Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Сграда

 

Сградата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, разположена в центъра на Варна, е паметник на архитектурата и културен символ с вълнуваща история.

На 26 март 1912 г. кметът на Варна Иван Церов полага основния камък с думите: „Това ще бъде онзи храм на сценичното изкуство и душевна красота, отдето да се възгласят на поколенията чистата човешка любов и правда. И в минути на радост и горчивини тук всеки ще почерпи това, що му е нужно – наслада и духовна сила.

Последвалите войни забавят строежа, но театралният дух не загива и през 1921 г. Общинската управа отпуска субсидия за поддръжането на театралната трупа, начело си именития актьор от Народния театър Стоян Бъчваров.

През 1927 г. варненци възобновяват идеята за стореж на театрална сграда с безпрецедентна дарителска кампания и за по-малко от месец се събират 1 милион лева.

На 29 октомври 1932 г. трупата открива новия сезон с „Боряна” от Йордан Йовков, постановка на Стоян Бъчваров, чието име театърът носи днес.

 

Архитектура

Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна

 

Сградата, типичен представител на неостиловете, впечатлява със заоблената барокова фасада, богато орнаментирана с декоративни елементи, колони, корнизи и скулптурни изображения.
Входните врати, издигнати на няколко стъпала, внушават тържественост при влизането в театъра.
Елипсовиден вестибюл в стил сецесион и странични коридори водят към залата, а широки стълби към фоайетата и балконите. Решена в класическата за театрите форма на подкова, залата разполага с ложи в близост до сцената, а заоблените овали на меките столове повтарят извивките на балконите. Сградата завършва с мансарден покрив и овален купол над входния вестибюл и четири по-малки купола над страничните спираловидни стълби.

През 1947 г. варненският храм на изкуствата приютява новосъздадената Народна опера на Варна.

 

С Постановление Nо 152 на Министерски съвет от 28 юли 2010 г. се обединяват Драматичен театър „Стоян Бъчваров” и Оперно-филхармонично дружество – Варна в новата организационна структура Театрално-музикален продуцентски център – Варна, като ДТ  „Стоян Бъчваров” запазва името си, а ОФД Варна се преобразува в Държавна опера – Варна.

 

 

Прочетете повече за ПРОЕКТ "Модернизация на основна сцена на Драматичен театър „СТОЯН БЪЧВАРОВ”  - гр. Варна" - кликнете тук

TOP