ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА

<a href="http://www.operavarna.com/index.php/bg/programa/mesechna-programa"><font color="white">ПРОГРАМА - ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА</font></a>

Държавна опера - Варна

Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • Над 50 000 зрители са гледали представления на Варненския театър през 2022 г.
  26 Януари 2023 by MIro, in Актуални новини
  Над 50 000 зрители са гледали представления на Варненския театър през 2022 г.
  Наситена с много пътувания е била 2022 година за Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“,...
  Read More +
 • Повишението в цените на строителните материали е причина за забавянето на ремонта на Сцена „Филиал“, каза кметът на Варна
  26 Януари 2023 by MIro, in Актуални новини
  Повишението в цените на строителните материали е причина за забавянето на ремонта на Сцена „Филиал“, каза кметът на Варна
  Галопиращите цени на строителните материали причиниха забавянето на ремонта на Сцена „Филиал“ на...
  Read More +
 • ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА ПОДПИСА ПРОТОКОЛ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С КОНСЕРВАТОРИЯ „ДЖУЗЕПЕ МАРТУЧИ“ В САЛЕРНО
  24 Януари 2023 by MIro, in Актуални новини
  ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА ПОДПИСА ПРОТОКОЛ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО С КОНСЕРВАТОРИЯ „ДЖУЗЕПЕ МАРТУЧИ“ В САЛЕРНО
  Даниела Димова - директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна и Фулвио Мафиа -...
  Read More +

ДОГОВОР ЗА ПАРТНЬОРСТВО МЕЖДУ ОПЕРНИТЕ ТЕАТРИ НА ТИРАНА И ВАРНА

На 20 януари 2023 година бе сключен Договор за партньорство между Националния театър за опера и балет на Албания, в лицето на директора Абигейла Вощина и Театрално-музикален продуцентски център Варна – Държавна опера Варна & ДТ „Стоян Бъчваров“, в лицето на директора Даниела Димова. По този повод госпожа Вощина сподели пред Виолета Тончева:

- Госпожо Вощина, какви са очакванията Ви от партньорството между Националния театър за опера и балет в Тирана и Театрално-музикален продуцентски център във Варна?

- Плановете ни, които са много конкретни, се отнасят най-напред до култовата постановка на Франко Дзефирели „Аида“, която в колаборация ще представим през идващото лято на нашите публики. Постигнахме конкретна договореност за мюзикълната гала „Музиката на Холивуд“. Нашият репертоар в Тирана няма мюзикъл и аз съм много щастлива, че Театрално-музикален продуцентски център Варна ще ни предостави своята продукция на мюзикъла „Калас и Онасис“, световна премиера по повод 100-годишнината от рождението на Мария Калас през тази година. Също така се договорихме с госпожа Димова за обмен на артисти, асистент-режисьори, хорови диригенти и др. В тази връзка общият ни календар също е конкретен, с точно определни дати.

- Какво мислите за изкуството като пример за разбирателство и сътрудничество между различни култури и страни?

- Изкуството дава най-добрия и естествен пример за разбирателство между хората от цял свят. Политиците могат само да се поучат от музикантите, които умеят да общуват без думи, само с езика на музиката. Музиката не се нуждае от думи, нито от паспорт, тя има само 7 ноти, но те са достатъчни на музикантите от цял свят, за да свирят заедно и да се чувстват добре заедно. Музиката ни показва как да разбираме живота.

- Впечатленията Ви от Варна...

- За пръв път съм във Варна. Вашият град е прекрасен и аз се радвам, че имах шанса да го посетя, да видя морето и да осъзная колко близо един до друг сме ние сред нашата красива природа. Вярвам, че сътрудничеството между Националния театър за опера и балет в Тирана и Театрално-музикален продуцентски център във Варна ще бъде ползотворно за двете страни.

 

Двустранният договор за партньорство бе подписан във фоайето на първи балкон, Основна сцена, където е разположена документалната изложба, посветена на 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна. Госпожа Вощина и госпожа Димова си направиха и снимка пред скулптурния портрет на основателя на Варненската опера Петър Райчев.

 

TOP