Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • „ГРАФИНЯ МАРИЦА“ ОТНОВО СЪБИРА ЧОВЕШКИ СЪДБИ
  21 Юни 2021 by MIro, in Актуални новини
  „ГРАФИНЯ МАРИЦА“ ОТНОВО СЪБИРА ЧОВЕШКИ СЪДБИ
  Най-голямата изненада на премиерната „Графиня Марица“ на 18 юни 2021 във Варненската опера...
  Read More +
 • СОЛИСТИТЕ НА „ГРАФИНЯ МАРИЦА“
  17 Юни 2021 by MIro, in Актуални новини
  СОЛИСТИТЕ НА „ГРАФИНЯ МАРИЦА“
  Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021 18 юни, 21.00, ОСНОВНА, СЦЕНА Илина...
  Read More +
 • „ВАРНА, МУЗИКАТА И МОРЕТО“
  17 Юни 2021 by MIro, in Актуални новини
  „ВАРНА, МУЗИКАТА И МОРЕТО“
  Музикално-историческа разходка в концерт, посветен на 100-годишнината от обявяването на Варна за...
  Read More +
АФИШ
Научете повече +

АФИШ

Заповядайте в операта >> Изберете спектакъл от афиша ни за месеца >> опера, оперета, балет, концерти

ПРОМОЦИИ
Научете повече +

ПРОМОЦИИ

Възползвайте се от специалните ни предложения, отстъпки и промоционални пакети >>

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ
Научете повече +

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Варна струват 6, 10, 15, 20 или 30 лв. Цената на билета зависи от мястото в залата (партер, 1-ви, 2-ри балкон) и конкретния спектакъл.

МИСИЯТА НА „ГРАФИНЯ МАРИЦА“ НЯКОГА И ДНЕС

ВЕРА НЕМИРОВА Е НОВИЯТ ПОСТОЯНЕН ГОСТ-РЕЖИСЬОР НА ВАРНЕНСКАТА ОПЕРА

От пресконференцията за премиерата на юбилейната постановка на „Графиня Марица“ и акцентите на Опера в Летния театър – Варна 2021

Голямата новина от днешната пресконференция на Театрално-музикален продуцентски център Варна, посветена на юбилейната премиерна постановка „Графиня Марица“ с режисьор Вера Немирова, и акцентите в XII издание на Опера в Летния театър, е, че от юни 2021 година най-известната българска оперна режисьорка в Европа е постоянен гост-режисьор на Държавна опера Варна. Новината съобщи директорката на ТМПЦ Даниела Димова, която благодари на Вера Немирова за постановката на „Графиня Марица“ - рубинът, по нейните думи, в репертоара на Варненската опера - и изрази надеждата си, че с Вера Немирова екипът ще работи в същия съзидателен дух, както сега.

 

Вера Немирова сподели удовлетворението си от работата със солистите, хористите, балетистите и оркестъра на Варненската опера. За нея тази постановка е много специална, защото точно тази творба е била поставена преди 51 години също на варненска сцена от баща й Евгени Немиров, който среща тук любовта на живота си - оперната певица в ролята на Графиня Марица, по-късно негова съпруга - Соня Немирова. „Графиня Марица“ е съдбоносно заглавие за дъщерята от прочутия род Немирови още и заради това, че точно с това произведение започва режисьорската й кариера през 2002 г. във Volksoper, Виена. Както тогава, така и сега, в представлението участва ДЖИПСИ БРАС БЕНД (АНГЕЛ ТИЧАЛИЕВ).

Соня Немирова, която придружава дъщеря си като консултант и драматург, също сподели вълнението си, че след половин век присъства на премиерата на „Графиня Марица“ на същата сцена, където тя е дебютирала в ролята на Графиня Марица. Тя отправи хубави думи към ръководството на Варненската опера, което може да поднесе два състава със свои артисти за толкова сложно произведение.За разлика от семплото оригинално либрето, в което графинята се завръща в порутеното си имение, за да потърси любовта, в режисьорската концепция на Вера Немирова главната героиня е успяла артистка. Тя се се завръща в западналия театър на родния си град, за да го възроди, като птицата Феникс от пепелта. В този смисъл „Графиня Марица“ от 2021 година носи своето послание за театъра, който загуби връзката със своите зрители заради Covid. И ако първата „Графиня Марица“ се появява в кризисните времена след Първата световна война, за да изрази непомръкващия човешки порив към споделеност, любов и щастие, днес тя има същата мисия.

Маестро Ералдо Салмиери, хореографката Силвия Томова и солистките на Държавна опера Варна в ролята на Графиня Марица Илина Михайлова и Ирина Жекова разказаха за своите творчески вълнения и споделиха радостта си от възможността да участват в юбилейната постановка на „Графиня Марица“, под режисурата на толкова забележителен и интересен съвременен творец като Вера Немирова.

В края на пресконференцията Даниела Димова открои акцентите на Опера в Летния театър. Тя подчера, че в XXII издание на Опера в Летния театър през 2021 година са включени 21 спектакъла, като в програмата са запазени модулите: опера, оперета, мюзикъл, балет и концерт. С подкрепата на ММФ "Варненско лято" и Община Варна” ще бъдат поднесени 7 премиери: оперетата „Графиня Марица“ от Калман, дир. Ералдо Салмиери, реж. Вера Немирова (18 юни); операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт, дир. Христо Христов, реж. Антониу Замфир (22 юни), която не е поставяна повече от 30 години във Варна; мюзикълът „Коса“ от Галт Макдърмот с дир. Страцимир Павлов и реж. Борис Панкин (1 юли), за пръв път на професионална сцена в България; операта „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах с дир. Павел Балев, реж. Урсула Хорнер, Австрия (14 юли); „Риголето“ от Верди (20 юли), с дир. Григор Паликаров, реж. Сребрина Соколова; балетът „Раймонда“ от Александър Глазунов, колаборация с Националната опера и балет на Република Северна Македония (7 август); „Цар Лъв“ с музика на Елтън Джон и оркестрация Данко Йорданов, реж. Петко Бонев, дир. Страцимир Павлов (11 август), първа постановка в България.

Старт на оперното лято в Летния театър дава „Карузо Опера Гала (11 юни), посветена на 100-годишнината от кончината на великия тенор, под палката на Лоренцо Бизари, с петима тенори – двама от Италия - звездния Фабио Армилиато и нашумелия Анджело Фиоре, в компанията на тримата брилятни български гласове Иван Момиров, Валерий Георгиев и Даниел Дамянов.

Много вълнуващ ще бъде бенефисният концерт на Маестро Борислав Иванов, чиято достолепна 90-годишнина ще бъде отбелязана на 9 август с голяма Оперна гала, в която той е поканил да дирижират Светослав Борисов, Кръстин Настев, Стефан Бояджиев и Вилиана Вълчева, заедно с плеяда оперни солисти – всички възпитаници на високоуважавания маестро. Ученикът на Херберт фон Караян, познат с диригентското си майсторство на 4 континента, Почетен гражданин на Варна остава художествен консултант на Държавна опера Варна, а оперативния пост на артистичен директор заема Бойка Василева, доскоро артистичен секретар на оперния театър.

Друг концертен връх ще поднесе оперната дива Красимира Стоянова (20 август), която под диригентската палка на Георги Димитров ще аплодираме за пръв път в Опера в Летния театър.

Очаква ни едно емоционално оперно лято, заключи Даниела Димова.

Виолета Тончева

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP