Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

НОВИНИ И ИНТЕРВЮТА > ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ВАРНА:

АКТУАЛНО ЗА НАС

ВИЖТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ -
 • ПРЕМИЕРА НА „РАЙМОНДА“ С НАЙ-ДОБРИТЕ БАЛЕТНИ АРТИСТИ ОТ СКОПИЕ, СОФИЯ И ВАРНА
  23 Юли 2021 by MIro, in Актуални новини
  ПРЕМИЕРА НА „РАЙМОНДА“ С НАЙ-ДОБРИТЕ БАЛЕТНИ АРТИСТИ ОТ СКОПИЕ, СОФИЯ И ВАРНА
  „Раймонда“ - 7 август, 21.00. Премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...
  Read More +
 • „РАЙМОНДА“ – 7 август, 21.00. Балетна премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021
  22 Юли 2021 by MIro, in Актуални новини
  „РАЙМОНДА“ – 7 август, 21.00. Балетна премиера на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021
  Постановката на „Раймонда“, най-известният балет от Александър Глазунов, е копродукция на...
  Read More +
 • СВЕТОВНОИЗВЕСТНОТО СОПРАНО СУЗАНА БРАНКИНИ ВЪВ ВЕРДИ ХЕТТРИК НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА
  20 Юли 2021 by MIro, in Актуални новини
  СВЕТОВНОИЗВЕСТНОТО СОПРАНО СУЗАНА БРАНКИНИ ВЪВ ВЕРДИ ХЕТТРИК НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ВАРНА
  120 години от кончината на великия композитор „Трубадур“ - 24 юли, 21.00, Опера в Летния театър,...
  Read More +
АФИШ
Научете повече +

АФИШ

Заповядайте в операта >> Изберете спектакъл от афиша ни за месеца >> опера, оперета, балет, концерти

ПРОМОЦИИ
Научете повече +

ПРОМОЦИИ

Възползвайте се от специалните ни предложения, отстъпки и промоционални пакети >>

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ
Научете повече +

ЦЕНИ НА БИЛЕТИ

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Варна струват 6, 10, 15, 20 или 30 лв. Цената на билета зависи от мястото в залата (партер, 1-ви, 2-ри балкон) и конкретния спектакъл.

НИКЛАУС, ОЛИМПИЯ, ЖУЛИЕТА И АНТОНИЯ ОТ „ХОФМАНОВИ РАЗКАЗИ

МИХАЕЛА БЕРОВА: НИКЛАУС Е БУДНАТА СЪВЕСТ НА ПОЕТА ХОФМАН, КОЯТО МУ ПОДСКАЗА ИСТИНАТА

Моят герой Никлаус, приятел и муза на поета Хофман, е антипод на Хофман, оттам и вторият най-важен персонаж. Като всички поети, Хофман хвърчи в облаците и вижда нещата през розови очила буквално и преносно, а Никлаус го сваля на земята. Той е неговата будна съвест, неговата душа, която му подсказва каква е истината, но Хофман не желае да я приеме и оттам двамата се намират в постоянен конфликт. Никлаус противоречи на Хофман, старае се да го извади от всички бели, в които поетът се забърква, но – както и в живота – невинаги нещата се случват както искаш. Добре е да се вслушваш в съвестта си, дори това да не ти харесва, но го има и другото – като творец Хофман е човек на изкуството, което движи света, а изкуството го движи любовта. За да има изкуство, артистът трябва да е влюбен, още по-добре, ако е нещастно влюбен.

Ролята на Никлаус много ми допада. За да се подготвя, прочетох разказите на Е. Т. А. Хофман, запознах се и с биографията му. Изключителна личност, многостранен творец, мистик, той е смятал, че външни сили влияят на нашия живот, затова навсякъде се появява лошият, злият, този, който спъва очаквания ход на действието. Обикновено човек търси външна причина за неудачите си, а всъщност трябва да потърси причината в себе си и да се вслушва в интуицията си. Всичко това е отразено в операта. Така отново стигаме до моя герой.

Щастлива съм, че съм един мецосопран сред толкова много сопрани – Олимпия, Жулиета, Антония. От вокална гледна точка това е много интересно, защото може да се чуе цялата богата палитра от гласове както женски, така и мъжки. Съпоставката между добре подбраните тембри, които се редуват, е много интересна. Публиката ще се наслади на толкова много тембри на чудесни солисти, каквито - с риск да прозвучи нескромно, мисля, че в друг оперен театър не могат да се чуят.

 

ПЛАМЕНА ГИРГИНОВА: ОЛИМПИЯ МЕ ПЛЕНИ, ОЩЕ КОГАТО Я ЧУХ ЗА ПРЪВ ПЪТ

Сбъдната мечта за мен е да участвам точно в това заглавие и да изпълня роля, която съчетава виртуозност и невероятна хармония между музикален текст и сценично действие, като същевременно е предизвикателство както във вокален, така и в актьорски план.

Олимпия е една от партиите, които веднага ме плениха. Тя ме привлече, още когато я чух за пръв път и преди да започна да се занимавам с класическо пеене. Затова съм щастлива, че дебютът ми във френска опера ще бъде именно този.

За мен френската музика и в частност това заглавие се отличават с една по-различна, фина емоционалност, меланхолия и страст, които ми импонират и ме вдъхновяват като артист. “Хофманови разкази” е едно от най-обаятелните и приказно-фантастични заглавия, които зрителят може да си подари като преживяване и съм сигурна, че за всички нас, на сцената и в Летния театър, ще бъде удоволствие да се отдадем на магичната атмосфера в шедьовъра на Офенбах.

Със страхотния състав от истински професионалисти, под диригентското майсторство на Павел Балев, с креативността на режисьорката Урсула Хофнер и неповторимия Иван Момиров като сценичен партньор - за мен съвършеният Хофман!, както и с всички други прекрасни колеги музиканти - солисти, хор и оркестър, „Хофманови разкази“, убедена съм, непременно ще има успех.

 

ДИМИТРИНКА РАЙЧЕВА: ЖУЛИЕТА Е НЕОБХОДИМА НА ПОЕТА ХОФМАН

Жулиета е необходима на поета Хофман, защото като куртизанка тя принаделжи към съвсем различни от неговите кръгове. Щастлива съм, че за пръв път ми се случва да правя този тип героиня – сексапилна и еротична, определено интересна. Всъщност аз подготвям едновременно с Жулиета и ролята на Антония от трите любовни истории на поета Хофман, кaтo Жулиета е вокално по-ниска от тях. Изключителни контрастни като характер, трите са отделни планети, но чрез тях Хофман търси себе си.

Много красива е музиката на Офенбах, тя ни въвежда в една оперна фантазия, в която е приятно да се пренесем, на фона на сложното съвремие, в което живеем. Съставът е великолепен, Павел Балев е изключителен диригент, режисьорката Урсула Хорнер прави един забележителен прочит и в този смисъл „Хофманови разкази“ ще бъде голям успех за нашата опера.

ИЛИНА МИХАЙЛОВА: В АНТОНИЯ ИМА ЧИСТОТА И НЕЖНОСТ, ДЪЛБОЧИНА, БЕЗКРАЙНА ЛЮБОВ И ЛУДОСТ

Образът на Антония ме плени от първата ни среща и първата нотичка, която изпях с нея. Това е дебютът ми в тази роля, много различна от досегашните ми героини. В нея има чистота и нежност, дълбочина, безкрайна любов, лудост, които перфектно са преплетени в музикалната драматургия на Офенбах. Антония е красиво и невинно цвете, което се влюбва в поета Хофман, но любовта й я води до фатален край. Тя е певица, която обожава музиката, но не бива да пее, защото това ще причини смъртта й. Дяволът обаче я подвежда и неизбежното се случва.
За сценичен партньор в ролята на поета Хофман имам моя прекрасен колега Иван Момиров и съм много щастлива, че с “Хофманови разкази“ съм част от неговия блестящ 25-годишен творчески път на сцената.

По идея на режисьорката Урсула Хорнер, трите персонажа, които олицетворяват любовта на Хофман, се представят от три певици, а дяволът, който носи злото, се превъплъщава в образите на четирима певци. Този подход засилва съотношението между доброто и злото, между любовта и злото.

„Хофманови разкази“ е трудно заглавие, което не се играе често по световните сцени. То прави чест на Варненската опера, още повече, че постановчик е такъв световноизвестен диригент като Маестро Павел Балев.

Цени за оперни, балетни спектакли и концерти

Предлагаме различни цени на билетите според мястото в залата, конкретния спектакъл, както и за за ученици, пенсионери, групови посещения, образователни и детски спектакли...
Научете повече +

отстъпки

отстъпки

Важат за ученици, пенсионери, фамилни и групови посещения (от над 10 човека). Обадете ни се на тел. 052 650 666 и 052 66 50 22 за договаряне на отстъпки.

абонаменти

абонаменти

С VIP Card ползвате от 20 % до 50 % отстъпка от цената на билета за спектакли на Държавна опера – Варна и Драматичен театър "Ст. Бъчваров" - Варна.

купете билети on-line

купете билети on-line

Ползвайте MULTINET CARD през сайта www.bgbileti.com. Купете билети от сайта www.grabo.bg и ползвайте специални отстъпки!

TOP