонския Уест Енд през 1981 г. идва американската постановка на Бродуей в Ню Йорк през 1982 г. Оттам насетне светът пощурява по „Котките”, а мюзикълът се поставя по цялото земно кълбо при огромен успех. Заедно с „Фантомът на операта”, „Котките” е най-дълго задържалото се на сцена представление. Аз се гордея с това, че всички мюзикъли на Уебър са ми предоставени с право на моя собствена постановка. Така беше с „Исус Христос суперзвезда”, „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха”, същото е и с „Котките”.

 В постановката на „Котките” въведох ново действащо лице – хор, който изпълнява част от ансамбловото пеене. Разполагам хористите в ложите, откъдето те, подобно на древногръцки хор, реагират на събитията с пеене и жестове. Облечени са в черни сценични костюми и имат котешки маски, които специално донесох за тях от Италия. По принцип във всяка котка и всеки котарак търся допирни точки с човешкия характер.

 

Хореограф-постановчикът Анна Донева:

Фокусирана съм върху хората, с които работя и следвам процес, който моделирам и изграждам по/със/за тях. Със заложените човешки характеристики в котешкия свят работихме върху цялостен танцов и поведенчески образ.

Артистите, с които прекарахме незабравими за мен дни, са много добра глина. Да, те може би не са типичните артисти за мюзикъл, с които винаги се сравняваме, имат може би няколко килограма в повече, не са достатъчно високи или други външни белези, които са част от реалния живот, в който всички живеем. Ние всички сме с външни характеристики, които са част от природата – човешка или котешка.

Затова, това което ще видите като визия и танц на „Котките” сме вие и аз, всеки от нас, всяка животинка и всеки човек, такъв какъвто е. С красотата си, с несъвършените си килограми отгоре, с недостатъчния ръст :), една хореография за истинските хора и истинските котки. В целия процес на работа всички ние бяхме екип. Не бяхме постановъчен екип и изпълнители. Бяхме един организъм, една Котка, една Цел.

 

Диригентът Страцимир Павлов:

 

Намирам връзка между теорията на психолога Карл Густав Юнг за архетиповете, които се повтарят в човешката природа и котешките персонажи. „Котките” пресъздават теорията на Юнг по един много забавен начин. Открояват се няколко типажа, като пълничкия веселяк, за когото най-важно е да пийне и да хапне или пък котарака-сваляч, във Варна го наричат гларус.

В случая, на Нейчо Петров-Реджи, когото зрителите познават като Исус Христос в мюзикъла „Исус Христос суперзвезда”, му се налага да слезе, така да се каже, от висините на божественото и да се принизи до нивото на котарака-коцкар J И при дамите се срещаме с различни типажи - залязващата бивша красавица в образа на Гризабела, кокетките Деметра, Бомбалурина и Гъмби, които изпитват силна страст към опасни мъже и т.н.

В мюзикъла всички изобразени архетипове имат шанса да отидат на едно друго ниво на съществуване, да еволюират и да пристъпят в котешкия рай. Към новия свят ги повежда Бай Двузаконие, в който аз виждам фигура, аналогична на библейския Мойсей.

 

Прочетете още:

 ОЧАКВАМ ГРАНДИОЗЕН УСПЕХ ЗА „КОТКИТЕ”

„KОТКИТЕ” СМЕ ВИЕ И АЗ, ВСЕКИ ОТ НАС

ГОРДЕЯ СЕ, ЧЕ ВСИЧКИ МЮЗИКЪЛИ НА УЕБЪР СА МИ ПРЕДОСТАВЕНИ С ПРАВО НА МОЯ СОБСТВЕНА ПОСТАНОВКА

“КОТКИТЕ” В БЪЛГАРСКИЯ КОНТЕКСТ НА МЮЗИКЪЛА

ДАНИЕЛА ДИМОВА – ГРИЗАБЕЛА

ПЕРУКИ С ХАРАКТЕР

 

Галерия снимки КОТКИ:

 


 

 

 

TOP